Educație

Întrebări cât pentru o bibliotecă la Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”

Aura Christi a onorat invitația doamnei profesor Camelia Neagu de a veni la Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu” din București – unul dintre locurile sacre ale literaturii române, căci poartă numele unui mare critic, teoretician și scriitor român, creator al unei școli remarcabile în cultura națiunii care l‑a dăruit literaturii universale pe Mihai Eminescu.

Publicăm câteva ecouri ale celor circa două ore de literatură (și nu numai de literatură), ținute de colega noastră Aura Christi, îndemnându‑ne colegii, scriitori, jurnaliști, poeți, prozatori și editori, să participe la ore de poezie, proză, literatură, în școlile, universitățile și bibliotecile românești. Să le vorbească profesorilor și elevilor despre arta de a scrie, arta de a visa – visul fiind un instrument –, arta de a fi tu însuți, despre credință și Dumnezeu, despre instituția care este Profesorul, despre recunoștință și despre alte lucruri importante, ancorate într‑o lume ce pune la încercare valorile fondatoare, ca să le testeze tăria. Ca să vadă dacă acestea rezistă în timp ce sunt reduse orele de istorie, literatură, latină, iar reformele aplicate școlii naționale de mai bine de treizeci de ani par să nu se mai termine. Par să… În sfârșit…

Ecourile la asemenea descinderi în școli, biblioteci și universități depășesc, de fiecare dată, așteptările. Aura ne spunea că sunt… intimidante și că ar șterge putina… englezește. În pofida rezervelor ei, argumentate cu asupra de măsură, totuși publicăm reacțiile primite de la elevii și profesorii la Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu” din București în consecința orelor de literatură ținute de Aura Christi, reiterând îndemnul: ridicați‑vă de la masa de scris și mergeți acolo unde e nevoie de noi, editorii, scriitorii, poeții, medicii, savanții. Și, după cum veți vedea, e nevoie mai mult ca altădată.

Majoritatea ecourilor găzduite în cadrul acestui grupaj reprezintă debuturi absolute.

Adrian Preda

 

Anamaria‑Roxana Turcu
Puterea cuvintelor

 

Cartea, acea materializare a spiritului în cuvinte, există, cu adevărat, doar în momentul în care este citită. Din păcate, ea reușește să devină prea puțin tentantă pentru tinerii zilelor noastre. Efortul profesorilor se cuvine susținut de cei care s‑au autoconstruit prin cărți, cei care le scriu, le înțeleg mecanismele, înțeleg puterea cuvintelor în crearea legăturii dintre spirite, în îmbogățirea acestora.

Scriitoarea Aura Christi a înțeles că‑i poate ademeni pe tinerii liceeni spre actul lecturii sau, de ce nu?, spre actul creației literare, prin prezența d‑sale printre aceștia, și a acceptat invitația de a participa la o discuție despre cărți, despre rolul lor formator, despre scriitorii care, prin operele lor, le pot influența devenirea. Elevii au primit mai mult decât atât: o personalitate frumoasă, hipnotică, o ființă luminoasă, cu idei puternice, înțelepte, care să‑i inspire; sugestii pentru viață, transmise neintruziv, cu iubire; încrederea că vor reuși „să fie fericiți” dacă își vor dori cu adevărat, pentru că sunt ,,scântei de dumnezeire”; desfătare cu crâmpeie de istorie literară, de cultură, credințe, poezie și cântece…

Puterea cuvintelor bine alese, inspirate, încărcate de emoție, profunzime, cuvinte grele, prin efectul lor de amprentare în interioritate, s‑a reflectat în atmosfera din sală: priviri însetate, liniște contemplativă, întrebări socratice, încântare.

Îi mulțumim pentru aceste momentele speciale Aurei Christi, pe care le‑am trăit, și îi adresăm invitația de a ne reîntâlni pentru a‑i oferi posibilitatea de a formula ,,răspunsuri cât pentru o bibliotecă” la întrebările neepuizate ale elevilor noștri.

▪ Profesor de limba și literatura română

 

Anamaria‑Cristina Filip
Mai aproape unul de celălalt

 

Omul se află într‑o continuă căutare a unei surse de lumină sufletească, a unor fragmente desprinse din artă, care îl ajută să‑și descopere esența. Într‑o lume în care există tot mai puține modele pe care noi, tinerii, să le putem urma, se ivesc, din când în când, persoane în ale căror suflete se află lumină.

