Comunicat de presă

România nobilă şi regală. Bienala de Carte Bibliofilă şi de Carte-⁠Obiect

Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Biblioteca Academiei Române, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Romfilatelia şi Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare, având ca partener strategic Teatrul Dramaturgilor Români, organizează Bienala de Carte Bibliofilă şi de Carte-⁠Obiect, ediţia I, 2018. Dublul vernisaj a avut loc de Ziua Culturii Naţionale, luni, 15 ianuarie 2018, şi a constat în deschiderea celor trei expoziţii din cadrul Bienalei: Mihai Eminescu – reper al spiritualităţii româneşti, expoziţie de carte bibliofilă, ora 13.00, Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei 125; Expoziţia de Carte Bibliofilă şi Expoziţia de Carte-⁠Obiect, ora 14.00, Muzeul Naţional al Literaturii Române – Sala de spectacole „Iosif Naghiu”, Calea Griviţei 64-⁠66. Invitaţi: Mircia Dumitrescu (artist vizual) şi Pavel Şuşară (critic de artă); Amfitrion: Ioan Cristescu, Director al Muzeului Naţional al Literaturii Române; Curatori: Gabriela Dumitrescu, Monica Vasinca, Mirela Trăistaru, Pavel Şuşară; Coordonator proiect: Dalina Bădescu.

Evenimentele organizate în data de 15 ianuarie 2018 şi-⁠au propus să marcheze Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la începutul săptămânii viitoare, când este aniversată şi naşterea poetului Mihai Eminescu, printr-⁠o nouă serie de proiecte permanente, iniţiate de instituţiile partenere cu acest prilej. În aceeaşi zi, Biblioteca Academiei Române a organizat şi lansarea volumului Slujebnicul arhieresc al Mitropolitului Ştefan al Ungrovlahiei, coordonator: Gabriela Dumitrescu, cuvânt înainte: Acad. Răzvan Theodorescu, Editura Sapientia Principium Cognitio, prezentat de acad. Răzvan Theodorescu.

Bienala de Carte Bibliofilă şi de Carte-Obiect se desfăşoară anul acesta în perioada 15 ianuarie – 31 martie 2018, la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Calea Griviţei 64-⁠66, în sălile de expoziţii amenajate recent, unde sunt prezentate peste 200 de exponate, cărţi bibliofile şi de artist. Pe lângă cele două expoziţii, MNLR va organiza pe parcursul întregii perioade patru conferinţe despre fenomenul carte-⁠obiect, ateliere pentru copii şi adulţi, desfăşurate cu prilejul zilelor aniversare de 24 ianuarie, 14/24 februarie, 1 şi 8 martie. Tema selectată pentru prima ediţie a Bienalei este chiar tema care oferă coerenţă întregului an cultural, Unitate, înscriindu-⁠se astfel printre proiectele care îşi propun să aducă în atenţia publicului larg valorile culturale naţionale, prin prezentarea lor prin intermediul unui discurs inter-⁠ şi multidisciplinar. Curatorii Bienalei au încercat să orienteze participanţii în selecţia lucrărilor cu care urmau să participe, sugerând această temă, dar fără să o limiteze la un anumit context istoric sau social. Selecţia lucrărilor s-⁠a desfăşurat simultan în două planuri: pe de o parte, curatorii au invitat artişti consacraţi, cu opere recunoscute în care Cartea-⁠Obiect avea un rol marcant, pe de altă parte, s-⁠a lansat un apel de participare către toţi artiştii interesaţi, în urma căruia juriul Bienalei a selectat mai mult de 80 de participanţi din totalul de peste 150. Aceştia provin preponderent din spaţiul românesc sau sunt artişti români stabiliţi în străinătate, dar există şi un număr semnificativ de participanţi străini, din ţări precum Ungaria, Statele Unite ale Americii, Egipt, Liban, Iordania, Japonia, Republica Moldova, Elveţia şi UK.

În urma selecţiei participanţilor, juriul format din specialişti în arta plastică, artişti şi scriitori va acorda trei premii celor mai bune lucrări. Premiul I va primi 700 euro, premiul II – 500 euro si premiul III – 300 euro, iar primele 10 lucrări diplome şi premii din partea sponsorilor. Partenerii proiectului, Uniunea Artiştilor Plastici din România, APLER, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Asociaţia EURO CULTURART, Romfilatelia şi Asociaţia Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România (AEEAR), precum şi sponsorul oficial al evenimentului, Casa de Avocatură „Şerban & Asociaţii”, vor acorda şapte premii speciale. Premiile vor fi anunţate în cadrul vernisajului.

