Actualități - Comunicate

Maratonul istoriei 2024. Eroul național Avram Iancu

Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj‑Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Consiliul Județean Cluj și Centrul de Studii Transilvane, a organizat cea de‑a treia ediție a Maratonului istoriei, manifestare prilejuită de bicentenarul Avram Iancu, care a adus împreună cercetători științifici, elevi, studenți și seniori. Activitățile, dedicate iubitorilor de istorie, au debutat prin adresarea unor cuvinte de salut din partea Academiei Române, Filiala Cluj‑Napoca, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a Consiliului Județean Cluj și s‑au desfășurat în clădirea institutelor Academiei Române, str. Mihail Kogălniceanu nr. 12‑14, etaj 1.

Evenimentul cultural‑istoric urmărește să stimuleze în rândul elevilor și studenților sentimentele civice și de apreciere față de valorile naționale, în contextul celebrării a 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu.

În activitățile educaționale au fost implicați peste 300 de participanți, elevi din unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj‑Napoca: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „George Coșbuc”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național „Avram Iancu”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, dar și din mediul rural: Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus. În plus, li s‑au alăturat grupuri de studenți din cadrul Universității „Babeș‑Bolyai”, dar și elevi din cadrul Școlii de agenți de poliție „Septimiu Mureșan”.

Participanții au fost implicați în activități tematice, prelegeri și prezentări cuprinse în agenda evenimentelor, coordonate de cercetători științifici din cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” și din cadrul Centrului de Studii Transilvane. La rândul lor, elevii, coordonați de profesori de istorie, au prezentat diverse materiale, jocuri de rol, scenete, prin intermediul cărora au demonstrat preocuparea pentru studierea și cunoașterea istoriei.

Maratonul istoriei 2024 – Eroul național Avram Iancu a păstrat formatul edițiilor anterioare, acela de ștafetă: în fiecare interval orar, câte un grup diferit de elevi, studenți sau seniori s‑au întâlnit cu cercetători din cadrul institutelor menționate. Cercetătorii au vorbit despre activitatea lor timp de 15 minute. Ulterior, elevii participanți, într‑un interval de 30 de minute, au prezentat activitățile pregătite.

Manifestarea din acest an continuă tradiția edițiilor anterioare, născute din dorința de a apropia cercetătorii științifici de tinerele generații, dar și din năzuința apropierii celor din urmă de valorile morale și spirituale oferite de cunoașterea istoriei naționale, stimulând astfel interesul acestora față de conținuturile prezentate și subliniind importanța eroilor naționali și a valorilor revoluției europene de la 1848‑1849.

Participanții la ediția din acest an au fost recompensați cu volumul Silviu Dragomir, Avram Iancu. O viață de Erou, ediție îngrijită de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș, pus la dispoziție prin donație de Editura Școala Ardeleană. Manifestarea cultural‑educațională nu ar fi fost posibilă fără contribuția Asociației de Sprijin a Activității Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Asociației Societatea Istorică „George Barițiu” Cluj‑Napoca și a Universității „Babeș‑Bolyai”.

Biroul de Comunicare al Academiei Române, Filiala Cluj‑Napoca

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button