Teatru - Dramaturgie

Eveniment: Teatrul creştin. Candele nestinse – Mărturii din închisorile comuniste

Spectacolul Candele nestinse. Mărturii din închisorile comuniste a fost realizat în parteneriat cu Protoieria Sector II Capitala şi LTCOR, filiala Sector II, în contextul anului omagial dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist. Spectacolul are Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Echipa de actori a fost premiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu diploma „Iustinian Patriarhul” şi cu medalie. Spectacolul îşi propune să vorbească despre fenomenul închisorilor comuniste, încercând să pună în evidenţă tipologia mărturisitorilor, trăirea, jerfa, gândurile lor, să creeze emoţie şi, prin ea, să sensibilizeze sufletele spectatorilor, să trezească în fiecare dintre noi dorinţa şi interesul de a căuta, a studia şi a întelege trecutul. Spectacolul ne vorbeste despre demnitate, credinţă, speranţă. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Ana Calciu, Tomi Cristin, Bogdan Iacob, Damian Victor Oancea. Textul şi regia sunt semnate de Ivona Boitan, iar scenografia de Ileana Zirra.

Compania teatrală „Zona” a luat naştere în anul 2002 din iniţiativa câtorva artişti, actori şi regizori, ca răspuns la dorinţa lor de a propune oamenilor spectacole de teatru cu conţinut creştin, recitaluri de poezie laică şi religioasă. În 2002, compania a adaptat şi montat la Teatrul ACT spectacolul Tunelul după romanul cu acelaşi nume al lui Ernesto Sabato, în regia lui Gavriil Pinte, cu Zoltan Butuc, Ana Calciu, Orodel Olaru şi Gabriel Spahiu. După montarea acestui spectacol care s-⁠a bucurat de un real succes, compania a produs mai multe recitaluri de poezie, prezentate atât în ţară, cât şi în străinătate, în principal, cu mesaj creştin.

În 2010 compania a montat spectacolul cu mesaj creştin Fata care vede prin haos, după un poem al Mariei Calciu, cu actriţa Ana Calciu, regia Mălina Andrei, muzica Arvo Part. Spectacolul a fost montat şi s-⁠a jucat în spaţiul neconvenţional LA SCENA. În anul 2013 a fost produs şi continuă să se joace şi în prezent spectacolul creştin Diaconiţa Olimpiada – o adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către Sfânta Diaconiţă Olimpiada, cu actriţa Ana Calciu, regia Marian Popescu, manager cultural Malvina Roşu. În anul 2015 Compania teatrală „Zona” a produs şi continuă să joace spectacolul de poezie Stihuri şi cântări, cu Magda Catone, Ana Calciu, Tomi Cristin. Acest spectacol a fost preluat în parte de Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie (Sector 3 Bucureşti) şi s-⁠a desfăsurat în mai multe biserici şi spaţii ale bisericii din Bucureşti şi din ţară, împreună cu copiii talentaţi din parohii. În 2015, la Teatrul de Artă din Bucureşti, aceeaşi companie teatrală a produs şi se joacă şi în prezent spectacolul Vorbind cu Tine, Doamne după un scenariu, realizat după Rugăciuni pe malul lacului de Sfântul Nicolae Velimirovici, cu actriţa Ana Calciu, Psalt – Andrei Stratulat, Flaut – Andrada Dumitrache, regia de Ana Calciu şi Teodora Mareş, manager cultural: Malvina Roşu. În 2016, la Teatrul Metropolis, compania teatrală a produs şi se joacă şi în prezent spectacolul Brâncoveanu şi Ivireanu, iubire de Biserică şi neam, cu Ana Calciu, Damian Victor Oancea, Magda Catone, Mihai Coada, Ovidiu Cuncea, Tiberiu Păun, Bogdan Iacob, Dana Rusu, Alexandru Ionescu. Regia: Ivona Boitan; scenografia şi costume: Ileana Zirra, manager cultural – Malvina Rosu; text: pr. Bogdan-⁠Aurel Teleanu; coproducători Protoieria Sector 2, Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români Sector 2. Spectacolul a fost realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Toată echipa spectacolului a fost premiată de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel cu Diploma Omagială „Sfântul Antim Ivireanul” şi cu medalie.

În cadrul companiei, actriţa Ana Calciu a susţinut numeroase recitaluri de poezie laică şi religioasă, în diferite spaţii în ţară şi străinatate: Canada-⁠Montreal, Italia-⁠Roma (recital de poezie românească şi italiană la Biblioteca Naţională a Italiei de la Roma); Italia-⁠Como şi Milano; Biblioteca Naţională a României; Centrul Cultural al Ministerului de Interne, Sala Radio, Palatul Patriarhal, Palatul Mogoşoaia, Facultatea de Teologie Bucureşti, librării, spaţii ale bisericii, biserici etc. Au fost realizate numeroase emisiuni, reportaje şi interviuri, difuzări integrale de către TV Trinitas, Radio Trinitas, Radio România Cultural şi TVR 1. Actriţa Ana Calciu a fost premiată de Patriarhul României Preafericitul Părinte Daniel, pentru promovarea culturii creştine, cu Diploma Omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” (2015) şi cu Diploma Omagială „Sfântul Antim Ivireanul”, cu medalie (2016). (Biroul de Presă al Companiei Teatrale „Zona”)

Total 2 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button