Moştenirea lui Dinu Lipatti
Mihaela Helmis: Ne sună foarte cald şi foarte apropiat numele unuia dintre marii pianişti ai lumii şi ne bucurăm că el, românul Dinu Lipatti, reuşeşte să fie în continuare prezent pentru noi la atâta vreme după ce moştenirea sa a rămas să fie pusă în valoare, doamnă Alice Barb.
Alice Barb: Cei care au auzit numele Lipatti şi-l cunosc poate ştiu mai puţin că Dinu Lipatti nu a fost doar un pianist de geniu, cel mai mare pianist român al tuturor timpurilor şi unul dintre marii pianişti ai lumii, dar a fost şi un mare compozitor pe care profesorul lui de compoziţie, Paul Dukas, l-a prezentat aşa. Dinu era în anul I la Conservatorul din Paris şi, după primele exerciţii componistice, profesorul lui Paul Dukas a spus: „Tânărul Lipatti va fi un al doilea Enescu”. O asemenea prorocire făcută de un asemenea nume în profesorat şi în componistică trebuie luată în seamă. Eu îl iubeam ca pianistă pe Dinu Lipatti de la vârsta de 12 ani, dar în ultimii zece ani am descoperit încetul cu încetul şi calitatea lui extraordinară de compozitor şi am decis să fac din recuperarea şi din promovarea geniului componistic, pentru că din fericire geniul pianistic, interpretativ este destul de bine cunoscut, am decis, aşadar, să fac din promovarea lui Dinu Lipatti, din strângerea moştenirii de care vorbiţi şi pe care a lăsat-o, dar care era necunoscută şi risipită, să fac misiunea mea, dacă doriţi. Şi atunci, ştiind că urmează Centenarul Lipatti, cam cu doi ani înainte am început să pregătesc ceea ce în anul centenarului, în 2017, l-am numit Festivalul „I love Lipatti”, un festival dedicat lui Dinu Lipatti în toate ipostazele: de mare interpret, de mare compozitor – necunoscut, dar sper că în timp acest lucru s-a mai atenuat – şi de mare pedagog, el fiind şi un excepţional pedagog, 5 ani profesor la Conservatorul din Geneva, al doilea străin acceptat ca profesor, după marele Franz Liszt. Iată despre ce valoare artistică vorbim aici.
Şi încă 5 ani de atunci până acum, această aniversare – 105 – vă găseşte cu proiectul atât de rotunjit.
Da. Practic în fiecare an, la fiecare ediţie a acestui Festival pe care l-am început la Casa Artelor a sectorului 3, apoi l-am continuat la nou înfiinţatul Centru cultural „Casa Artelor Dinu Lipatti” al Primăriei generale, în anul Centenarului, un gest de reverenţă absolut firesc pe care l-am făcut cu toţii atunci. Am continuat acest festival aici, în fiecare an am căutat, am găsit şi am convins din ce în ce mai mulţi artişti români să studieze compoziţiile lui Dinu Lipatti, să se aplece asupra lor. În primul rând, le-am spus multora dintre ei că Dinu Lipatti a fost şi un mare compozitor, lucru pe care nu-l cunoşteau. Apoi le-am dăruit partiturile şi i-am convins în fiecare an, puţin câte puţin, mai mult şi mai mult să studieze aceste partituri, să le descopere şi să le interpreteze. Şi aşa am reuşit ca anul trecut să realizez online, fiind încă în pandemie, o premieră mondială absolută dacă vreţi – poate cuvintele par mari, dar aşa a fost – să transmit în premieră mondială absolută nu mai puţin de trei integrale, Integrala compoziţiilor pentru pian solo în interpretarea pianistului Viniciu Moroianu, care din fericire îl iubeşte pe Dinu Lipatti şi avea deja în repertoriu o parte din compoziţiile lui, apoi în timp l-am convins să-şi completeze repertoriul şi să facem împreună această integrală, pe care am şi înregistrat-o şi pe care o lansăm