Noutăți editorialeNoutăți

Contemporanul la Gaudeamus 2015

Editurile Contemporanul, Ideea Europeană şi EuroPress Group, în parteneriat cu Editurile Academiei Române şi Teşu, au lansat la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2015 o serie de titluri recent apărute, între care le regăsim pe următoarele: Nicolae Breban, Jocul şi fuga, Singura cale; Bogdan Creţu, Iluziile literaturii şi deziluziile criticii; Aura Christi, Tragicul visător, Emil Raţiu, Dumnezeu s-a născut în Dacia; Octavian Opriş, Libertate, morală, politică; Platon Pardău, Ore de dimineaţă; Ştefan Borbély, Eseuri biblice; David Bosc, Fântâna limpede; Daniela Lungu, Colonia cu demoni; Teşu Solomovici, Istoria evreilor din România; Nicolae Bârna, Puntea artelor; Bogdan Socol, Jurnalul unui iubitor de fotbal.

La standul Editurii Contemporanul au fost lansate revistele Contemporanul – publicaţie aflată în ajunul anului aniversar, 2016, când se vor sărbători 135 de ani de la înfiinţare – şi Punctul critic. Apoi s-a vorbit despre biata democraţie autohtonă, care seamănă cu nu puţine lucruri, şi mai puţin cu democraţia însăşi, despre criza receptării şi criza criticii de întâmpinare, moartea spiritului critic, prosperarea divertismentului, capitalismul dezastrelor şi terapia şocurilor, Clubul #Colectiv, guvernul tehnocrat, era globalismului, terorism şi politică, refugiaţi, clătinarea identităţii românilor, Ziua Limbii Române şi Ziua Limbii Maghiare, fractura din lumea literelor, regretata dispariţie a revistei Cultura, condusă de unul dintre cei mai mari prozatori români din perioada postbelică, Augustin Buzura, şi doamna Angela Martin, poezie şi roman, nepăsarea guvernelor care s-au perindat la putere după 1989 faţă de cultură, bugetul de zero virgulă nimic alocat, an de an, culturii române, ultimul loc în Europa deţinut de România la capitolele lectură, achiziţie şi producţie de carte. S-a mai vorbit, între altele, despre faptul că politicienii trec, iar unele cărţi rămân, despre catastrofica circulaţie a cărţii, despre timbrul literar şi Legea Finanţării Revistelor, care favorizează publicaţiile editate de ANUC. Nu s-au trecut cu vederea lecţiile de solidaritate date de unii colegi, scriitori aflaţi într-un evident conflict de interese, despre aşa-zisa Lege antilegionară, elaborată, spuneau unii comentatori, după ureche şi interpretată la fel, despre marii scriitori supuşi de colegii lor, scriitorii, ca sub Stalin şi Dej, boicotului tăcerii. Nu ne-am mirat că în timp ce pe toate canalele TV se vorbea despre noua componenţă a guvernului – tehnocrat de astă dată în ochii naivilor sau a celor neinformaţi – nimeni, niciodată, nu s-a referit la cultură sau identitate, ca şi când acestora li s-a cântat deja cel din urmă prohod. În acest context, să aduci vorba de unitate culturală, identitară, naţională, rămâne a fi cel puţin ridicol, dacă nu absurd. Astfel, cel puţin deocamdată, din visul lui Eminescu – unitatea culturală fără nici o intruziune a politicii de orice culoare ar fi aceasta – praful şi pulberea s-a ales.

Am fost trişti şi împliniţi. S-a râs, s-au spus glume şi bancuri. Aura Christi a primit un premiu în valoare de un dolar din partea scriitorului şi editorului Teşu Solomovici pentru că i-a spus un banc cu evreii pe care nu-l ştia tocmai el, editorul celor două volume de bancuri cu evreii, inclusiv cel mai scurt banc din lume, care ne-a făcut să murim de râs. I-am sugerat să editeze şi un volum cu glume despre basarabeni şi ardeleni. Am fost bucuroşi şi pierduţi într-o lume, în care ne regăsim din ce în ce mai rar, din ce în ce mai greu. Într-o lume în care suntem încercaţi, uneori-adeseori, de acea stare definită de Nichita cu o exactitate matematică: râsu’-plânsu’. O lume în care singura justificare a vieţii rămâne a fi cea estetică.

Despre câte şi câte s-a mai vorbit, în timp ce autorii au fost răsfăţaţi de invitaţi ai presei scrise şi vorbite, au oferit autografe şi interviuri, au vorbit, şi-au citit înainte unui public departe de a fi numeros din cale afară, rămas fidel însă.

 

Autorii si titlurile lansate:

Nicolae-Breban-Jocul-si-fuga_cop-site-conte Nicolae-Breban-Singura-cale-Cop-site-conte Bogdan-Cretu-Iluziile-literaturii-deziluziile-criticii-Cop-site-conte
Christi-aura-Tragicul-visator-carte emil-ratiu-dumnezeu-s-a-nascut-in-dacia octavian-opris-libertate-morala-si-politica
Platon-Pardau-Ore-de-dimineata_cop-site-conte Stefan-Borbely-Eseuri-biblice-cop-1-site david-bosc-fantana-limpede
daniela-lungu-colonia-cu-demoni nicolae-barna-puntea-artelor bogdan-socol-jurnalul-unui-iubitor-de-fotbal

Poze manifestare:

SAM_6672 SAM_6670 SAM_6657
SAM_6650 SAM_6651 SAM_6653
SAM_6641 SAM_6649 SAM_6636
Jurnalul-unui-iubitor-de-fotbal-bogdan-socol lansare-jurnalul-unui-iubitor-de-fotbal-2 SAM_6655
Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button