Noutăți editorialeNoutăți

România și civilizația românească în Israel – „Anul cărții în Limba Română în Israel”

 

 

Comunicat

Eveniment sub egida Academiei Române
România și civilizația românească în Israel
„Anul cărții în Limba Română în Israel”

Fundația Culturală Ideea Europeană, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) – sub egida Academiei Române – a organizat o serie de evenimente cu genericul „România și civilizația românească în Israel” între 19 și 25 octombrie 2022 în Țara Sfântă. În anul 2022, declarat de ASILR „Anul cărții în Limba Română în Israel”, acest proiect de anvergură, cu o hartă bogată de evenimente (Tel Aviv, Ierusalim și Haifa), își propune să promoveze civilizația românească, identitatea națională (cu multiplele-i dimensiuni, între care cea națională, culturală, religioasă ș.a.) în Israel și să întărească legăturile comunității din diaspora cu România. Poate că împrejurările socio-culturale nu ne sunt neapărat favorabile, însă tocmai această situație ne obligă să ne îndreptăm atenția spre civilizația românească și spre raporturile acesteia cu lumea în acest an aniversar, în care sărbătorim Centenarul Încoronării reginei Maria și a regelui Ferdinand I Întregitorul (1922-2022) – ceremonie cu ecouri frumoase pe tot mapamondul, prin care acum un veac se desăvârșea și era recunoscută în plan internațional Marea Unire de la 1918. Cu acest prilej, în Țara Canaan a fost lansată ediția specială a revistei Contemporanul. Ideea Europeană nr. 10/ 2022 (partener media în acest proiect important), care apare sub egida Academiei Române, și conține un supliment dedicat Reginei Maria a României. De asemeni, în cadrul acestui proiect a avut loc avanpremiera ediției speciale a revistei Contemporanul. Ideea Europeană nr. 11/ 2022, dedicat Centenarului Încoronării. Ambele ediții speciale apar sub Înaltul Patronaj al Familiei Regale a României și au devenit deja, cum ni s-a comunicat, ediții rare, ediții de colecție. Ne bucurăm că aceste ediții speciale au avut și au, în continuare, succes. Surprizele s-au așezat frumos în pagina realității, frumos și emoționant, inclusiv la sediul Primăriei Ierusalimului, venind dinspre rabinul av. Josef A. Wasserman, rabin-şef al Regiunii Ierusalim, și domnul viceprimar al Ierusalimului – Israel Kelerman. Apoi, la Reprezentanța Patriarhiei Române în Țara Sfântă – dinspre părintele arhimandrit Teofil Atănăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, într-un moment unic: pentru prima dată un ierarh român a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Învierii.

Printre personalitățile-pivot, care ne-au fost alături în acest demers, se află Jean-Jacques Askenasy, membru de onoare al Academiei Române, poetul și traducătorul Menachem Falek, scriitoarea israeliană Vigda Erna Kretzer, jurnalistul Dragoș Nelersa, președinte al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română din Israel, rabinul av. Josef A. Wasserman, rabin-şef al Regiunii Ierusalim, părintele arhimandrit Teofil Atănăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor,  Ada Shaulov-Enghelberg, Haim Rotter ș.a. (Israel), Ștefan Borbély, Dana Oprica, Constantina Raveca Buleu, Aura Christi ș.a. (România). Pretutindeni am fost însoțiți de doamna lector prof. dr. Carmen Dimitriu, care predă limba și literatura română la cea mai mare instituție de învățământ superior din Israel – Universitatea din Tel Aviv. Ca un înger însoțitor ubicuu, ne-a vegheat, ne-a sprijinit, ne-a ocrtotit și a intervenit când se cuvenea, mereu prompt și diplomat, scriitorul Dragoș Nelersa.

Una dintre surprize ne-a făcut-o, la elegantul sediu al Primăriei Ierusalimului, domnul Israel Kelerman, viceprimarul Ierusalimului, care, deși e în toi campania electorală, s-a smuls, la propriu, de la o ședință, pentru a se ține de cuvânt și a fi împreună cu noi. Instantaneele fotografice făcute cu echipa noastră de proiect (organizată, detaliu important, impecabil de Andrei Potlog, director al Fundației Culturale Ideea Europeană, și Adrian Preda, director de imagine) vorbesc cu asupra de măsură despre multe… după ce Aura Christi a vorbit îndelung cu rabinul Josef A. Wasserman despre armonie, fericire și Legea Iubirii. E început de an în Țara Sfântă și rabinul Josef A. Wasserman a profitat de aceasta și ne-a binecuvântat pe toți membrii grupului Ideea Europeană și ai „tribului Conte”, urându-ne bun venit în Ierusalim – Casa lui Dumnezeu! Binecuvântări de bun augur se revarsă asupra noastră și la Biserica Orotodoxă Română dinspre părintele arhimandrit Teofil Atănăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care ne-au primit regal și ne-au îndemnat să fim senini și luminoși. E un moment extrem de important: pentru prima dată un ierarh român a slujit Sfânta Liturghie în Biserica Învierii. Și, firesc, seninătatea, intensitatea și frumusețea caracteristice unui eveniment de o asemenea importanță ni se transmit, urcându-ne în spirit.

