Astronomia – regina ştiinţelor
Aparent nelalocul lui, printre subunităţile Muzeului Municipiului Bucureşti se află Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Aparent doar, pentru că acesta suplineşte oamenilor nevoia de a‑şi înţelege locul în Univers, la fel ca istoria şi alte domenii abordate de Muzeu. Astronomia, prin modul în care se foloseşte de alte ştiinţe ca să explice Universul, a fost intitulată „regina ştiinţelor”, un titlu valabil chiar şi în zilele noastre, fiind actuală în timpurile de azi când este nevoie să le cunoaştem pe toate.
Astronomia ajută societatea, în general, şi oamenii, în particular, în mai multe moduri. Dacă înveţi astronomie vei fi păcălit mai greu. Ai auzit de extratereştri, de farfuriile zburătoare care îi răpesc doar pe americani atunci când se află noaptea, singuri, pe un drum de ţară? Dacă înveţi cerul şi poţi recunoaşte constelaţiile, stelele cele mai strălucitoare şi toate obiectele care de obicei se mişcă pe cer, nu vei mai vedea niciodată OZN‑uri. Totul poate fi identificat şi explicat, oricât de ciudat ar părea la o primă vedere. De cele mai multe ori „ozene‑urile” sunt planeta Venus şi steaua Sirius, obiecte foarte strălucitoare care uneori par să pâlpâie puternic şi să îşi schimbe culoarea. Aşa că vino seara la Observator, unde ţi se vor arăta câteva stele strălucitoare şi câteva constelaţii. Apoi mergi acasă şi descarcă de pe site‑ul nostru harta cerului pe luna în curs şi încearcă să găseşti de unul singur ce ai văzut la Observator.
Un alt domeniu în care multe persoane sunt păcălite monstruos este astrologia. O simplă incursiune în istoria astronomiei, pentru a vedea cum s‑au ales numele planetelor şi ce înseamnă (sau nu) o constelaţie, îţi permite să afli că împărţirea arbitrară a cerului în forme nu are nicio bază ştiinţifică, la fel ca şi numele corpurilor cereşti. Nu tot ce zboară se mănâncă şi nu tot ce începe cu „astro” este real. Vrei să ajuţi? Schimbă programul când vezi vreun vrăjitor astrolog. Hai la Observator, să vezi îndeaproape cum planetele sunt adevărate corpuri cereşti şi nu nişte simple nume de zei, dar şi cum stelele sunt posibili sori pentru planetelor lor, şi nu doar simple puncte într‑o formă pe cer. Citeşte pe site‑ul Observatorului materialele care înfierează această ocupaţie de Ev Mediu.
Astronomia îţi prezintă o viziune unitară a lumii în care trăim, iar un om nu poate funcţiona dacă nu cunoaşte cum funcţionează Universul. În general, oamenii se sperie când aud de chimie, fizică, biologie şi matematică, dar se bucură când aud de astronomie. Din fericire, astronomia este o ştiinţă care le include pe toate pentru că, logic vorbind, cum poţi să explici Universul dacă nu foloseşti toată cunoaşterea ştiinţifică? Fără să vrei, când discuţi despre planete şi stele, afli şi despre chimie, fizică şi biologie, ceea ce este perfect pentru copii. Chiar dacă la şcoală aceste materii sunt predate separat, în universul aflat în afara zidurilor şcolilor toate se unesc. Un copil poate fi adus mai aproape de arida matematică dacă îl pui să numere stele sau să calculeze cât mai are de trăit Soarele. Poate că biologia o să îi placă mai mult dacă îl pui să se gândească la cum ar putea trăi pe Marte şi cum funcţionează corpul omenesc pe Lună. Legile fizicii vor fi mult mai prietenoase dacă le va folosi pentru a‑şi da seama cum se mişcă planetele în jurul Soarelui şi cum face Soarele de emite lumină. Vino la Observator, învaţă astronomie, şi vei afla cum funcţionează mecanismele cereşti.
Pare banal pentru oamenii mari, dar astronomia te ajută să înveţi să te orientezi în spaţiu şi timp. În procesul de creştere a unui om este important să ştii să te orientezi, adică să ştii să ajungi acasă. Orientarea în spaţiu este esenţială atunci când înveţi cerul, aflarea punctelor cardinale fiind cheia pentru identificarea constelaţiilor. Un copil care va învăţa punctele cardinale va şti mereu de unde răsare şi unde apune Soarele, dar şi în ce direcţie se află casa lui, ceea ce îi dă un sentiment de siguranţă. Cerul se învaţă pas cu pas, prin metoda „star‑hopping”, plecând de la o stea strălucitoare şi învăţându‑le pe restul de la ea. Astfel se practică estimarea distanţelor şi a direcţiilor, precum şi compararea mintală a ceea ce se vede cu ceea ce este scris pe o hartă, lucru la care toţi ar trebui să avem experienţă. Astfel, orientarea pe teren este potenţată de cea pe cer. Planificarea timpului este şi ea esenţială în viaţa de zi cu zi, la fel ca şi în astronomie. Fenomenele astronomice se produc doar atunci când vor ele, iar programul omului se mulează pe orarul sideral. Orice om poate beneficia de o planificare eficientă a timpului, iar planificarea observaţiilor astronomice este o practică fără de care nu poţi vedea niciodată nimic pe cer.