ICR a sărbătorit
Ziua Culturii Naţionale

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe 15 ianuarie 2018, a fost marcată şi în acest an de reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase manifestări culturale. Evenimentele sunt dedicate atât Zilei Culturii Naţionale, cât şi debutului unei serii ample de proiecte care marchează Centenarul Marii Uniri. Programul reuneşte recitaluri de poezie, concerte, expoziţii, spectacole de teatru, evenimente literare, proiecţii de film şi conferinţe. Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, la ICR Londra s-⁠a desfăşurat concertul Imago Mundi – „100”. Concertul evocă, printr-⁠o fuziune originală de sonuri clasice şi folclorice, stilurile muzicale tradiţionale din regiunile istorice ale României. Imago Mundi, a prezentat, cu această ocazie, o incursiune într-⁠un secol românesc de creaţie muzicală. Proiectul cuprinde lucrări culte, semnate de mari compozitori români, dar şi muzică tradiţională din regiunile istorice ale României: Banat, Crişana, Maramureş, Ardeal, Bucovina, Moldova, Basarabia, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Programul muzical e completat de proiecţiile foto şi video realizate de Florin Ghenade.

A avut loc concertul 100 de ani de muzică românească, la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, eveniment organizat de Accademia di Romania din Roma. Concertul a fost susţinut de flautistul Matei Ioachimescu şi de pianista Mara Dobrescu. În program – lucrări de George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Petre Elinescu, Paul Constantinescu, Doru Popovici, Sigismund Toduţă, Doina Rotaru, Cristian Lolea.

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză şi cu Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona, a organizat spectacolul „Dor de Eminescu”, în interpretarea actorului Ion Caramitru şi a clarinetistului Aurelian-⁠Octav Popa. Spectacolul a avut loc în „Salonul Nobil” de la Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona, în cadrul „Anotimpului românesc”.

Cei doi artişti au susţinut spectacolul şi la Berlin. ICR „Titu Maiorescu” din Berlin, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Federală Germană, a organizat un recital Eminescu în interpretarea actorului Ion Caramitru, acompaniat la clarinet de Aurelian Octav Popa. Totodată, la eveniment a participat academicianul Eugen Simion, care a susţinut o conferinţă despre rolul lui Mihai Eminescu, alături de ceilalţi mari clasici, în construirea literaturii române moderne.

Institutul Cultural Român de la Paris a organizat un recital excepţional susţinut de pianista Suzana Bartal şi violonistul Virgul Boutellis-⁠Taft, pe 15 ianuarie 2018, la Sala Bizantină a Ambasadei României în Franţa. Concertul este, de asemenea, dedicat Centenarului creării României moderne. De asemenea, la ICR Paris, a avut loc recitalul de poezie românească Treptele Unirii – texte din poezia clasică şi contemporană, în interpretarea actorului Emil Boroghină. Actorul Emil Boroghină, director al Festivalului Internaţional Shakespeare şi preşedinte al Fundaţiei „William Shakespeare”, a interpretat spectacolul de poezie „Treptele Unirii” şi la Reşedinţa Ambasadorului României de la Bruxelles, Belgia. E un eveniment organizat de ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei pentru celebrarea Zilei Culturii Naţionale şi a Unirii Principatelor Române.

Tot cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, pe 26 ianuarie, ca urmare a propunerii Ambasadei României în Republica Franceză, Institutul Cultural Român de la Paris organizează, în colaborare cu Centre Wallonie-⁠Bruxelles (CWB) o reprezentaţie a spectacolului „Clara Haskil, prélude et fugue” de Serge Kribus, spectacol produs de Atelier Théâtre Jean Vilar din Belgia şi reprezentat în sala de spectacole a CWB.

Pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, ICR Istanbul a organizat concertul susţinut de Iosef Ion Prunner şi Cvartetul ARTMUZIK, la Opera de Stat Süreyya. ICR Istanbul a organizat şi un recital excepţional, realizat împreună cu Ambasada României la Ankara. Concertul a fost susţinut de pianistul Vlad Dimulescu.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în colaborare cu Sala cu Orgă şi Ambasada României în Republica Moldova a organizat un concert extraordinar de muzică clasică cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul a avut loc la Sala cu Orgă şi a fost susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă, sub bagheta maestrului Cristian Florea şi soliştii Radu Banariuc (vioară), Ştefan Negură (Nai) şi Ion Negură (flaut).

Ziua Culturii Naţionale este celebrată în fiecare an pe data de 15 ianuarie şi reprezintă data naşterii poetului Mihai Eminescu. Modificările şi programul detaliat dedicat Zilei Culturii Naţionale şi Centenarului Marii Uniri se actualizează pe site-⁠ul Institutului Cultural Român: http://icr.ro/pagini/icr-sarbatoreste-ziua-culturii-nationale. Pe acelaşi site aveţi prilejul să urmăriţi programul complet organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi al Centenarului Marii Uniri. (Biroul de presă al ICR)

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button