Actualități - Comunicate

O expoziție de artă inspirată de marile teme ale literaturii române

Muzeul Național al Literaturii Române a găzduit expoziția de artă hand-made intitulată sugestiv „Artistry”, menită să aducă în atenția publicului măiestria artiștilor români, transpusă în bijuterii unicat, inspirate de marile teme și curente ale literaturii române. „Aceasta este cea de-a IX-a ediție a expozițiilor tematice organizate de Academia de Artă Handmade București și reunește piese deosebite, premiate la concursuri de profil sau realizate special pentru patrimoniul viitorului Muzeu de Artă Handmade. Folosind pietrele semiprețioase și mărgelele fine, dar și materialele reciclate, membrii Academiei reușesc să creeze forme inedite, texturi interesante și modele elegante, fiecare bijuterie având propria ei poveste. Iubirea și credința, speranța sau tristețea, armonia naturii sau frumusețea vieții sunt materializate prin culori și simboluri, dând naștere unor creații pentru a aduce un omagiu literaturii române”, a spus Mioara Iofciulescu, curatorul expoziției și Președinte Fondator al Academiei de Artă Handmade București. Anișoara Mușat (Galați), Victoria Semen (Ploiești), Magda Stan (Târgoviște), Adriana Câmpean (Sibiu), Feudalia Peter (Baia Mare), Delia Lobonț (Satu Mare), Emil Ion (Constanța), Cristina Petrariu (Hamburg, Germania), Angela Camenschi (București), Elena Mazepiuc (Torino, Italia), Cătălina Mirilă (București), Mirela Popa (Galați) și Mioara Iofciulescu (București) se numără printre autorii celor treizeci de lucrări prezentate în premieră într-un cadru elegant și încărcat de istorie și cultură, oferit de sediul central al Muzeului Național al Literaturii Române din București.

„Operele expuse aduc un elogiu lucrului manual realizat prin corelarea ochiului cu mâna, a simțului vizual cu îndemânarea, subliniind talentul și măiestria artiștilor români într-o perioadă dominată de inteligența artificială care suprimă orice formă de creativitate umană”, a declarat academicianul Mircia Dumitrescu, Președinte de Onoare al Academiei de Artă Handmade București.

Vernisajul expoziției a avut loc joi, 7 noiembrie, atmosfera artistică și literară fiind întregită de recitalul de poezie al scriitoarei Aura Christi și de interpretările muzicale susținute de Ana Maria Cobzaru la vioară și de Sofia Țoropoc și Andra Dogaru la nai, cele trei instrumentiste fiind eleve ale Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București.

„Începând din anul 2023, instituția noastră găzduiește adesea colecții de artă sau de modă, de la obiecte decorative din ceramică sau sticlă până la bijuterii sau pălării, urmând să expunem în curând o colecție de genți deosebite realizate din metal. Acest demers are ca scop atragerea unui public cât mai numeros, care să beneficieze de o experiență educativă unică, putând să admire, alături de colecția literară permanentă a muzeului, și lucrări ce provin din alte domenii creative, ce aduc în prim-plan designul contemporan”, a spus Monica Morariu, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române.

Expoziția Artistry este deschisă de „Teiul lui Eminescu”, lucrare inspirată de arborele sub care marele poet obișnuia să scrie. Realizată de Feudalia Peter din peste șapte sute de pietre semiprețioase de aventurin și citrin, copacul evocă imaginea teiului ca loc al creativității și al meditației. Vizitatorii pot admira și „Colecția Tradițional” a Academiei de Artă Handmade București, compusă din obiecte menite să păstreze vie esența culturală a poporului român, fiind prezentată cu această ocazie o selecție de piese autentice, specifice portului tradițional, dar și de bijuterii moderne ce îmbină simboluri și tehnici vechi cu designul contemporan.

„Colecția Artistry” este compusă din rochia creată de designerul Beatrice Lianda Dinu, inspirată din moda aristocratică a secolului al XVIII-lea, accesorizată cu bijuterii minuțios realizate de Magda Stan și Victoria Semen. Măiestria artiștilor români este reflectată prin aceste piese ce reprezintă eleganța clasică și rafinamentul caracteristic caselor regale.

Colierul „Floare Albastră”, realizat de Victoria Semen, este inspirat din poezia cu același nume scrisă de Mihai Eminescu și transpune elementele poetice în detalii lucrate manual, făcând astfel legătura între literatură și artă.

„Apolodor”, colier realizat de designerul de bijuterii Adriana Câmpean, este inspirat de personajul cu același nume al lui Gellu Naum. Este o piesă ce evocă, prin detalii pictate cu o imaginație sclipitoare, aventurile personajului în lumea ludică a circului.

Tema spiritualității este transpusă în lucrarea „Divinitate”, realizată de Anișoara Mușat, un colier ce explorează noțiunea de sacru prin simboluri universale și motive religioase. Este o creație profundă, ce invită la contemplarea miracolului vieții, dar și la meditație și introspecție. „Corola de minuni a lumii”, bijuterie realizată de Victoria Semen, este un omagiu adus operei lui Lucian Blaga. Lucrarea explorează conceptul de cunoaștere a lumii prin iubire, fiind o piesă complexă, plină de simboluri ce amintesc de misterele Universului și de marile întrebări existențiale.

Colierul „Flori de cireș” poartă semnătura Deliei Lobonț și este realizat din dantelă frivolite, o tehnică aflată pe cale de dispariție pentru că este pusă în practică de tot mai puțini artiști la nivel global. Această piesă surprinde efemeritatea și delicatețea florilor de cireș, cu rădăcini în simbolistica primăverii și a renașterii, aducând un omagiu naturii și trecerii timpului, teme literare utilizate adesea în operele scriitorilor români.

„Jocul Regilor” este un șah turnat din rășină epoxidică, opera semnată de Mioara Iofciulescu fiind un simbol al puterii și al inteligenței, o reflexie a echilibrului dintre forța și subtilitatea esențiale într-o strategie bine pusă la punct.

„Am fost fermecată de acest concept expozițional prin care operele literare și bijuteriile se pun în valoare reciproc și am alunecat ca într-un basm, de la Floarea Albastră la Corola de minuni a lumii și de la Belle Époque la Regina Maria. Vă felicit pentru modul în care ați reuși să creați și să redați publicului atmosfera frumoasă și elegantă de altădată. Astfel e onorată dintr-un unghi nou literatura română de vârf. Originalitatea acestui demers atrage publicul tânăr de toate vârstele”, a spus Aura Christi, scriitoare, redactor-șef al revistei Contemporanul. Ideea Europeană, editată sub egida Academiei Române.

Expoziția a funcționat alături de colecțiile literare permanente ale Muzeului Național al Literaturii Române din București, str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București. Academia de Artă Handmade București este organizație nonprofit, înființată în anul 2021 cu scopul de a promova arta hand-made creată în România, precum și tradițiile și obiceiurile românești, prin organizarea unor expoziții și conferințe tematice, ateliere creative și schimburi de experiență, precum și cursuri de formare și perfecționare a diferitelor tehnici de lucru manual.

Maria Stanca

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button