Comunicat de presă

Eveniment: FNTi 5

S-⁠a dat startul celei de-⁠a V-⁠a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru Independent. Desfăşurat la Bucureşti, FNTi5 a reuşit încă o dată să aducă laolaltă artiştii independenţi din întreaga ţară. Încă din primele zile, programul festivalului a inclus deopotrivă producţii noi, având în distribuţie nume mari ale scenei autohtone, spectacole invitate, dar şi întâlniri strategice ale Asociaţiei Teatrelor Independente.

Începe o nouă etapă pentru sectorul cultural independent. La un an de la înfiinţarea Asociaţiei Teatrelor Independente, membrii board-⁠ului s-⁠au întrunit pentru a pune la cale strategia comună a companiilor private de teatru din România. Regizorul şi dramaturgul Ovidiu Mihăiţă, fondatorul Auăleu (compania de teatru înfiinţată în 2005 la Timişoara) a fost ales noul Preşedinte al Asociaţiei Teatrelor Independente. Rezultatul alegerilor interne s-⁠a concretizat prin desemnarea în funcţia de Vice-preşedinte a regizorului Cristian Bajora şi menţinerea lui George Remeş, directorul Godot Cafe-⁠Teatru, ca Secretar General al Asociaţiei. Şi pentru că titulaturile nu reprezintă mai mult decât instrumente organizatorice, în cea de-⁠a doua parte a întâlnirii, membrii asociaţiei şi-⁠au reconsolidat lista de obiective, incluzând în planul de acţiune advocacy pentru o formă de încadrare legală a teatrelor independente.

Discuţii în acest sens şi dezbateri cu privire la Legea Teatrelor şi Statutul Artistului s-⁠au desfăşurat şi vineri, 10 noiembrie. La invitaţia Senatorului Vlad Alexandrescu, reprezentanţii teatrelor sosite la Bucureşti în perioada festivalului au fost prezenţi la o întâlnire organizată la Palatul Parlamentului. Printre subiectele atinse la masa de discuţii s-⁠au numărat formele de încadrare legală a teatrelor independente din România, statutul artiştilor care activează în acest sector, susţinerea de noi producţii şi posibilitatea reducerii taxelor şi impozitelor impuse companiilor de teatru independent. În acest sens, prezent la întâlnire, Ovidiu Mihăiţă a subliniat faptul că independenţii nu intenţionează să solicite mai multe resurse, ci mai degrabă o relaxare a sistemului de taxe în sectorul cultural independent. Pe viitor, o astfel de abordare ar încuraja creaţia, stimulând companiile independente să investească mai mult în producţiile proprii.

„Prin Constituţie, unul dintre drepturile fundamentale ale cetăţenilor este dreptul de a avea acces la cultură. Din punctul meu de vedere, ca Senator al României, voi reprezentaţi un mijloc prin care oamenii din această ţară dobândesc acces la cultură. Ceea ce aş vrea să putem obţine împreună este o formă legislativă prin care Statul să vă recunoască ca ceea ce sunteţi. Teatrul independent este un fenomen social în plină creştere şi, în acest context, e necesar ca legea să îl îmbrăţişeze şi să îl includă’’ a declarat Senatorul Vlad Alexandrescu, în întâmpinarea cerinţelor şi nevoilor specifice aduse în discuţie de reprezentanţii teatrelor. Următorul pas propus de acesta vizează un studiu privind situaţia sectorului independent din România şi evoluţia lui din ultimii ani.

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button