Sub semnul lui Hippocrates
Academia Română, în parteneriat cu Fundaţia Culturală Ideea Europeană şi Editura Ideea Europeană (1919‑2019), în cadrul programului naţional România citeşte, a organizat în Aula Academiei Române lansarea‑eveniment a volumului Sub semnul lui Hippocrates de Victor Voicu. Amfitrion: acad. Ioan‑Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care a vorbit în deschiderea evenimentului prin care s‑a sărbătorit aniversarea de 80 de ani a marelui savant român Victor Voicu. Invitaţi: Nicolae Breban şi Aura Christi. Lansarea‑eveniment a avut loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, Bucureşti, sector 1, şi a fost încheiată cu un recital public susţinut de Alexandru Tomescu şi Maia Morgenstern.
„România este unică pentru mine, este Patria mea. Aici am văzut lumina soarelui, am citit la lumina lunii, am suferit, m‑am bucurat, am plâns şi am fost fericit. Aici mi‑am definit vocaţia, am obţinut succese sau neîmpliniri, am cunoscut oameni de anvergură morală şi profesională, generoşi şi demni, care mi‑au fost modele şi cărora le rămân recunoscător pentru totdeauna. Aici am învăţat la şcoli bune, cu profesori dedicaţi misiunii lor, şi am ascultat mari dascăli, personalităţi strălucite ale românilor, cu nimic mai prejos decât reperele şi valorile europene. Aici am identificat pe marii fondatori ai culturii, civilizaţiei şi ştiinţei româneşti. Aici am descoperit anvergura şi dedicaţia unor mari oameni de stat, uriaşe personalităţi ale politicii româneşti, stâlpi ai naţiunii şi fondatori ai statului român modern. Aici am identificat mari personalităţi de alte etnii, evrei, francezi, armeni, germani etc., care şi‑au pus destinele în slujba românilor, unii cu sacrificiul vieţii. Aici, pe acest pământ, se află acei oameni minunaţi, anonimi, fideli şi credincioşi României profunde, nealterată de vreme şi vremuri. Aici m‑am născut şi aici voi rămâne, în veşnicia pământului românesc. Iată câteva dintre cele 100 de motive care au edificat credinţa mea nealterabilă în Patria mea, România.” (Victor Voicu)
„Victor Voicu mi s-a impus prin acest flegmatism caracterial, despre care el însuşi ar putea să spună multe, inclusiv câte jertfe, pierderi şi eforturi supra-umane l-au costat. Deoarece, o ştim, acum, la o anume vârstă şi o asimilată experienţă, că totul costă, deşi pierderile şi suferinţele, rănile acestei plăţi, ale acestei ofrande, nu se pot echivala în nici o altă formă de valoare. Dincolo de firile noastre, distincte, e drept, ne-au apropiat şi unele calităţi. În primul rând, poate, ceea ce numim seriozitate gravă biografică sau destinală, adică înjugarea la acea normă pe care în tinereţea noastră am descoperit-o şi apoi ne-am asumat-o cu o energie şi voinţă de fier: slujirea Ideii! În cazul lui, credinţa în Hippocrates şi în jurământul lui, ca şi servirea acestuia, de parcă ar fi fost depus pe un altar; da, un altar, de bună seamă!” (Nicolae Breban)
Ales membru‑corespondent din străinătate al Academiei Naţionale Franceze de Medicină, academicianul Victor Voicu este medic farmacolog, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale din Academia Română şi, pentru a doua oară, secretar general al Academiei Române. Alegerea acad. Victor Voicu în Academia Naţională Franceză de Medicină vine să încununeze o carieră profesională de excepţie, de medic farmacolog. Astfel a fost recunoscută contribuţia sa în dezvoltarea şcolii româneşti de farmacologie, precum şi implicarea în viaţa academică medicală din ţară şi din străinătate. Cu prilejul acestei ceremonii, acad. Victor Voicu a omagiat şcoala românească de medicină şi a recunoscut statutul de model al ştiinţelor medicale franceze: „Este o onoare pentru mine ca om, ca om de ştiinţă, ca medic, ca reprezentant al şcolii medicale româneşti, este o onoare această recunoaştere. Şcoala medicală franceză a stat la originile formării şcolii medicale româneşti aproape două secole. Carol Davila a înfiinţat învăţământul medical superior românesc în 1857. Deci, e vorba de aproape 200 de ani. Marile şcoli pe specialităţi s‑au format tot în Franţa, bacteriologia, virusologia, neurologia şi altele, toate s‑au format în marile clinici. Actualmente, mulţi dintre cei care sunt performanţi în medicina românească sunt formaţi în Franţa. Noi avem o mare recunoştinţă pentru şcoala medicală franceză şi, implicit, onoarea care ni se acordă este un semn că sunt apreciaţi cei care s‑au format în aceşti ani. De acum încolo, voi munci în continuare cât mă va lăsa Creatorul”.
Academicianul Victor Voicu este doctor în medicină, membru corespondent al Academiei Române din 1991 şi titular din 2001. Este profesor universitar de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Psihofarmacologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi Preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică. E membru al Federaţiei Internaţionale de Ştiinţe Farmaceutice, al Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, al Societăţii Americane de Chimie, al Colegiului American de Farmacologie Clinică. În 2005 a primit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi al Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad. A făcut cercetări ştiinţifice în domeniile compuşilor organofosforici şi antidotismului acestora, farmacologia radioprotectorilor chimici, farmacologia experimentală şi clinică a antihipertensivelor şi antiaritmicelor, psihofarmacologia psihotomimeticelor şi drogurilor de abuz. Este coordonator de studii de bioechivalenţă şi studii clinice de fază I. Academicianul Victor Voicu este autorul a peste 20 de volume monografice, 300 de lucrări ştiinţifice publicate şi comunicate şi deţine aproape 30 de brevete de invenţie.
În aprilie 2019 a fost ales de Adunarea generală vicepreşedinte al Academiei Române.
În data de 1 decembrie 2017, de Ziua Naţională a României, acad. Victor Voicu a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, în semn de „înaltă apreciere pentru prodigioasa carieră academică, reprezentând excelenţa ştiinţifică şi culturală românească, pentru promovarea imaginii ţării noastre în mediile ştiinţifice internaţionale”.
Victor Voicu