Am avut șansa de a participa la frumoasa întâlnire cu scriitoarea Aura Christi. Prin cuvintele rostite, poeta a reușit să atingă corzile sensibile ale inimilor noastre, stârnind emoții și gânduri care ne‑au schimbat perspectiva asupra modului de abordare a creației artistice. Cu delicatețe și înțelepciune, scriitoarea ne‑a încurajat să descoperim adevărurile care zac în adâncurile ființei noastre. Am aflat că la baza eliberării potențialului nostru creativ se află căutarea interioară și introspecția. Invitata Liceului Teoretic „Eugen Lovinescu” ne‑a dat curajul de a ne cunoaște mai bine dorințele, fricile, aspirațiile pe drumul artei literare. Am avut parte de un moment emoționant și semnificativ, în care pasiunea pentru literatură și pentru exprimarea artistică a fost sărbătorită și împărtășită într‑un mod special. Cuvintele scriitoarei ne‑au mângâiat sufletele. Am vibrat în același timp, cu aceeași intensitate, vrăjiți de cele spuse.

Această experință m‑a făcut să mă simt norocoasă că am putut avea lângă mine oameni de calitate, cu care am împărtășit sentimente și idei. Doamna Aura Christi ne‑a adus mai aproape unul de celălalt, întărind legătura dintre noi și fiind sursa de lumină sufletească de care avem nevoie pentru a găsi speranță și înțelegere.

▪ Elevă, clasa a IX‑a F

 

Maria‑Adelina Chiriță
O călătorie spre comoara dinlăuntru

 

Prima mea întâlnire cu el, Scriitorul, creatorul de lumi, călăuzitorul prin labirinturile  secrete ale cuvintelor și ale sufletului, cel care ascunde, în hățișurile poveștilor, fragmente de adevăr și oceane de imaginație. Inima îmi era cuprinsă de o emoție intensă, care o depășea pe cea dată de ritmul unei povești bine spuse, mai ales că Scriitorul era Aura Christi, ale cărei cărți reprezintă pentru mine portaluri către universuri paralele, unde sufletele călătorilor se întâlnesc și comunică într‑o limbă comună, cea a inimii. Priveam spre această întâlnire ca spre o oportunitate de a mă hrăni spiritual, de a‑mi deschide ochii către frumusețea și profunzimea artei și de a‑mi îmbogăți sufletul cu înțelepciunea și inspirația pe care o emană Aura Christi prin fiecare cuvânt scris.

Pe parcursul întâlnirii, timpul părea că se oprește și spațiul se lărgește la infinit. Atmosfera era îmbibată de emoție pură, iar prezența d‑sale răspândea căldură și încredere. Discuția a început ca un fluviu lin, adânc, care își croia drum printre gânduri și emoții. Aura Christi m‑a fascinat cu pasiunea ei pentru scris și cu modul în care a transformat experiențele personale în opere de artă cu o forță și o profunzime uimitoare. De‑a lungul discuției, întrebările noastre se contopeau cu răspunsurile deosebite ale scriitoarei într‑un dialog plin de sensibilitate. Întâlnirea nu a fost doar o convorbire despre literatură, ci și o călătorie interioară în care am explorat împreună tainele sufletului uman și ale creației artistice.

Aura Christi nu este doar o scriitoare de talent, ci și un ghid în călătoria noastră către înțelegerea de sine și către frumusețea artei. Întrevederea cu ea mi‑a deschis ochii și inima către noi orizonturi și m‑a încurajat să explorez mai departe lumea minunată a literaturii. A fost o experiență profundă și inspirată, pe care, cu siguranță, nu o voi uita.

▪ Elevă, clasa a IX‑a F

 

Angela Radu
Să rămâi tu însuți

 

Am avut marea bucurie să o cunosc pe poeta și scriitoarea Aura Christi, care este înainte de toate un Om, un om bun, frumos și luminos. Omenia domniei sale se vădește în smerenia, discreția, sensibilitatea și dragostea față de Dumnezeu și de oameni. Ascultând‑o, aveam când și când sentimentul că visez și că Domnul ne‑a trimis un înger să ne vorbească. Da, minunile se întâmplă. Da, cred cu tărie că, atâta vreme cât mai trăiesc printre noi oameni frumoși, țara noastră are șansa să renască din cenușă precum pasărea Phoenix.

