Lucian Blaga, omagiat de copii și adolescenți
Ziua de naștere a poetului‑filosof Lucian Blaga, născut la 9/21 mai 1895 la Lancrăm, în județul Alba, a fost motivul omagierii acestuia în București, printr‑un eveniment cultural organizat de Centrul de excelență în istoria culturii și a civilizației românești – Criterion, coordonat de scriitorul Mihai Gheorghiu în parteneriat cu Asociația Tineri pentru Educație și Cultură și cu Revista Contemporanul.
Interpretarea mai multor poezii din creația poetului a constituit prilej pentru tinerii participanți din cadrul Atelierelor organizate de Asociația Tineri pentru Educație și Cultură de aprofundare a frumuseții poetice și de însușire a stilisticii poetului. „Este deosebit de important ca adolescenții și copiii români să studieze temeinic marii noștri poeți, fără de care nici frumusețea limbii române și nici profunzimea gândirii românești nu ar putea fi însușite cu adevărat, la fel cum nici în mod autentic păstrate și transmise din generație în generație nu ar mai fi posibil. De aceea, în cadrul atelierelor organizate, ne străduim să punem în lumină aceste valori, precum și să creștem dragostea copiilor și adolescenților față de ele. Acesta este însă un exercițiu care reclamă nu doar rigoare și cunoaștere, ci și o deosebită constanță. Copiii pe care i‑ați ascultat azi interpretând atât de expresiv poezii din toate perioadele creației poetului Lucian Blaga dovedesc roadele celor trei ani de când participă la atelierele noastre, adică dovedesc faptul că numai prin constanță, temeinicie și autenticitate educația copiilor rodește în ei”, a remarcat Andrei Săcrieru, președintele Asociației Tineri pentru Educație și Cultură.
Poeta Aura Christi a recitat Noapte la mare și alte poezii din creația poetului, lămurind tinerilor interpreți sensurile poetice și finețea expresiei lor.
Eroii la hotarul dintre viață și moarte
În România, atât prin lege, cât și prin Hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dintre care prima este emisă încă din anul 1920, eroii neamului sunt pomeniți și omagiați cu ocazia praznicului Înălțării Domnului Iisus Hristos. Consacrarea definitivă a acestei situații și recunoașterea ei de stat s‑a făcut prin Legea 379/2003, prin care s‑a hotărât proclamarea acestei sărbători creștine ca fiind deopotrivă și Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, articolul 39 din Lege prevăzând: ,,Se proclama Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, cea de‑a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, potrivit tradiției româneşti”.
În acest context, revista Contemporanul a fost partener media la evenimentul cultural Scrisori de pe front, eroii la hotarul dintre viață și moarte, organizat de Centrul de excelență în istoria culturii și a civilizației românești – Criterion, coordonat de scriitorul Mihai Gheorghiu și Asociația Tineri pentru Educație și Cultură, la Muzeul Național al Țăranului Român.
Evenimentul și‑a propus omagierea eroilor poporului român, atât prin cinstirea gloriei lor eterne, cât mai ales prin conștientizarea jertfei lor de tânăra generație de azi, prin manifestări organizate deopotrivă la București și la Cluj‑Napoca. Astfel, în aceeași zi, în orașul de pe Someș, în incinta Colegiului Ortodox „Mitropolit Nicolae Călan”, a avut loc un eveniment similar realizat de Platforma civică Împreună Cluj și alți parteneri ai celor două asociații organizatoare din București.
În prima parte a evenimentului organizat la Muzeul Național al Țăranului Român, copiii și tinerii din cadrul Atelierelor organizate de Asociația Tineri pentru Educație și Cultură au interpretat fragmente din scrisorile de pe front care s‑au păstrat din acel timp și s‑au publicat recent, fragmente din jurnalul Reginei Maria și al Piei Alimăneștianu, precum și poezii din creația lui Duiliu Zamfirescu, Ioan Alexandru și Mihai Eminescu. Doina de război a fost, de asemenea, prezentă prin interpretarea dată de Andreea Racovițeanu, elevă a Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, laureată a mai multor premii la concursurile naționale de muzică.
Aura Christi a evocat personalitatea Reginei Maria cu o conferință intitulată „Când vorbește sufletul…”, exprimând recunoștința pentru „darul de a ne aduna aici ca să ne reamintim, să ne reîntoarcem cu fața spre marii oameni care au făcut posibil un miracol, care și‑au pus umărul la realizarea unui vis scăldat în sânge, marele vis de veacuri – România Mare. Depinde de fiecare din noi ce facem cu acest dar pe care l‑am primit și care este scăldat în sânge de înaintașii noștri”.
Coordonatorul Centrul de excelență în istoria culturii și a civilizației românești – Criterion, scriitorul Mihai Gheorghiu, a subliniat importanța amintirii deopotrivă și a jertfei voievozilor români, cei care, alături de țărani, au fundamentat și zidit ceea ce a devenit în timp România, atrăgând atenția asupra a ceea ce a reprezentat pentru această devenire ,,imensa întreprindere a voievozilor români, adevărați continuatori ai marii tradiții bizantine și ai împăraților bizantini”, după cum a dovedit Nicolae Iorga.
Ceilalți invitați ai evenimentului au fost Ștefan Paraschiv, asistent universitar în cadrul Facultății de Drept a Universității București, care a atras atenția asupra necesității păstrării studiului temeinic al istoriei în educația tinerei generații prin cuvântul „Istoria românilor azi, la răscruce de vremuri”, și interpreta de muzică tradițională Lorena Oltean, care a încântat publicul prin măiestria interpretării unor cântece de război.
În cadrul evenimentului, a fost acordată Bursa Mircea Vulcănescu, instituită de Centrul de excelență în istoria culturii și a civilizației românești – Criterion și Asociația Tineri pentru Educație și Cultură pentru sprijinirea educației unor tineri români merituoși.
Grupaj realizat de Andrei Potlog