Actualități - Comunicate

România – China. Poveste în desfășurare

75 de ani de relații sino‑române

 

Ediția a XXX‑a a Târgului Internațional de Carte de la Beijing (BIBF · 2024) – unul dintre cele mai importante evenimente culturale de pe continentul asiatic –, desfășurat între 19‑23 iunie 2024, a fost special pentru China și România. În 2024 sunt sărbătoriți 75 de ani de relații sino‑române – un prilej de a aduce în luminile actualității valorile naționale ale celor două țări‑prietene. Cele cinci zile extrem de dense au atras în capitala țării lui Confucius peste 2.500 de expozanţi din 71 de ţări şi regiuni pentru a prezenta 220.000 de titluri. Editurile care au avut standuri la China National Convention Center, unde s‑a desfășurat acest extrem de important târg internațional, au venit, precizează un comunicat al ICR Beijing, „din numeroase țări și regiuni ale lumii, jumătate fiind din Europa”.

Conceput în spiritul devizei „Romania – stories unfolding”/ „România – povești în desfășurare”, standul românesc – aflat vizavi de cel al SUA și în preajma standurilor Marii Britanii, Italiei, Greciei, Slovaciei și al țării invitată de onoare din acest an, Arabia Saudită – a găzduit peste 200 de titluri, materiale promoționale despre literatura, cultura și civilizația românească, și o serie de evenimente, organizate de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții și ICR Beijing la China National Convention Center, unde în primele două zile au avut loc o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanți ai marilor edituri chineze, între care Editura Enciclopedică din Beijing, Grupul Editorial Liaoning, Shandong Education Press, cu care s‑au semnat acorduri noi; China Social Sciences Press, la al cărui stand impunător a fost lansată ediția românească a volumului O centură, un drum. Inițiativa Chinei pentru dezvoltare și prosperitate de Cai Fang, Peter Nolan, Wang Linggui, traducerea în limba română fiind semnată de Laura Călin; Foreign Language Teaching and Research Publishing – FLTRP, unde a fost prezentată ediția română a Marelui Dicționar Chinez‑Român; China Renmin University Press. Directorul ICR Beijing, Liviu Țăranu, alături de directorul Editurii Ideea Europeană, Andrei Potlog, din București, au abordat noi proiecte editoriale, traduceri din și în limba română, inclusiv volume de memorii și însemnări ale tinerilor veniți la studii în China din Europa de Est la începutul anilor ’50, precum și ale studenților chinezi sosiți în acei ani pentru studii în țări ca, de pildă, România, Polonia, Bulgaria, Cehoslovacia și Ungaria.

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button