Noutăți editorialeNoutăți

România și civilizația românească în Israel la Biserica Ortodoxă Română – Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim

 

 

Comunicat:

România și civilizația românească în Israel 
Biserica Ortodoxă Română – Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim

Fundația Culturală Ideea Europeană, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) – sub egida Academiei Române – a organizat o serie de evenimente cu genericul „România și civilizația românească în Israel” între 19 și 25 octombrie 2022 în Țara Sfântă. În anul 2022, declarat de ASILR „Anul cărții în Limba Română în Israel”, acest proiect de anvergură, cu o hartă bogată de evenimente (Tel Aviv, Ierusalim și Haifa), promovează civilizația românească în Israel și întărește legăturile comunității din diaspora cu România în acest an aniversar, în care sărbătorim Centenarul Încoronării reginei Maria și a regelui Ferdinand I Întregitorul (1922-2022) – ceremonie prin care acum un veac se desăvârșea Marea Unire de la 1918.

Seria de evenimente, desfășurate după oficierea Sfintei Liturghii la Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim, a avut loc într-un moment extrem de important pentru comunitatea românească, stabilită în Israel sau aflată în pelerinaj prin Locurile Sfinte, și pentru toți creștinii români: e pentru prima dată când un ierarh român a slujit în Biserica Învierii din Cetatea Sfântă. În acest context, e firesc, prin urmare, că grupul Ideea Europeană, alcătuit din profesori, scriitori, jurnaliști și cărturari din București, Cluj și Iași, a fost primit cu bucurie la Biserica Ortodoxă Românească din str. Shivtei Israel nr. 46 din Ierusalim. S-a vorbit, aici, îndelung, inspirat și amănunțit despre nevoia de a promova civilizația, cultura și identitatea românească (cu toate componentele ei) în Țara Sfântă, inclusiv identitatea sau, mai exact, identitățile religioase și culturale. În discursurile rostite pe parcursul aflării delegației românești în sfântul lăcaș, PS Părinte Timotei Prahoveanul și părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie au făcut o incursiune amplă în istoria Așezămintelor Românești din Țara Sfântă, invitând oaspeții „să fie împreună misionari cu cei care au avut mereu în minte cuvintele de propovăduire ale Evangheliei, așa cum Mântuitorul le‑a poruncit ucenicilor la Ierusalim de a duce vestea Învierii Sale până la marginile pământului”. PS Timotei Prahoveanul a mărturisit, cu bucurie, că Învierea e sărbătorită în fiecare duminică, prilej de împlinire și urcare în spirit.

Invitații și gazdele au făcut schimb de cărți cu dedicații și au împărțit daruri. Jurnalistul Dragoș Nelersa, președinte al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română din Israel, a promis că va deveni un liant între instituțiile israeliene și cele românești. Părintele arhimandrit Teofil Atănăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, a afirmat că legăturile dintre instituțiile israeliene și cele românești sunt de o importanță majoră. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, deși un pic obosit după oficierea Sfintei Liturghii a Învierii, a vorbit detaliat despre monografia d-sale Așezămintele românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon. Trecut și prezent, referindu-se la lupta pentru redeschiderea Bisericii Românești din Cetatea Sfântă, luptă soldată cu o victorie de zile mari, de care ne bucurăm zi de zi. Ștefan Borbély, Dana Oprica, Constantina Raveca Buleu, Aura Christi și Carmen Dimitriu au vorbit despre vocație, cărți, valori fondatoare și nevoia de carte.

După ce a scris câteva rânduri în Cartea de Onoare, Aura Christi s-a referit la valorile de vârf naționale românești, promovate de Academia Română, Fundația Culturală Ideea Europeană și revista Contemporanul, care apare sub egida Academiei Române, și despre accentul pus de aceste instituții europene pe conservarea, păstrarea și promovarea identității românești în țară și în lume. În acest context, au fost vrecute în revistă cărți-eveniment, editate sub sigla Ideii Europene: romanul Bunavestire – capodopera prin care s-a revoluționat proza românească de după cel De-al Doilea Război Mondial – semnată de Nicolae Breban, apărută în ediție definitivă la Editura Ideea Europeană și tradusă în mai multe limbi europene, inclusiv în franceză, la prestigioasa Editură Flammarion; volumul de excepție semnat de marele istoric Ioan-Aurel Pop, Istoria României moderne, și publicat relativ recent și în versiune chineză; „o carte a cărților” a marelui erudit Răzvan Theodorescu, Cele două Europe, care urmează să apară și în versiune chineză; cartea-eveniment a Luizei Barcan – Răsărit – unde un loc important îi revine identității culturale, lingvistice și religioase din România și Israel.

Fundația Culturală Ideea Europeană, reprezentată de grupul de scriitori, jurnaliști, poeți, editori, profesori universitari, cercetători și manageri culturali, și programul acestei instituții europene, au menționat editorul Andrei Potlog, directorul Fundației Culturale Ideea Europeană, și Adrian Preda, directorul de imagine, își propune, în continuare, să promoveze valorile naționale românești, cu accentul pus pe valorile fondatoare și rolul diplomației culturale în promovarea civilizației românești în Țara Canaan și în lume.

Grupaj realizat de Adrian Preda

Proiect realizat sub egida
Academiei Române

Acest proiect este realizat cu sprijinul
Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Partener de proiect: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română – ASILR
Parteneri media: Muzeul Național al Literaturii Române, APLER/ Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, revista Contemporanul. Ideea Europeană, agentiadecarte.ro, Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română – ASILR, Gazeta Românească, Editura Familia ș.a.

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button