Doamna Aura Christi este un fin intelectual, cu o cultură vastă și, totodată, o poetă valoroasă și autentică ce face parte din stirpea marilor poeți ai literaturii naționale și universale. Domnia sa le‑a vorbit tinerilor cu multă căldură, emoție și înțelepciune, împărtășindu‑le frânturi din propria experiență de viață și îndemnându‑i să se cunoască pe ei înșiși, să‑și descopere talanții, altfel spus, să‑și urmeze vocația, pentru a fi fericiți în viață. Altminteri, trădarea vocației va fi, mai devreme sau mai târziu, pedepsită, nu de Dumnezeu, ci de sinele lor. De asemenea, poeta le‑a arătat importanța autenticității, întrucât „efortul cel mai mare e să rămâi tu însuți”, evitând astfel pericolul urmării unor false modele. Gândurile sale îmbrăcau din când în când haina diafană a poeziei: „M‑am înfruptat din lumina lor”, „Comorile cele mai mari sunt așezate de Divinitate în templul dintre coaste”, „Ce‑ar fi să învățăm să iubim ca florile?”.

Discursul distinsei noastre invitate a fost urmat de un moment artistic. Mi‑a făcut o deosebită bucurie să‑i ascult pe tinerii noștri talentați recitându‑și poemele. M‑au emoționat colindele de Paște minunat cântate de un grup de prichindei din școala primară, pregătiți de doamna Profesor Camelia Neagu – organizatoarea acestei șezători literare.

Aura Christi a purtat un dialog cu elevii noștri, răspunzând la întrebările lor, apoi ne‑a citit cu multă emoție câteva poeme din romanul în versuri Geniul inimii. Ascultând‑o, dintr‑odată mi‑am amintit de Nichita. Profunzimea, delicatețea și spiritualitatea se împletesc cu naturalețe în poezia domniei sale, care se naște dintr‑o „stare melodioasă”, dintr‑o „stare de grație”. Îi mulțumesc doamnei Profesor Camelia Neagu pentru invitație și mi‑aș dori ca aceste șezători literare să devină o constantă în liceul nostru.

▪ Profesor de Limba portugheză

 

Costi Magher
Bucuria de a scrie

 

Am avut onoarea de a cunoaște un om și un scriitor minunat: Aura Christi. Liceul nostru, „Eugen Lovinescu”, a fost cuprins de emoție, recunoștință și de pură fericire. Am fost parcă închiși într‑o clepsidră vrăjită a timpului preț de câteva ore, iubirea față de proză și poezie fiind cea care ne ghida inima și ne unea pasiunile. De‑a lungul întâlnirii, am fost emițător, receptor și, cel mai important, am fost un copil ai cărui ochi visau la un singur lucru: bucuria de a scrie. În acele clipe, toți am prins aripi parcă și am zburat spre tărâmuri de basm, lăsând imaginația și sensibilitatea să preia controlul asupra rațiunii. Am pus întrebări și am primit răspunsuri, am citit propriile texte și am fost aplaudați, ne‑am apropiat de doamna Aura Christi cu sufletul și ne‑am îmbogățit spiritual. Am câștigat experiență, învățând să ne înzidim în ceea ce ne face plăcere, să continuăm, în ciuda greutăților, să ne iubim aproapele și să‑i fim alături.

Glasul încărcat de emoție al scriitoarei Aura Christi, în timpul recitării poeziilor sale, m‑a făcut să înțeleg că sensibilitatea trebuie cultivată, iar dacă pasiunea îți aduce fericire, atunci drumul către reușită e luminat și de propria persoană. Am înțeles că, în viață, cel mai greu e să rămâi tu însuți. Doamna Aura Christi a evidențiat acest fapt prin următoarea afirmație: ,,Uneori este foarte ușor să fii tu însuți, alteori este sau, mai exact, pare imposibil. Or, noi cunoaștem pe cineva care e un expert desăvârșit în ceea ce numim noi, oamenii, imposibil. E nevoie să apelăm la El, la Dumnezeu, în clipe de cumpănă și, în mod sigur, imposibilul, atunci, se transformă, devine o șansă, o ușă deschisă care duce la împlinirea noastră”.

Sunt recunoscător profesorilor care au organizat această șezătoare/ întâlnire literară, sunt bucuros că am citit o poezie scrisă de mine. Atmosfera creată m‑a ajutat, am o atitudine de admirație față de tot ceea ce înseamnă existența umană. Sunt același Costi, cu aceiași ochi cafenii, visători, dar am realizat că pasiunea de a scrie mă conduce spre noi orizonturi și spre alte uși deschise. Această întâlnire va avea un loc aparte în inima mea. Aura Christi va rămâne o ființă dragă sufletului meu.

▪ Elev, clasa a IX‑a

 

Elena Scarlat
Alături de poezie

 

A fost în vizită la noi o poetă și a făcut totul să vibreze ….