acum. Anul trecut am reuşit să transmitem online Integrala compoziţiilor pentru instrumente de suflat, în interpretarea Bucharest Unit Ensemble pe care tot eu îi convinsesem cu doi ani înainte să le adune, să le studieze şi să le prezinte într-un recital şi pe care dacă voi reuşi le vom înregistra şi le vom transforma într-un CD, şi a treia integrală, a liedurilor, care au beneficiat de încă o premieră, dacă vreţi, pentru că anul trecut am convins un tânăr compozitor, Vlad Răzvan Baciu, am avut ideea de a face transpoziţiile liedurilor lui Dinu Lipatti, compuse pentru voci înalte – o voce de tenor pentru prietenul său, tenorul Louis Keno… – şi încă un ciclu pentru voce înaltă, de soprană, le-a transpus tânărul compozitor pentru voce de bariton şi vă mărturisesc că au sunat excepţional, în interpretarea baritonului Alexandru Chiriac. Am realizat anul trecut, aşadar, pentru prima oară, într-un efort enorm, adunarea la un loc şi transmiterea în spaţiul public spre cunoaştere, admiraţie şi preţuire, sper eu, a unui număr de nu mai puţin de 30 de compoziţii din cele 49 care ne-au rămas în urma lui Dinu Lipatti. Pe lângă marele George Enescu, care, de altfel, a fost naşul lui Dinu Lipatti şi Dinu a fost pentru George Enescu partenerul preferat de muzică de cameră, mai avem un mare compozitor român pe numele lui Dinu Lipatti.
În cadrul colecţiei Esenţial am publicat până acum biografia lui Dinu Lipatti, în ediţia a treia îmbunătăţită, am republicat Autobiografia sau cartea de memorii a fratelui lui Dinu Lipatti, marele ambasador şi om de cultură Valentin Lipatti şi scrisorile lui Dinu Lipatti şi, pentru prima oară – tot o premieră mondială – acum publicăm acest album dublu CD care cuprinde aproximativ 90 de minute de muzică divină compusă de Dinu Lipatti pentru pian, fiind realmente Integrală, pentru că am inclus în album chiar şi piesele… sau am început un album pe care am vrut să-l realizăm în succesiunea anilor componistici, am început cu cele din copilărie. Şi încă ceva, la care am ţinut foarte mult – deşi a fost un mare efort pentru noi – această înregistrare am realizat-o aici, în casa lui Dinu Lipatti, pe scena lui Dinu Lipatti, la minunatul pian Steinway pe care îl avem aici, în câteva nopţi. A fost realmente un efort, dar am ţinut foarte mult ca acest album să aibă sunetul casei. Am reuşit să o conving pe marea soprană de renume internaţional Elena Moşuc să studieze în ultimele luni, de când ne-am cunoscut la premiera spectacolului meu cu Norma, liedurile lui Dinu Lipatti, să le descopere, să şi le asume şi să le interpreteze pentru prima oară, să fie primul artist liric, prima soprană din lume care interpretează toate liedurile lui Dinu Lipatti, într-o integrală. Am adunat toate filmele despre Dinu Lipatti şi le oferim din nou publicului.
Pentru că ne-aţi făcut în fiecare an să ne îndrăgostim, descoperindu-l pe Dinu Lipatti, mulţumim.
Cu mare drag. Eu m-am îndrăgostit de mic copil de Dinu Lipatti prin profesorul meu, Bogdan Georgescu, care a venit de la Paris proaspăt student al profesoarei lui Dinu Lipatti, Nadia Boulanger, şi m-a ajutat să-l descopăr. Dacă peste ani, după patruzeci şi ceva de ani eu pot să ajut tânăra generaţie să descopere un uriaş artist român care poate să le fie cum mi-a fost mie model, mentor şi prieten, atunci înseamnă că misiunea mea e importantă şi merită să lupt până la capăt ca s-o duc la bun sfârşit.
■ Actriţă, regizor de teatru
Alice Barb