Sub semnul diplomaţiei
Echipa Fundaţiei Culturale Ideea Europeană, care zi de zi se reinventează, caută direcţii noi în pas cu timpurile, rămânând mereu în sfera cărţilor, revistelor, în lumea literaturii şi a diplomaţiei culturale, a poposit pentru câteva zile în Spania pentru a se întâlni cu românii de pretutindeni şi cu spaniolii care au devenit, de‑a lungul anilor, prietenii românilor şi ai tot ceea ce aceştia reprezintă. Seria de evenimente derulate sub egida Ideea Europene s‑a desfăşurat cu participarea lui Andrei Potlog, Aura Christi, poet, eseist, romancier, redactor‑şef al revistei Contemporanul. Ideea Europeană, Mihaela Rusu, realizator Speranţa TV şi Melania Florea, consilier imagine din cadrul Fundaţiei Culturale Ideea Europeană.
După succesul înregistrat de proiectul România citeşte în era digitală, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii · sesiunea Acces 2023, aceeaşi echipă a elaborat şi a dus la îndeplinire un proiect internaţional, al cărui pivot a fost reprezentat de identitatea naţională, valorile româneşti şi europene, poezie, frumuseţe, diplomaţie culturală, toate acestea încununate de lecturi publice ale poemelor Aurei Christi în limba română şi spaniolă. E un proiect intitulat Radio Villalba – 10 ani de emisiuni în limba română, organizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, emisiunile răstimp de 10 ani fiind realizate de subsemnata.
Institutul Cultural Român din Madrid, reprezentat de doamna director Maria Floarea Pop, a fost gazda primei întâlniri care i‑a avut ca participanţi pe Ángel Jiménez, directorul Editurii Éride, prin grija căruia au fost publicate, în Spania, două volume de poeme semnate de Aura Christi, traduse de subsemnata, Hector Brioso, profesor universitar în cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii Alcalá de Henares, Mihaela Rusu, realizator de programe culturale în cadrul Speranţa TV, şi pe Aura Christi. Frumuseţea va salva lumea. Valori româneşti – valori europene a fost tema conferinţei şi a dezbaterii din seara de 17 octombrie 2023. Maria Floarea Pop a prezentat invitaţii şi motivul întâlnirii în acel cadru prietenos, pe care îl pune la dispoziţie Institutul Cultural Român din Madrid. Evenimentul a fost inclus în programul Festivalului spaniol Eñe şi a înregistrat astfel un succes remarcabil de la bun început.
Editorul Ángel Jiménez a vorbit despre provocarea publicării volumelor, în ediţie bilingvă, Jardines austeros/ Grădini austere şi La órbita de dios/ Orbita zeului, semnate de Aura Christi şi traduse de subsemnata. Limba română este şi rămâne o limbă necunoscută editorului, care provine şi el, ca mulţi copii şi tineri de astăzi, dintr‑o familie cu duble valori, spaniole şi germane. Poezia Aurei a reuşit să‑l cucerească, Ángel Jiménez a îndrăgit‑o şi l‑a convins să o publice într‑o ţară unde românii ocupă locul al doilea ca număr de populaţie stabilită şi integrată în Spania, ţara de adopţie. Editorul spaniol a intuit că Aura scrie o poezie descinsă din adâncurile spiritului uman.
Dezbaterea a continuat cu un dialog provocator, în sensul unor solicitări cât mai profunde şi de amploare, specifice profesorului Hector Brioso, care a semnat două recenzii pe marginea cărţilor Aurei Christi. Notele dominante ale poeziei, circumstanţele care fac să vibreze corzile sentimentelor, filosofia poeziei şi poezia filosofică au fost nuanţele pe care cei doi specialişti ai literaturii – Aura Christi şi Hector Brioso – le‑au adus în faţa unui public larg, compus din români şi spanioli, prezenţi la Institutul Cultural Român din Madrid. Evenimentele au fost înregistrate şi difuzate în cadrul Festivalului de Literatură Eñe. Traducerea, pentru înţelegerea mesajului, a fost asigurată de subsemnata. Mihaela Rusu a vorbit despre frumuseţea care naşte poezia şi din care irumpe poezia. Publicul a adresat întrebări pentru Aura Christi, iar Preacuviosul Ierom. Arsenie Baltă, consilier în cadrul Sectorului Cultural şi Comunicaţii Media al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, a vorbit cu căldură despre participanţi, menţionând câteva proiecte despre literatură şi carte pe care Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei le desfăşoară pentru copiii românilor de pretutindeni. În încheierea evenimentului, Aura Christi a citit poeme în limba română, apreciate de public, iar subsemnata, aceleaşi poeme în limba spaniolă.
