Lecturi - Despre Cărți

„Palatul Înaltei Curţi de Conturi şi ctitorul său, George I. Lahovari – 125 de ani”

Academia Română a găzduit dezbaterea prilejuită de lansarea lucrării „Palatul Înaltei Curţi de Conturi şi ctitorul său, George I. Lahovari – 125 de ani”, publicată de prof. ing. Nicolae Noica la Editura Vremea. Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române și a fost organizat de Biblioteca Academiei Române şi de Curtea de Conturi. Au luat cuvântul acad. Ioan‑Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi, Silvia Colfescu, director Editura Vremea, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române.

Bazată pe un bogat fond documentar, această lucrare nu ar fi fost posibilă fără profesionalismul și responsabilitatea Arhivelor Naționale, care au păstrat în bune condiții Fondul de documente al Înaltei Curți de Conturi, de la înființarea acesteia, în 1864, și până la desființarea ei, în anul 1948. Fondul conține peste 180.000 file, dintre care puține au fost cercetate. Prof. ing. Nicolae Noica subliniază că documentele Înaltei Curţi de Conturi constituie istoria materială, concretă a circulaţiei banilor în epoca naşterii şi formării civilizaţiei române moderne, dar și un tezaur de mărturii istorice despre instituţiile şi clădirile publice.

Cu privire la istoria construirii elegantului sediu al Curții de Conturi, prof. ing. Nicolae Noica declară: „Cel căruia i se datorează în bună măsură ridicarea palatului Înaltei Curţi de Conturi a fost George I. Lahovari, care, în calitatea sa de preşedinte, a solicitat miniştrilor de Finanţe fondurile necesare, perseverând pe lângă parlamentari şi prezentându‑le «starea deplorabilă» în care funcţiona Înalta Curte. Pentru a cunoaşte cel mai bine personalitatea acestui stâlp al Curţii de Conturi, dar şi om de mare cultură, am crezut că avem datoria ca astăzi, cu prilejul acestei sărbători, să prezentăm o parte din activitatea sa de consilier şi apoi de preşedinte”.

Lansarea volumului scris de profesorul Nicolae Noica și dezbaterea de la Academia Română marchează împlinirea a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi, prin Decretul Domnesc 18/1864 semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Biblioteca Academiei Române.
Comunicare, Relații Publice

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button