În sala de Portugheză de la parter, colega de Religie amenajase o mică sală de spectacol: câteva scaune erau ocupate în față de câțiva profesori. Elevii stăteau înșirați, așezați sau în picioare. Lângă tablă, pe câteva bănci transformate în mese, erau rânduite frumos cărțile autoarei… Doamne, de unde o fi avut forță să scrie atât? Printre mese, oarecum stingher, un scaun liber, pe care domnia sa s‑a așezat într‑un târziu.

A intrat oarecum rezervată, rotindu‑și ochii peste mulțimea de elevi și a început să vorbească. Cuvintele și‑au făcut datoria lor magică: au început să stârnească emoții!… S‑a vorbit despre viață, despre tinerețe, idealuri, destin, familie, școală, valori, Dumnezeu și, iarăși, despre școală, iarăși, tinerețe, iarăși, Dumnezeu…

Unii copii au întrebat câte ceva… și au recitat din poeziile autoarei, alegând, firesc, poezii de dragoste. Iubirea ne‑a readus pe toți alături de poezie!… Alături de poeta Aura Christi, într‑o întâlnire memorabilă!

▪ Profesor de Istorie

 

Camelia Neagu
„Bucuria mea!”

 

Uneori, parcă am vrea ca timpul să rămână neclintit și clipele să devină veșnicie. Daruri mari și minunate ale Divinității ne fac să ne oprim din această neobosită și, de multe ori, fără de țintă alergare a vieții zilnice. Da, ne poate opri în loc un răsărit sau un apus de soare, un peisaj mirific, sau admirarea unei frunze în bătaia vântului, dar cea mai adâncă pecete asupra sufletului o poate lăsa întâlnirea cu un om ales.

Nu toți avem sensibilatea Sfântului Serafim de Sarov de a simți și a exclama: „Bucuria mea!” la întâlnirea cu „orice om”. Astfel, aflarea unui model spiritual este nu doar o șansă, ci, mai mult, o componentă importantă a împlinirii personale. Un astfel de om minunat, care dăruiește iubire, lumină, bucurie și speranță, a poposit în comunitatea formată din elevii și profesorii Liceului Teoretic „Eugen Lovinescu” din București. Este vorba despre Aura Christi, poet, romancier și eseist român. Prilejul întâlnirii a fost oferit de organizarea unei „șezători literare”, având ca scop transmiterea către tânăra generație a unor valori culturale și spirituale autentice.

De la primele cuvinte, rostite cu mult har și măiestrie de Aura Christi, cu toții am fost învăluiți într‑o atmosferă de pace și bucurie sufletească. Cu mic, cu mare, am ascultat cu multă atenție și plăcere poemele ei. Am fi vrut ca timpul să ne ajute pentru a rămâne mai multă vreme împreună. Ca semn al prieteniei, am primit în dar cărți cu autograful autoarei și revista Contemporanul. Ideea Europeană, care apare sub egida Academiei Române. Atât elevii, cât și noi, dascălii lor, am fost încântați și ne dorim foarte mult ca o astfel de întâlnire să se repete cât mai curând. Cu multă admirație și respect pentru Aura Christi.

▪ Profesor de Religie

 

Gina Varga
Despre recunoștință

 

Doamna Aura Christi este o prezență la fel de sensibilă ca și poezia ei. Gingașă, distinsă, pășind parcă pe deasupra lucrurilor… Ne‑am bucurat să o avem printre noi și a fost un câștig intelectual să o ascultăm.

Ne‑a vorbit, printre altele, despre recunoștință. Recunoștința că te‑ai trezit dimineața, că ai avut șansa să închei ziua și să o iei de la capăt. Recunoștința pentru lucrurile simple, pentru tot ce ne bucură viața. Pentru toți cei care am ascultat‑o, prezența ei a fost unul dintre motivele de recunoștință. Alese mulțumiri!

▪ Profesor
 

Mariana‑Carmen Popescu
Cuvinte, emoții, întrebări
 

Sunt zile cufundate în profan și zile când simți că sacrul a coborât printre noi, făcând aerul, ființele să vibreze. Vineri, 19 aprilie 2024, a debutat sub semnul banalului, al rutinei, dar prezența doamnei Aura Christi a schimbat semnificativ vibrația. Au fost schimburi de cuvinte semnificative, de emoții profunde…

Profesorii și elevii au fost îndemnați de sensibilitatea poetei să se întoarcă uimiți spre ei înșiși, să‑și pună întrebări fundamentale despre relația cu divinitatea, despre fericire, despre iubire, despre esențe… Îi mulțumim din suflet doamnei Aura Christi pentru darul de lumină din pragul sărbătorilor.

▪ Poetă, Profesor, director al Liceului Teoretic „Eugen Lovinescu”

Grupaj realizat de Camelia Neagu și Adrian Preda

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button