Clubul Ideea Europeană

Radu Boroianu, preşedinte ICR: „Premiile Brâncoveanu trebuie să capete o dimensiune internaţională”

Radu Boroianu, preşedinte ICR:
„Premiile Brâncoveanu trebuie să capete o dimensiune internaţională”

Un parteneriat dintre Institutul Cultural Român şi Fundaţia Alexandrion pentru organizarea, în afara graniţelor României, a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, a fost semnat la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), în cadrul unei conferinţe de presă. La eveniment au participat domnul Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, şi domnul Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

„Relaţia dintre Institutul Cultural Român şi Fundaţia Alexandrion se bazează de multă vreme pe împărtăşirea unor valori culturale solide. Acest parteneriat s-⁠a născut din necesitatea ca proiectul Premiilor Brâncoveanu să capete o dimensiune internaţională”, a declarat domnul Radu Boroianu, preşedintele ICR.

„Continentul acesta a avut, în primul rând, graniţe spirituale înainte de a avea graniţe politice. Noi credem că ceea ce a făcut Fundaţia Alexandrion în domeniul cultural, dar cu precădere în proiectul Brâncoveanu, este ceva ieşit din comun, ca iniţiativă a mediului privat. Credem că avem capacitatea, prin prezenţele noastre instituţionale în străinătate, să venim în sprijinul şi în lărgirea orizontului acestei acţiuni”, a subliniat preşedintele Institutului Cultural Român. Prima ediţie a Premiilor Brâncoveanu acordate în străinătate va fi organizată la Londra, prin intermediul ICR Londra, în parteneriat cu Fundaţia Alexandrion.

Nawaf Salameh, preşedinte Alexandrion:
„Premiile Constantin Brâncoveanu trebuie exportate”

Premiile au fost iniţiate în 2014, când Fundaţia Alexandrion a lansat prima ediţie a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu”. „Am considerat că un lucru foarte bun trebuie exportat, şi cred că Europa şi alte capitale ale lumii au nevoie să înveţe istoria lui Constantin Brâncoveanu. Singuri nu puteam realiza acest lucru, aşa că s-⁠a impus semnarea acestui parteneriat cu Institutul Cultural Român”, a declarat Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

„Am lansat Premiile Constantin Brâncoveanu pentru a onora personalităţile din viaţa artistică, culturală şi ştiinţifică din România şi pentru a le sprijini în demersuri creative ulterioare. Premiile poartă numele domnitorului Constantin Brâncoveanu pentru că figura acestuia, în istoria României, este reprezentativă, este cel sub a cărui domnie s-⁠au înregistrat progrese culturale semnificative pentru acea epocă şi, datorită politicii duse de domnitor, principatul a traversat atunci un sfert de secol de pace şi prosperitate. În plus, unul dintre produsele noastre de marcă, vinarsul, poartă numele aceluiaşi domnitor. În consecinţă, ne dorim ca acest concept, prin care recunoaştem meritele unor artişti, oameni de cultură sau de ştiinţă, să depăşească graniţele ţării şi să îi premiem pe cei care promovează ima­ginea României în lume”,a precizat Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

Prin acest parteneriat, Institutul Cultural Român şi Fundaţia Alexandrion îşi doresc să colaboreze pentru organizarea în străinătate, în cadrul reţelei globale a Institutului Cultural Român, a unei serii de evenimente sub egida „Constantin Brâncoveanu”. Vor fi acordate nouă premii pentru istorie, arte plastice, teatru, muzică, literatură, arhitectură, film, economie şi medicină. Premiile vor fi acordate atât unor personalităţi din ţara în care are loc fiecare dintre evenimente – implicate în colaborarea cu România sau în promovarea valorilor româneşti în lume –, cât şi unor personalităţi româneşti din diaspora.

Premiile „Constantin Brâncoveanu” se acordă sub girul unui juriu prestigios, alcătuit din personalităţi ale ştiinţei şi culturii române.

Fundaţia Alexandrion
Înfiinţată în anul 2003, Fundaţia Alexandrion şi-⁠a pus amprenta în susţinerea constantă a artei, culturii şi sportului românesc. În domeniul cultural, Fundaţia Alexandrion va organiza, şi anul acesta, Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, eveniment menit cinstirii valorilor culturale româneşti prin onorarea celor mai remarcabili oameni de artă şi cultură ai anului. De asemenea, Fundaţia Alexandrion acordă anual Premiile Matei Brâncoveanu, având ca principal scop premierea şi susţinerea tinerilor oameni de cultură şi artă din România. În domeniul sportiv, Fundaţia Alexandrion a fost şi este în continuare implicată, în mod consecvent, atât prin susţinerea unor prestigioase echipe de handbal şi fotbal, dar şi alte sporturi precum golful, rugby-⁠ul, ciclismul şi, mai nou, box-⁠ul, cât şi prin organizarea Galei Trofeele Alexandrion, eveniment prin care Fundaţia Alexandrion doreşte să contribuie la susţinerea şi recompensarea valorilor sportive din România. Motto-⁠ul Fundaţiei Alexandrion este: „continuarea susţinerii mişcării sportive din România”.

Total 2 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button