Implicaţiile astronomiei în viaţa de zi cu zi sunt de netăgăduit. De mii de ani oamenii au folosit cerul pentru a se orienta pe oceane şi în deşert. Mişcarea predictibilă a stelelor a fost utilizată în agricultură, pentru că stelele şi poziţia lor pe cer sunt indicatori ai venirii anotimpurilor. Observarea stelelor a dus la stabilirea dimensiunilor planetei noastre şi la descoperirea modificărilor scoarţei terestre. Doar pentru că astronomii doreau să observe mai bine cerul au fost inventate dispozitive pe care oamenii le folosesc în viaţa de zi cu zi. Filmul fotografic de mare sensibilitate, care a fost inventat de astronomi pentru a înregistra mai bine lumina slabă a nebuloaselor şi galaxiilor, a fost folosit zeci de ani pentru fotografierea recoltelor, dar şi la efectuarea mai rapidă a radiografiilor dentare. Un alt dispozitiv, astronomic la origine, este folosit acum de fiecare: camera digitală. Fiecare cameră de fotografiat digitală, chiar şi cea din telefoane, are ca senzor o reţea de mici pătrăţele din siliciu sensibile la lumină, iar astronomii au fost primii care le‑au folosit şi îmbunătăţit. Orice om care citeşte aceste rânduri s‑a conectat acasă la reţeaua de internet fără fir, aşa‑zisul wlan. Un astronom este la originea wlan‑ului; acesta dorea să îmbunătăţească datele obţinute cu un radiotelescop şi a inventat o metodă de amplificare a datelor radio. Asta face şi reţeaua de acasă: amplifică datele radio transmise la telefon, calculator şi alte dispozitive. Dorinţa astronomilor de a vedea corpurile cereşti mai clar şi prin norii de praf a dus la inventarea unui nou mod de a crea imagini, adoptat în medicină pentru imaginile luate asupra creierului şi a organelor aflat în corpul omenesc. Ori de câte ori mergi la o examinare prin rezonanţă magnetică sau tomografie computerizată, beneficiezi de transferul de cunoştinţe dintre astronomie şi medicină. Până şi camerele aseptice folosite în medicină şi în industria farmaceuticii au fost dezvoltate de către constructorii de oglinzi de telescoape. Galaxiile îndepărtate şi quasarii sunt obiecte folosite de către sateliţii GPS, folosiţi la rândul lor de noi, ca să evităm filtrele radar, iar dispozitivele inventate de astronomi pentru a măsura intensitatea luminii aerului sunt folosite la detectarea luminii emise de motoarele rachetelor ostile, dar şi la detectarea gazelor nocive, aşa că, după cum vezi, astronomia este peste tot.
Astronomia te ajută şi să fii mai bun. Deseori am văzut cum oamenii se ceartă pe lucruri mărunte, fie că sunt idei, situaţii, obiecte sau chiar spaţii fizice. După învăţarea cerului, vei afla că acesta nu există şi că este doar ecranul pe care observăm fenomenele astronomie sau fereastra noastră către Univers. O simplă trecere în revistă a ceea ce cunoaştem despre acesta ne va arăta că suntem doar nişte mici fiinţe pierdute pe o mică planetă şi că mai departe ne aşteaptă un univers infinit ca spaţiu. Suntem aproape 8 miliarde de oameni şi ne simţim singuri. Pe celelalte planete există spaţii vaste neocupate, dar noi ne certăm pe locuri de parcare. Din sintagma „lumea înconjurătoare” reiese spiritul nostru egocentric, dar ştim că Pământul nu este centrul Universului. Nici măcar Soarele nu este foarte răsărit, fiind o stea banală, ca multe altele din galaxie, în mişcare continuă.
Studiul astronomiei şi vizitele la Observator îţi vor arăta că, din câte ştim, suntem singurele animale capabile de a înţelege cum funcţionează stelele. Acest lucru ne dă speranţa că putem fi mai buni şi că trebuie să le respectăm pe fiecare dintre animalele înţelegătoare de Univers.
■ Cercetător, publicist. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
Adrian Şonka