Clubul Ideea Europeană

„Ceasurile Unirii de pe Dealul Patriarhiei au fost un timp binecuvântat de Dumnezeu”

În contextul împlinirii a 158 ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească (24 ianuarie 2017), la Palatul Patriarhiei a avut loc o sesiune de comunicări ştiinţifice, organizată de Patriarhia Română şi Academia Română.

Sesiunea a fost moderată de Acad. Ionel Valentin Vlad, Preşedintele Academiei Române.

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României şi membru de onoare al Academiei Române, a adresat celor prezenţi un cuvânt referitor la acest moment de o importanţă deosebită pentru poporul român. Patriarhul Daniel a subliniat faptul că Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuţie semnificativă la înfăptuirea Unirii din anul 1859.

S-⁠a decis sărbătorirea zilei de 24 ianuarie la Palatul Patriarhiei, a explicat Părintele Patriarh, pentru că „aici a fost ales Alexandru Ioan Cuza – domnitorul Moldovei şi ca domnitor al Ţării Româneşti. De asemenea, Ceasurile Unirii de pe Dealul Patriarhiei au fost un timp binecuvântat de Dumnezeu, iar Unirea din 1859 nu este Mica Unire, ci Unirea de bază pentru Marea Unire din 1918”.

Părintele românilor ortodocşi a mai evidenţiat că „această zi de sărbătoare naţională nu trebuie redusă la o zi de mini vacanţă, ci trebuie cultivată recunoştinţa faţă de cei care au susţinut Unirea”.

A urmat cuvântul Preşedintelui Academiei Române care a apreciat că Unirea Principatelor a fost un uriaş progres.

Creionând contextul istoric, academicianul a precizat că pentru împlinirea evenimentului „au fost susţinători din partea caselor regale europene. Tot în aceeaşi perioadă a avut loc şi unificarea Regatului german”. Se presupune că Napoleon al III-⁠lea ar fi dat sugestia pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti în vederea unificării Principatelor.

Acad. Ionel Valentin Vlad a mai spus că domnitorul român are meritul de a fi „nu doar domnul Unirii, ci şi al reformelor”. În timpul domniei lui, Biserica Ortodoxă Română obţine recunoaşterea Autocefaliei de la Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului. „Nu totul a fost perfect, dar progresul a fost uriaş” în perioada de conducere a ţării de Alexandru Ioan Cuza. „Doamne, binecuvintează România, luminează-⁠ne şi uneşte-⁠ne în tot ceea ce facem!” Aşa s-⁠a încheiat cuvântul de salut al Preşedintelui Academiei Române.

De asemenea, au mai susţinut prelegeri academicienii Dan Berindei, Mircea Păcurariu şi Nicolae Breban.

Sesiunea de la Palatul Patriarhiei s-⁠a încheiat cu lansarea a două volume apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

La eveniment au participat membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, membrii Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, profesori şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, profesori şi elevi de la Seminarul Teologic Nifon Mitropolitul din Capitală, preoţi de la parohiile din Bucureşti, precum şi alţi invitaţi. (www.basilica.ro)

Iulian Dumitraşcu

Total 2 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button