Ideea Europeană · eveniment Ne jucăm și citim împreună
Fundația Culturală
Ideea Europeană
Ne jucăm și
citim împreună
Fundația Culturală Ideea Europeană, reprezentată de Andrei Potlog, a organizat o serie de evenimente, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, sub egida proiectului „Ne jucăm și citim împreună” (prezentări de carte, conferințe, sesiuni de autografe, dialoguri interactive cu publicul, spectacole, expoziții de carte și reviste, organizarea unor concursuri/ jocuri ș.a.). Proiectul a fost realizat în cadrul sesiunii de selecție „Acces · 2024”.
Menționăm faptul că seria de evenimente propriu-zise din orașul București având loc în data de 9 septembrie 2024 și 10 septembrie 2024, au fost organizate cu succes sub semnul Începutului anului școlar 2024-2025, beneficiind de o audiență peste așteptări. Prin acest proiect interdisciplinar, au fost atinse obiectivele propuse: stimularea apetitului pentru lectură prin recursul la turnee naționale, lecturi publice, stimularea interesului pentru cartea tipărită și cartea în format digital • eBook ș.a.
La deschiderea anului școlar la Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”, girată de doamna director Mariana-Carmen Popescu, preotul Mihai Neagu și Aura Christi, au participat peste o mie de elevi și profesori. Așadar, „Ne jucăm și citim împreună” este proiectul de anvergură al acestei toamne, început la Liceul teoretic „Eugen Lovinescu” din București și desfășurat cu sprijinul Ministerului Culturii, sesiunea de selecție ACCES · 2024. Organizat de Fundația Culturală Ideea Europeană, proiectul se desfășoară, iată, sub semnul fast, spuneam, al începutului de an școlar 2024-2025, deschis în data de 9 septembrie 2024 (ora 10:00) în generoasa curte a Liceului teoretic „Eugen Lovinescu”, în prezența a peste o mie de elevi și profesori, de doamna director Mariana-Carmen Popescu, părintele Mihai Neagu și poeta Aura Christi. Proiectul a continuat cu prezentări și expoziții de carte, spectacole, cântece, lecturi publice, discuții interactive cu publicul, jocuri și concursuri, moderate inspirat și aplicat de doamna Camelia Neagu, profesor de religie, și conferințele susținute de Dana Oprica și Aura Christi. O atmosferă caldă, vie, de comuniune în incinta acestui Liceu teoretic bucureștean de un real prestigiu, unde am regăsit deschidere, profesionalism și dorința de construi împreună.
A doua serie de evenimente a fost organizată în data de 10 septembrie 2024 (ora 12.00), la Colegiul Național „Octav Onicescu” din București (Str. Trivale nr. 29, Bucureşti; amfitrion: Marcela Grațianu), în prezența unei asistențe numeroase.
La ambele evenimente (conferințe, spectacole, discuții interactive cu publicul, expoziție și prezentare de carte ș.a.), organizate în cadrul proiectului, au fost expuse și prezentate cărți apărute recent, o parte din acestea fiind donate celor două instituții-amfitrion: Ioan-Aurel Pop, „Istoria României moderne”; Adrian Dinu Rachieru, „Voci din exil”; Alecu Ivan Ghilia, „Față în față”; Mircea Platon, „Treptele umbrei”; Nicolae Breban, „Bunavestire”; Ionel Necula, „Filosofia identității românești”; Luiza Barcan, „Răsărit · Ανατολή”; Silvana Bolocan, „Livada Regelui”; Eugen Uricaru, „Viața unui fluture”; Carmelia Leonte, „Ani de piatră”; Dumitru Radu Popescu, „O sută și una de poezii”; Florin Zamfirescu, „Actorie sau magie”; Liliana Danciu, „Romanul din roman”; Alexa Visarion, „Cealaltă scenă”; Constantina Raveca Buleu, „Splendor singularis”; Maria Zambrano, „Filosofie și poezie; Ștefan Borbély, Modus operandi; Theodor Codreanu, Europa în care putem crede; Mircea Braga, Ultima frontieră; Mircea Gheorghe, Bucuriile și capcanele lecturii; Răzvan Theodorescu, Cele două Europe ș.a.
La fiecare eveniment, printre numeroșii invitați, Dana Oprica și Aura Christi au vorbit aplicat și inspirat despre proiect, despre obiectivele proiectului și modul în care ne influențează tehnologizarea intensă, despre inteligența artificială și Țara noastră azi, despre magie, despre scris și arta de a fi tu însuți, despre nevoia de joc și lectură. Despre Premiul Nobel pentru literatură și valorile românești reale. Despre poezie și austeritate. Despre relația maestru-ucenic și modelele reale. Despre Contemporanul. Ideea europeană, care apare sub egida Academiei Române. Despre nevoia de frumusețe. Despre turnee și nevoia de a cunoaște scriitori vii, cum se exprimase, la un moment dat, un elev. Despre citit ca terapie. Despre magia artelor și catharsis-ul provocat de arta de vârf. Toate acestea – în contextul digitalizării și a tehnologizării intense. Întrebările au curs avalanșă, reactivând atmosfera dintotdeauna dominantă la evenimentele organizate în biblioteci, amfieatre ș.a. de Fundația Culturală Ideea Europeană. (FCIE)
Au fost organizate, la fiecare eveniment, expoziții de carte, reviste și albume ș.a. Vedetele întâlnirilor cu lectorii au fost lectorii înșiși, înaintea tuturor, cărțile și scriitorii. Invitații au ținut conferințe, lecturi publice, au răspuns la cascadele de întrebări, au acordat autografe, au purtat discuții cu elevii, profesorii, bibliotecarii. Au avut loc dialoguri interactive cu publicul entuziasmat de spectacolul ce avea loc în fața și cu participarea lor. La fiecare eveniment au fost făcute consistente donații de carte.
La evenimentele organizate sub egida Ne jucăm și citim împreună! a fost prezentată Librăria Digitală eBookuri.ro – Citești oriunde!
Sălile, la seria de evenimente organizate de Fundația Culturală Ideea Europeană, cu sprijinul Ministerului Culturii, au fost arhipline.
De asemeni, anunțurile și, respectiv, grupaje de texte, reportaje foto ș.a., referitoare la evenimentele incluse în acest proiect au fost găzduite în paginile revistei „Contemporanul. Ideea Europeană” nr. 09 și nr. 11/ 2024.
Grupaj realizat de Andrei Potlog
La evenimentele organizate sub egida
Ne jucăm și citim împreună,
a fost prezentată
Librăria Digitală eBookuri.ro – Citești oriunde!
Lecturi publice, recitaluri, spectacole, prezentări de carte, discuții interactive cu publicul
Organizator: Fundația Culturală Ideea Europeană
Parteneri: Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”, Colegiul Național „Octav Onicescu” București, Revista Contemporanul
Parteneri media: Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, Agenția de carte