Cioran si utopia tinerei generatii
Editura Contemporanul
„Problema fiintei romanesti nu s-a rezolvat. Desi ea a reprezentat o mistica a intregii generatii, motivatia principala a existentei acesteia, datorita conflictului dintre Occident si Orient, dintre cele doua doctrine sociale fundamentale, datorita Cortinei de Fier care a cazut la finele celui de-al doilea razboi mondial, care a separat lumea in doua lagare etanse, problema a ramas nerezolvata. Ce a insemnat de fapt problema fiintei romanesti? Conturarea unei identitati nationale, obsesie a nationalismului romanesc interbelic si a „tinerei generatii” care s-a confundat mai mult sau mai putin cu aceasta epoca. Utopia generatiei a fost aceea de a scoate Romania din anonimat. Totul a ramas la nivelul iluziei si al scepticismului. Din intreaga generatie care a supravietuit exilului intern sau extern, doi reprezentanti fideli ai acesteia au conturat prin preocuparile lor foarte bine ideea fiintei romanesti sau mai bine zis modalitatea ei de manifestare in lume. Acestia sunt Cioran si Noica. Aceasta carte – dreapta, radicala, exacta, intunecata – trateaza ratacirile si implinirile acestora in contextul in care intregul continent, in perioada interbelica, parea ca a luat-o razna.” (Mara Magda Maftei)
Mara Magda Maftei, născută la Galați pe 4 martie 1977, autor și cetățean româno-francez, este profesor universitar la Academia de Studii Economice din București. După o teză de doctorat susținută în 2007 în istoria gândirii economice (ASE), urmează o a doua teză cu titlul Cioran și tânăra generație, finalizată în 2009 și susținută în cadrul Universității din București. În Franța publică în 2013 la Editura l’Harmattan, Paris, Cioran et le rêve d’une génération perdue. În iunie 2016, o alta carte îi este tiparită de către editorul parizian Yves Michalon, Un Cioran inédit. Pourquoi intrigue-t-il ?
Este membru associat al Centrului « l’Observatoire des écritures françaises et francophones contemporaines », Université Paris Nanterre, autor unic a multiple articole științifice publicate în SUA, Canada, Franța, conferențiar invitat în Liban (Kaslik), Brasilia (Sao Paulo), Irlanda (Galway), Turcia (Izmir), Canada (Québec) pe tema literaturii angajate (relațiile dintre literatură, istorie, doctrine, societate).
În România, a colaborat de-a lungul timpului la diverse reviste literare, precum Viața românească, Contemporanul, Steaua, Observator cultural, Expres cultural. De asemenea, ea a debutat în proză în 2016 cu romanul Și dacă omul vrea să fie fericit, Editura Junimea, Iași.