NoutățiNoutăți editoriale

Eveniment: Editura Rediviva lanseaza Anuarul Andiamo in Romania! – Mergem în România

Eveniment

Editura Rediviva –

Anuarul  Andiamo in Romania!/ Mergem în România

Centrul Cultural Italo-Român, în colaborare cu Pavilionul României din cadrul EXPO 2015 Milano, organizează invită marți 21 iulie 2015, ora 20.00, lansarea Anuarului  Andiamo in Romania!/ Mergem în România, editura Rediviva, Milano 2015, 108 pagini. Proiectul editorial este sprijinit de Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Andiamo in ROMANIA! Mergem în ROMANIA! este noua ediție a Anuarului Centrului Cultural Italo-Român, apărută recent la Editura Rediviva din Milano, ediţie dedicată participării României la Expoziția Andiamo-in-Romania-Mergem-in-Romania_copMondială din capitala lombardă, care reunește 150 de țări. Pentru al treilea an consecutiv, Editura Rediviva a Centrului Cultural Italo-Român editează Anuarul care are ca tematică constantă Repere culturale românești în Italia. Organizarea Expoziției Mondiale la Milano a fost o ocazie de a oferi, în contextul imaginii țărilor prezente, o lucrare de promovare a României, o Românie văzută prin ochii străinilor, a turiștilor, deveniți apoi, unii dintre ei, locuitori și ambasadori ai Țării noastre, care prin mesajele lor, dincolo de prejudecăți şi de obsesivele cuantificări, transmit o Românie așa cum o simt, o înțeleg și o dezvăluie cu sinceritate celor din jur.

O mare parte a ediției Mergem în România!/Andiamo in Romania! prezintă viziunea unor străini: italieni, americani, irlandezi, englezi. Cum au luat ei contact cu România, cum au ales să se dedice valorificării patrimoniului cultural și natural românesc, dar mai ales cum să o promoveze în ochii țărilor de unde provin, în încercarea de a arăta minunata diversitate întâlnită la noi, dar şi de a-i îndemna pe români să conştientizeze un patrimoniu, de care se bucură şi pe care trebuie să îl conserve pe viitor.

Ideea prezentului volum a pornit de la lucrarea: Călători străini despre Țările Române, o resursă documentară de însemnătate în reconstituirea unor aspecte legate de Țările Române si de români, oferită de zeci și mii de călători străini, care atrași de pitorescul și frumusețea meleagurilor noastre, au lăsat importante însemnări legate de cadrul natural, obiceiuri, port, mentalitate.

România: unică, frumoasă și autentică este leit-motivul poveștilor, pe care lucrarea de față caută să-l aducă în fața cititorilor. O Românie descoperită în mare parte din curiozitate, din imboldul de a cunoaște o țară despre care în aproape cinci decenii de regim comunist s-a vorbit foarte puțin sau mai deloc, o țară care are încă multe obstacole de trecut, dar, în același timp, o forță și o energie extraordinară de a merge înainte. Anuarul nu-și propune să prezinte locurile turistice ale României, monumentele, destinațiile cunoscute, ci aduce în prim plan valorile mai puțin apreciate de locuitorii ei: fauna, flora, pădurile, zonele rurale, potențialul uman, prietenia, ospitalitatea s.a. Mesajul care transpare din relatările celor care ajung în contact cu meleagurile românești este armonia dintre oameni şi mediu – o valoare, pierdută în alte zone ale Europei.

Cele peste 100 de pagini vorbesc despre impactul pe care îl au străinii în contact cu România. Că este vorba despre Prințul Charles al Marii Britanii, un adevărat ambasador al frumuseților României, despre irlandezul Peter Hurley, care organizează un Festival al Tradițiilor în Maramureș, americanul Scott Eastman, care promovează România prin fotografiile sale, sau italianca Giovana Basetti care face să renască satele transilvane, până la filmul documentar Whild Carpathia, considerat unul dintre cele mai frumoase documentare despre România – toate acestea nu sunt decât exemple despre uriașul potențial cultural și natural pe care îl prezintă țara noastră.

Dacă Daria Barcheri, originară din Padova, povestește italienilor de ce a ales să trăiască în România, de ce crede că România este țara care o îndeamnă spre poezie, iar Francesco Corsi din Florența, ne introduce în mirajul unui sat transilvănean Bichigiu, un sat ca oricare altul, dar care îi dezvăluie autorului emoții și trăiri autentice, Antonio Buozzi, originar din Milano, povestește despre cum s-a născut prietenia lui cu românii şi despre implicarea sa în promovarea imaginii României prin articole și documentare.

Anuarul consacră spațiu și prezenței românilor în capitala lombardă Milano, aducând în prim plan personalități din istoria și cultura română, care s-au aflat în legătură cu acesta: Iancu de Hundeoara, Simion Bărnuțiu, Hariclea Darclee, Ioan Petru Culianu, dezvăluind în același timp și interesul unor milanezi pentru cultura românească. Un interesant studiu despre modul în care sunt văzuți românii în Italia este prezentat de cercetătorii italieni Franco Pittau și Antonio Ricci de la Centro Studi e Ricerche din Roma, iar câteva aspecte privind istoria nașterii poporului român şi componenta latină pot fi aflate din textele studenților italieni de la Universitatea de Studii Bicocca din Milano. Și dacă tema Expoziției Mondiale este Hrănirea planetei – alimentația, dr. Gheorghe Cerin, cardiolog, cu o experiență de peste 20 de ani în cardiochirurgie, vine să întregească conținutul lucrării cu importante sfaturi legate de sănătate și de alimentația sănătoasă. La noua ediție coordonată de Violeta Popescu și Claudia Bolboceanu și-au adus contribuția circa de 20 de colaboratori, printre care și cativa membri ai echipei Rediviva: Maria Floarea Pop, Davide Arrigoni, Gabriel Popescu, Florentina Niță, autori și traducători.

Sunt câteva mărturii de suflet, despre felul în care poți descoperi și apoi iubi o Țară, despre modul în care un străin se poate regăsi în tradițiile noastre, despre bucuria lucrurilor simple pe care România o dăruiește din plin celor ce sunt în căutarea acestora.

Rediviva,

www.redivivaedizioni.com

 

 

 

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button