Biblioteca Municipală din Coslada a fost gazda celei de‑a doua întâlniri a echipei Fundaţiei Culturale Ideea Europeană cu publicul din Spania. Tema Poezie şi destin. Panorama literaturii române contemporane a adunat public de toate naţionalităţile, cu atât mai mult cu cât în seara zilei de 18 octombrie 2023 se inaugura clubul de lectură dedicat literaturii române contemporane, organizat de ICR Madrid în colaborare cu Biblioteca Municipală din Coslada. Domnul Agustin Gonzalez Plasencia, prieten al românilor de mai bine de 30 de ani, consilier al Primăriei din Madrid, a deschis seara, bucurându‑se de prezenţa echipei româneşti. Aura Christi a prezentat echipa şi a vorbit despre literatura română şi motivele identitare din operele de anvergură ale scriitorilor români. Mihaela Rusu a prezentat opera Aurei Christi şi feedbackul pe care îl transmit telespectatorii în urma numeroaselor emisiuni de televiziune Speranţa TV care o au invitat pe Aura Christi, care vorbeşte despre literatura română şi locul acesteia în literatura universală, despre lectura în rândul tinerilor pe care îi îndeamnă să citească mereu.
Nu de puţine ori, pe parcursul evenimentelor, s‑au auzit ropote de aplauze, din sală, la lectura poemelor Aurei Christi, care impresionează şi inundă imaginaţia cu imaginile copilăriei, cu imagini din România. Echipa venită în patria Împăratului Traian din România a dus în Spania un aer încărcat de bucuria şi fascinaţia patriei, aer de acasă, acest acasă după care tânjesc românii aflaţi în depărtări. Vocea Aurei Christi învăluie, te prinde şi te conduce acolo unde totul este posibil, acolo de unde toate există sub semnul fericirii.
În cea de‑a treia seară, 19 octombrie 2023, echipa Fundaţiei Culturale Ideea Europeană s‑a deplasat în oraşul lui Cervantes, Alcalá de Henares, unde în sala de evenimente a Departamentului de Cultură a Primăriei au citit poezie poetele Aura Christi, Elisabeta Boţan şi Corina Oproae. Luminiţa Soporan i‑a bucurat pe invitaţi cu câteva piese din repertoriul clasic. Mihaela Rusu a subliniat, o dată în plus, emoţia dăruită de poemele Aurei Christi, poeme învăluite în mister şi frumuseţe sufletească. Aura Christi a oferit cu dedicaţie volumele sale de versuri, publicate în Spania, la Madrid, la Editura Éride Ediciones.
Toate cele trei evenimente au stat sub semnul unor aniversări: Radio Villalba · 10 ani de emisiuni în limba română. Pentru Aura Christi: 40 de ani de la debutul său absolut, 30 de ani de la întoarcerea sa în patria strămoşilor, România, un fel de acasă – acasă şi 20 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei Culturale Ideea Europeană. Radio Villalba e post de radio public spaniol, unde de‑a lungul timpului au vorbit românilor oameni simpli, strămutaţi în Spania sau Italia, dar şi preoţi, scriitori, profesori, istorici, actori, regizori, realizatori de radio şi televiziune, medici, europarlamentari, autorităţi locale din România şi din Spania. De altfel, emisiunile de anul acesta, an aniversar spuneam, i‑au avut ca invitaţi pe acad. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, pe acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, Valeriu Matei, directorul Editurii Academiei Române, Mihaela Helmis, realizator Radio România Actualităti, Adrian Lesenciuc, preşedintele Uniunii Scriitorilor Români, filiala Braşov, Maria‑Ana Tupan, profesor universitar, Mircea Platon, redactor‑şef al revistei Convorbiri literare, Nicolae Coande, poet, Florin Zamfirescu, regizor şi actor ş.a.
Toate cele trei instituţii s‑au bucurat de donaţiile de carte (operele scriitorilor, de exemplu, Nicolae Breban, Mircea Platon, Adrian Dinu Răchieru, Luiza Barcan, Eugen Uricaru, Constantina Raveca Buleu, Dumitru Radu Popescu, Alexa Visarion, Theodor Codreanu, Răzvan Theodorescu ş.a), pe care directorul fundaţiei, Andrei Potlog, le‑a oferit bibliotecilor care au organizat evenimentele şi Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei. Melania Florea a asigurat montarea scenelor, a spaţiilor, a filmat şi a fotografiat instantanee de la evenimente.
Într‑o dimineaţă ploioasă, cum rar se întâmplă la Madrid, echipa de la Bucureşti, sub semnul prieteniei, al diplomaţiei şi identităţii naţionale, însoţită de Maria Floarea Pop, directorul ICR Madrid, s‑a deplasat la sediul Uniunii Scriitorilor din Spania, situat într‑o emblematică clădire din centrul Madridului, pentru a discuta aspecte legate de parteneriatul dintre cele două instituţii, pe teme literare. Manuel Rico, preşedinte al Asociación Colegial de Escritores de España, a rămas impresionat de propunerile de colaborare, pe trei coloane, expuse de Andrei Potlog şi Aura Christi, care au pus bazele unui acord româno‑spaniol de anvergură.
■ Jurnalist, scriitor
Dana Oprica