Istorie – Documente – Politică

Uniunea Poștală Universală – 150 de ani

Uniunea Generală Poștală a fost înființată în anul 1874, prin Tratatul de la Berna, sub îngrijirea lui Heinrich von Stephen, înalt funcționar poștal al Confederației Germaniei de Nord. Actul de constituire a fost semnat de repezentanții a 22 de țări, printre care și România, la 9 octombrie 1874, dată sărbătorită ulterior și ca Ziua Mondială a Poștei. Din partea României, actul a fost semnat de o personalitate de seamă, directorul general al Poștelor și Telegrafului, George Lahovari, care a deținut funcția de Președinte al Curții de Compturi a României și membru al Academiei Române. În 1878, Uniunea Generală Poștală și‑a schimbat numele în Uniunea Poștală Universală, devenind, din anul 1948, instituție în cadrul ONU.

În prezent, Uniunea Poștală Universală, având în componență 192 de țări membre, are ca organ suprem Congresul, convocat o dată la patru ani, care are, în general, funcția legislativă, asumându‑și în principal chestiunile de politică și strategie. Este o organizație specializată a ONU, cu sediul la Berna, principal forum de cooperare între structurile și entitățile interesate din sectorul poștal, cu scopul de a dezvolta comunicarea socială, culturală și comercială prin utilizarea eficientă a serviciilor poștale – UPU nu intervine în chestiuni care privesc domeniul intern al serviciilor poștale naționale, care sunt de competența exclusivă a statelor membre.

În anul 2004, în perioada în care mărcile poștale ale unei emisiuni aniversare anunțau organizarea, la București, a celui de‑al 23‑lea Congres al Uniunii Poștale Universale, a fost înființată Romfilatelia, unica instituție abilitată să emită și să introducă în circulație mărcile poștale românești. Congresul marca și împlinirea a 130 de ani de la înființarea Uniunii Poștale Universale, iar România era prima țară est‑europeană care găzduia acest eveniment major.

Trebuie să menționăm că în douăzeci de ani de existență, Romfilatelia a elaborat planurile sale de editare de timbre având ca ghid indicațile Uniunii Poștale Universale privitor la misiunea mărcilor poștale, aceea de a dezvolta comunicarea socială și culturală, de a fi prezență activă în organizarea unor evenimente culturale, politice și diplomatice. Concret, istoria trecută și prezentă, marile personalități ale culturii, științei și inventicii, spiritualitatea și tradițiile, tezaurul natural și tezaurul uman viu, spiritualitatea, sănătatea oamenilor și a naturii, ajutorarea semenilor aflați în situații dificile au fost prezente ca subiecte ale mărcilor poștale, multe dintre ele realizate în emisiuni comune cu alte țări. Până la acest moment aniversar al Uniunii Poștale Universale, au fost realizate patruzeci și una de emisiuni comune.

Emisiunea filatelică Uniunea Poștală Universală, 150 de ani se înscrie ca un omagiu pentru cea mai importantă organizație internațională de coordonare a politicilor poștale și a sistemului poștal global.

La Mulți Ani tuturor colegilor din serviciul poștal!

Cristina Popescu

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button