Actualități - Comunicate

13 august, Ziua internațională a stângacilor

Din nefericire, în educația noastră românească, acești copii stângaci au fost ani de zile marginalizați și obligați permanent să folosească pentru scris mâna dreaptă. Astfel, educația școlară urmărea dezvoltarea aptitudinilor dreptacilor. Treptat, s‑a constatat că aceşti stângaci nu trebuie reeducaţi spre a deveni dreptaci. Din contră, ei reprezintă un patrimoniu foarte important de aprofundare a structurilor cerebrale şi un domeniu special în neuroştiinţe.

Datele actuale relevă clar faptul că 10% din populația globului este stângace. De asemenea, se menţionează că numărul stângacilor bărbați este preponderent. Constatăm că, în cazul stângacilor, emisfera cerebrală dreaptă intră în activitate majoră. Sunt activităţi în care stângacii sunt avantajaţi, spre exemplu: scrimă, box, fotbal (Gheorghe Hagi şi Lionel Messi).

Există stângaci celebri extrem de performanţi recunoscuţi în întreaga lume: Leonardo da Vinci (1452‑1519), Michelangelo Buonarroti (1475 ‑1564), Isaac Newton (1642‑1727), Wolfgang Amadeus Mozart (1756‑1791), Marie Curie (1867‑1934) şi Albert Einstein (1879‑1955).

Mai recent, doi politicieni remarcabili, da, stângaci, au atras atenţia lumii: Bill Clinton şi Barack Obama. Să nu‑l uităm pe Domnul Ţării Româneşti, Mihai Viteazu (1558‑1601), a cărui bardă din mâna stângă a rămas ca simbol aducător de victorii.

Menționăm că a fi stângaci este o calitate, nu un defect. Nu trebuie sa ne opunem în dezvoltarea unui copil stângaci pentru a deveni dreptaci. În final, apelul pe care îl fac este foarte simplu. Dacă Dumnezeu te‑a adus pe lume stângaci, nu refuza acest dar, întrucât vei avea numai de câștigat!

În această zi minunată, ne ridicăm în picioare în fața acestei calități deosebite care trebuie valorificată şi stimulată, nu oprimată.

La mulți ani tuturor stângacilor din România!

■ Profesor, neurochirurg, membru de onoare al Academiei Române

Alexandru Vladimir Ciurea

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button