Actualități - Comunicate

Le Centenaire des congrès des études byzantines (1924‑2024)

Institutul de Studii Sud‑Est Europene (ISSEE) al Academiei Române, împreună cu Societatea Română de Studii Bizantine (SRSB) și Muzeul Național de Artă al României (MNAR), a organizat, sub egida Asociației Internaționale de Studii Bizantine (AIEB), colocviul internațional Le Centenaire des congrès des études byzantines (1924‑2024). Le congrès de Bucarest (1924) et l’internationalisation des études byzantines / Centenarul congreselor de studii bizantine (1924‑2024). Congresul de la București (1924) și internaționalizarea studiilor bizantine, care a avut loc în Sufrageria Regală din spațiile istorice ale MNAR.

Deschiderea lucrărilor a fost onorată de prezența acad. Ioan‑Aurel Pop, președintele Academiei Române, și a prof. Antonio Rigo, președintele Asociației Internaționale de Studii Bizantine, care au rostit alocuțiunile introductive. Au luat, de asemenea, cuvântul dr. Călin‑Alexiu Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României, dr. Daniel Cain, directorul Institutului de Studii Sud‑Est Europene, și dr. Andrei Timotin, președintele Societății Române de Studii Bizantine.

Colocviul marchează centenarul congresului organizat de Nicolae Iorga la București în 1924, congres care reprezintă punctul de plecare al uneia dintre cele mai prestigioase și longevive reuniuni științifice internaționale. Evenimentul a reunit peste 20 de bizantiniști de renume din întreaga lume, care au pus în discuție, pe durata a două zile de comunicări și conferințe, importanța congresului organizat în urmă cu o sută de ani în România pentru dezvoltarea studiilor bizantine la nivel mondial. Lucrările au evidențiat locul însemnat pe care știința românească l‑a avut și continuă să‑l aibă, după un secol, în cadrul studiilor bizantine, un domeniu de o însemnătate aparte pentru istoria culturii românești.

Găzduirea colocviului la MNAR, deținătorul celei mai vechi colecții publice de artă bizantină și postbizantină din lume, expusă în Galeria de Artă Veche Românească, continuă inițiativa organizatorilor congresului din 1924 de a aduce în atenția comunității științifice internaționale valorosul tezaur cultural de tradiție bizantină din România.

Serviciul juridic și comunicare al Academiei Române

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button