Revista revistelor

Ada Vertan: Festivalul Internaţional de Muzică Cristian

Pentru ca suntem în luna iunie, anotimpul în care imaginaţia îndrăgostiţilor prinde aripi sub visul unei nopţi de vară, sâmbătă, 17 iunie, la Cristian, lângă Braşov, a avut loc Festivalul Internaţional de Muzică Cristian, ce a răsfăţat melomanii veniţi din toate colţurile lumii, cu momente de graţie, din opere celebre, semnate de W.A. Mozart. Arta lui Mozart ramâne un model de perfecţiune neîntrecută, atât în domeniul operei, al simfoniei, cât şi al concertului, expresie a unei individualitaţi creatoare unice, despre care Albert Einstein spunea: „Mozart este cel mai măreţ compozitor dintre toţi. Beethoven şi-⁠a creat propria muzică, dar muzica lui Mozart este atât de pură şi de frumoasă încât s-⁠ar zice că a «găsit-⁠o» – că a existat întotdeauna ca o parte din frumuseţea interioară a Universului, aşteptând să fie descoperită.”

Concertul a debutat cu Mica serenadă în Sol major, KV 525. Orchestra Camerata Neustadt sub bagheta dirijorului Radu Hamzea, un dirijor cu gesturi ample, claritate şi pasiune autentică, a reuşit să-⁠i conştienţizeze pe cei prezenţi, de genialitatea, frumuseţea şi diversitatea universului mozartian. Radu Hamzea are o carieră impresionantă şi şi-⁠a câştigat faima conducând prestigioase orchestre ale lumii, iar la Cristian este unul din pilonii artistici ai festivalului.

Concertul susţinut în Biserica Evanghelică din localitate a avut ca invitaţi mai multe personalităţi ale muzicii culte între care renumitul oboist, profesor universitar Diethelm Jonas şi marele organist Sergej Tcherepanov, veniţi din Germania, de la Lübeck.

Oboistul german, Diethelm Jonas, a pus inima în fiecare notă şi a interpretat agil şi virtuos “Concertul pentru oboi în Do major KV 314”, conducând auditoriul, fermecător şi spiritual, spre frumuseţea interioară a universului mozartian.

Bătrâna şi valoroasa orgă a Bisericii evanghelice din Cristian şi-⁠a etalat sonoritatea sub măiestrele mâini ale lui Sergej Tcherepanov, născut la Alma Ata, emigrat şi format ca organist la Moscova, de peste 20 de ani. Acum, cu o activitate diversificată în cadrul Facultăţii de Muzică Lübeck, profesor de orgă şi corepetitor de muzică veche pentru instrumentele de suflat.

Dând măsura întreagă a potenţialului său interpretativ, a energiei creatoare de care dispune, Camerata Neustadt cunoscută pentru înalta măiestrie interpretativă şi repertoriul ei vast, a oferit publicului la finalul concertului, la cel mai bun nivel interpretativ, Simfonia nr. 29, cheie de boltă a creaţiei mozartiene. Sub bagheta lui Radu Hamzea s-⁠a reliefat frumuseţea arhitecturii acestei creaţii şi universala modernitate a lucrării.

„A fost un concert exact aşa cum mi-⁠am dorit: lejer, frumos, cu un public bucuros să asculte Mozart, cu o orchestră pe scenă unită şi relaxată în care cei patru suflători merită o mentiune specială”, ne declara la finalul concertului o reputată jurnalistă venită de la Bucureşti.

„Şi eu şi colegii din orchestră ne-⁠am simţit extraordinar şi cred că asta s-⁠a văzut şi mai ales s-⁠a auzit”, ne-⁠a mărturisit dirijorul Radu Hamzea, la recepţia oferită de oficialităţile comunei Cristian, primarul Gicu Cojocaru, viceprimarul Narcis Ţintea şi părintele paroh Uwe Seidner, susţinători fervenţi ai festivalului.

Melomanii veniţi la concert pe ploaie şi pe vânt, au avut parte şi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de muzică Cristian de o seară memorabilă, graţie lui Paul Hamsea, cel care a organizat festivalul, cu pasiune şi dedicaţie totală. Programul a fost elegant grafiat şi editat de artistul german, Christian Lucian Hamsea şi a purtat ca şi la ediţiile anterioare mottoul: ‚,muzică, istorie, arhitectură”

Fiecare lucrare mozartiană conţine un motiv sau o variaţiune pe tema iubirii. Cei veniţi în număr mare la festival au aflat despre pasiune, dor, disperare, pierdere, mânie, tristeţe, amărăciune, compasiune, respect, prietenie, recunoştinţă, gelozie, îndoială sau fericire, în numai o oră şi jumătate de muzică.
Un adevărat regal muzical a fost ediţia a 4-⁠a a Festivalului Internaţional de Muzică Cristian!

Total 2 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button