Şapte ciudăţenii ale omului
Cea de‑a treia conferinţă susţinută pentru Academia Română de profesorul universitar Jean‑Jacques Askenasy, în cadrul proiectului „Conexiuni”, abordează, din perspectivă neurologică, subiecte de larg interes precum îmbătrânirea timpurie, comunicarea dintre simţuri, melodia limbajului, memoria.
Primele două conferinţe, susţinute în noiembrie 2021 şi ianuarie 2022, au adus în atenţia publicului detalii ale cercetărilor realizate în domeniul medicinii somnului, începând cu a doua jumătate a secolului al XX‑lea (Incursiunea mea în tainele somnului) şi relaţia dintre procesele biologice de la nivel neuronal şi mecanica cuantică (Creierul cuantic).
Medicul Jean‑Jacques Askenasy, membru de onoare al Academiei Române, s‑a format ca specialist neurolog în România, la şcoala profesorilor Gheorghe Marinescu şi Oscar Sager. În 1969 a devenit doctor în ştiinţe medicale cu o teză despre efectul vibraţiilor asupra sistemului nervos. În perioada 1970‑1972 a coordonat activitatea departamentului de neurologie din cadrul Spitalului CF2 Bucureşti. În anul 1972 a emigrat în Israel, iar un an mai târziu făcea parte din colectivul cadrelor medicale de la Ichilov Hospital‑Tel‑Aviv University ca neurolog. Între anii 1974‑1975 a activat ca cercetător la Institutul Weizmann, sub îndrumarea profesorului David Samuel.
Cercetările sale în domeniul somnologiei şi neurologiei, în echipe de specialişti din Europa, SUA şi Israel, i‑au adus recunoaşterea internaţională. Din anul 1976 este cadrul didactic al Facultăţii de Medicină Sackler a Universităţii din Tel‑Aviv, în 1995 devenind profesor. A fost acreditat ca specialist în medicina somnului la Stanford University California SUA (1985), iar în 1986 a realizat un proiect de investigare a somnului în bolile neurologice la Clinica Charcot a Spitalului „Salpêtrière”, Universitatea „Pierre et Marie Curie” din Paris. În anul 1988 a fondat primul institut de medicina somnului, în cadrul Centrului Universitar „Sheba” din Tel‑Aviv, pe care l‑a coordonat timp de 18 ani. În prezent susţine cursuri de somnologie, neurologie şi medicină judiciară în programele Universităţii din Tel‑Aviv.
Este membru de onoare al Societăţii Franceze de Neurologie (1977) şi membru asociat al Academiei de Neurologie al SUA. În anul 2003 a primit din partea Academiei Române diploma „Meritul Academic”.
Conferinţa Şapte ciudăţenii ale omului. În anumite cazuri funcţionarea creierului uman înregistrează dereglări neuronale, generate de mutaţii genetice, de anomalii anatomice, de conectări neobişnuite ale centrelor regulatoare, de leziuni ale zonelor cerebrale în urma unor accidente traumatice. Progeria, sinestezia, disprozodia, prosopagnosia, capacităţile fenomenale de memorare sunt doar câteva dintre aceste dereglări neuronale, pe care profesorul Jean‑Jacques Askenasy le analizează în conferinţa Şapte ciudăţenii ale omului. Răspunsul creierului constă în adaptarea la noile contexte, iar analiza prof. Askenasy arată cum este influenţată capacitatea cognitivă şi ce modificări apar la nivel funcţional. Manifestările acestor tulburări influenţează semnificativ existenţa cotidiană a persoanelor diagnosticate. Cercetările medicale actuale pot contribui decisiv la ameliorarea apariţiei acestor dereglări, însă unele dintre ele nu reuşesc să stabilească un echilibru între componenta etică a cercetării şi rezultatul studiului ştiinţific.
Biroul de Comunicare al Academiei Române
Jean‑Jacques Askenasy