„Dragostea face sufletele să vorbească cu îngerii”
Cu ocazia prăznuirii în calendarul ortodox a voievodului cărturar Neagoe Basarab, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2008, Centrul de excelență în istoria culturii și civilizației românești – Criterion, coordonat de scriitorul Mihai Gheorghiu, și Asociația Tineri pentru Educație și Cultură au organizat în țară și în București, în zilele de 26 și, respectiv, 29 septembrie 2024, evenimente dedicate omagierii personalității sale complexe și operei sale de cultură. Revista Contemporanul a fost, ca de obicei, partener în realizarea acestor evenimente culturale adresate în special generației tinere.
Scopul evenimentului a fost de a face cunoscută elevilor și studenților români opera culturală a celui care a fost numit Marc Aureliu al Țării Românești. „Ceea ce vă propunem ca evocare a chipului luminos al sfântului voievod Neagoe Basarab este un moment ce cuprinde crâmpeie din minunatele lui învățături către fiul său Theodosie”, au arătat tinerii în cuvântul introductiv al evenimentului intitulat, la București, Dragostea face sufletele să vorbească cu îngerii, după una din aceste învățături.
Astfel, după vizitarea Galeriei de Artă Veche Românească de la Muzeul Național de Artă al României, tinerii și copiii au interpretat textele alese din opera voievodului și despre acesta. Fragmentele interpretate de tineri din capodopera literaturii românești medievale Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Theodosie au impresionat publicul prin profunzimea și actualitatea lor.
În atmosfera acelorași evenimente, copiii din cadrul atelierelor Asociației Tineri pentru Educație și Cultură au interpretat fragmente din frumoasa carte alcătuită de maicile de la Mănăstirea Diaconești, drept jurnal al Doamnei Despina Milița, carte intitulată Măria Sa Neagoe Basarab. Însemnările monahiei Platonida, Doamna Despina a Țării Românești, realizând astfel, pentru publicul cel mai tânăr, o cale de apropiere a admirației față de nivelul înalt cultural al domnitorului, precum și de cunoaștere a circumstanțelor familiale și istorice.
Publicul numeros de la aceste evenimente, de toate vârstele, a apreciat profunzimea ideilor voievodului, precum și interpretarea sensibilă a tinerilor și copiilor care poate, mai mult decât orice altă învățătură, au înțeles că „mintea în om şi puterile lui sufleteşti se află ca şi steagul în mijlocul oştirii”. (Adrian Preda)