Ziua Academiei Române – Sesiunea omagială. „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naşterea marelui om de cultură”
Academia Română a sărbătorit 155 ani de la înfiinţare în Adunarea Generală care s‑a desfăşurat online. Cu acest prilej, a avut loc sesiunea omagială „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naşterea marelui om de cultură”. Evenimentul dedicat evocării savantului român a fost deschis de alocuţiunea acad. Ioan‑Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, ce evidenţiază calităţile excepţionale de enciclopedist ale profesorului Nicolae Iorga. Rememorând întreaga sa contribuţie la viaţa culturală şi politică a României, acad. Ioan‑Aurel Pop consideră că „Nicolae Iorga face parte, indiscutabil, din generaţia făuritorilor României întregite şi de afirmare europeană”.
Personalitatea multivalentă a istoricului, iniţiativele sale inovatoare în multe domenii de cercetare a istoriei, proiectele instituţionale originale şi demersurile de promovare a patrimoniului cultural au fost detaliate în expunerile acad. Victor Spinei şi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinţi ai Academiei Române. Cercetările savantului asupra istoriei Bazinului Pontic, întemeietoare pentru istoriografia românească, sunt readuse în atenţie ca parte integrantă a operei de către dr. Octavian Cristea, director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.
Nicolae Iorga (1871‑1940), membru marcant al Academiei, teoretician al istoriei, medievist de prestigiu, promotor al studiilor sud‑est europene, traducător, scriitor, jurnalist, diplomat şi om politic rămâne o figură emblematică a vieţii româneşti. În calitatea sa de preşedinte al Secţiunii istorice, acad. Nicolae Iorga a elaborat o operă monumentală, integrând istoriografia spaţiului românesc în cea universală.
La 1/13 aprilie 1866 se înfiinţa la Bucureşti una dintre primele instituţii fundamentale pentru consolidarea statului românesc modern, Societatea Literară Română, reorganizată un an mai târziu în Societatea Academică Română şi transformată în anul 1879 în Academia Română. Încă de la înfiinţare, Academia Română a rămas cel mai înalt for de consacrare ştiinţifică şi culturală al ţării, ce reuneşte personalităţi cu realizări notabile în toate domeniile spiritului.
Sesiunea comemorativă – Alexandru Surdu
Sesiunea comemorativă – Academicianul Alexandru Surdu a avut loc în Amfiteatrul „Ion Heliade‑Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei 125). E un eveniment organizat de Biblioteca Academiei Române în colaborare cu Asociaţia Culturală ANCE Europe. Evenimentul a fost organizat în contextul în care sfârşitul anului 2020 a marcat, printre altele, trecerea la cele veşnice a lui Alexandru Surdu, Preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române şi Director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu‑Motru” al Academiei Române. Sesiunea comemorativă s‑a bucurat de prezenţa unor personalităţi marcante ale spaţiului academic românesc, care au subliniat prin câteva alocuţiuni contribuţia Acad. Alexandru Surdu la dezvoltarea filosofiei, la promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti. Au luat cuvântul Acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreşedinte al Academiei Române, Prof. Ing. Nicolae Noica, Director General al Bibliotecii Academiei Române, Acad. Dan Bălteanu, Director al Institutului de Geografie al Academiei Române, Prof. Univ. Manuela Cernat, Vicepreşedinte al Société Européenne de Culture, şi Prof. Univ. Viorel Vizureanu, Decan al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti.
Cu prilejul acestui eveniment a avut loc şi premiera peliculei Junele Sihastru, un film omagial tip eseu, care surprinde personalitatea complexă a Acad. Alexandru Surdu, prezentată sub mai multe aspecte la care domnia sa s‑a raportat de‑a lungul vieţii (academician, profesor universitar, cercetător, absolvent de marcă al Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov etc.). Filmul a fost conceput la iniţiativa Biancăi Beatrice Michi, fostă studentă a academicianului la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti şi actuală doctorandă a Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu‑Motru”. Pelicula se bazează pe un scenariu ce beneficiază de suportul ştiinţific al academicianului şi este realizată de Cristian Radu Nema (Doctor în Cinematografie şi Media, colaborator al aceluiaşi Institut). „Ca forma cea mai elevată, sanctuară a conştiinţei sociale, filosofia, prin reprezentanţii ei de seamă, a fost şi a rămas «Stâlpul de foc» al romanităţii”, spunea Acad. Alexandru Surdu în cadrul discursului de recepţie la Academia Română. Prin participarea personalităţilor din domeniul ştiinţific şi cultural care l‑au admirat şi i‑au fost alături în decursul timpului, evenimentul rămâne a fi de o importanţă deosebită pentru cultura românească.
Biroul de comunicare al Academiei Române