Au fost prezentate, puse în dezbatere, o serie de cărți apărute recent la Editura Ideea Europeană, între care: Luiza Barcan, Răsărit · Ανατολή; Constantina Raveca Buleu, Splendor singularis; Maria Zambrano, Filosofie și poezie; Ștefan Borbély, Modus operandi; acad. Ioan-Aurel Pop, Istoria României moderne;  Florin Zamfirescu, Actorie sau magie; Adrian Dinu Rachieru, Voci din exil; acad. Nicolae Breban, Bunavestire; Eugen Uricaru, Viața unui fluture; Mircea Platon, Treptele umbrei; Alexa Visarion, Cealaltă scenă; Theodor Codreanu, Europa în care putem crede; Mircea Braga, Ultima frontieră; acad. Răzvan Theodorescu, Cele două Europe, Aura Christi, Psalmi, Veșnica întoarcere ș.a. Seria de evenimente (conferințe, lansări și expoziție de carte, lectură publică, Gala Premiilor „Contemporanul” și Fundația Culturală Ideea Europeană ș.a.) a avut loc între 19 și 25 octombrie 2022, la Casa Scriitorilor Israeliți, la Primăria din Ierusalim, la Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim – Reprezentanța Patriarhiei Române la Sfintele Locuri și la Biblioteca de carte românească de la Haifa, unde am fost primiți de doamna director Erna Kretzer, președinte al HOR Haifa. Fundația Culturală Ideea Europeană a făcut o donație de carte Bibliotecii de Carte Românească de la Haifa și Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română din Tel Aviv.

Invitați de marcă au vorbit despre aspecte vitale ale promovării României și a civilizației românești în Israel. Despre valorile de vârf naționale românești, promovate exemplar de Academia Română și despre accentul pus de acest prestigios for pe conservarea, păstrarea și promovarea identității românești în țară și în lume. În acest context, au fost prezentate câteva cărți-eveniment: romanul Bunavestire – capodopera prin care s-a revoluționat proza românească de după cel De-al Doilea Război Mondial – semnată de Nicolae Breban, apărută în ediție definitivă la Editura Ideea Europeană și tradusă în mai multe limbi europene, inclusiv în franceză, la prestigioasa Editură Flammarion; volumul de excepție semnat de marele istoric Ioan-Aurel Pop, Istoria României moderne, și publicat relativ recent și în versiune chineză, prezentat printr-o conferință susținută on line la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, care a avut loc în ultima decadă a lunii noiembrie; „o carte a cărților” a marelui erudit Răzvan Theodorescu, Cele două Europe, care urmează să apară și în versiune chineză, prezentată în avanpremieră, tot on line, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing; cartea-eveniment a Luizei Barcan – Răsărit – unde un loc important îi revine identității culturale, lingvistice și religioase din România și Israel.

Gala Premiilor Contemporanul și Fundația Culturală Ideea Europeană a omagiat – prin decernarea premiilor Contemporanul și (în premieră!) ale Fundației Culturale Ideea Europeană – personalități de seamă, care au contribuit substanțial la promovarea identității românești: Jean-Jacques Askenasy, membru de onoare al Academiei Române, Menachem Falek, Dragoș Nelersa (Israel), Ștefan Borbély, Constantina Raveca Buleu, Ada Shaulov-Enghelberg, Haim Rotter, Luiza Barcan – ambasadori extreme de vii ai culturii române în Țara Sfântă. (Luizei Barcan i se va înmâna Premiul de Excelenţă în cultură la Bucureşti, deoarece cu câteva zile înainte de plecare în turneul israelit s‑a îmbolnăvit).

Cred că echipa Ideea Europeană și-a onorat obligațiile cu brio și cu o neostenită bucurie în acest turneu de conferințe, prezentări de carte, vizite de lucru, lecture publice de poezie ș.a. De fapt, a fost un vârtej benefic, în care ne-am simțit binecuvântați și ocrotiți. Impresionante sunt fraternizarea iscată, căldura sufletească, umanitatea inventivă a fiecăruia dintre amfitrionii israelieni și români care ne-au primit cu brațele deschise. Și, nu în ultimul rând, cântecele în ebraică și română ale polonezului (d-sa spune că a devenit român în proporție de 75 %!) Haim Rotter, cântecele populare ale Elenei Cercel și vraja electrizantă a poemelor Aurei Christi, vrajă asupra căreia insistase, vădit emoționată, Vigda Erna Kretzer.

Pe parcursul desfășurării proiectului ni s-a spus în repetate rânduri că Israelul e construit într-o proporție covârșitoare de români. Noi am construit și am așezat în pagina realității acest proiect România și civilizația românească în Israel, văzut ca o punte, ca un prilej de a construi poduri de cărți, de cultură națională și civilizație. Profesorul emerit Ștefan Borbély a scris ultrasugestiv că „e greu să sintetizezi în câteva cuvinte portanţa afectivă şi intelectuală a acestei activităţi bine gândite şi organizate, însă, simţind căldura şi văzând entuziasmul sincer, participativ al publicului de la întâlniri – la care oamenii au venit şi pentru a se împărtăşi dintr-un «crâmpei de Românie», faţă de care nutresc sentimente de nostalgie –, mi-am spus la un moment dat că «ne-am făcut aici, în câteva zile, mai mulţi prieteni decât ne facem acasă într-un întreg deceniu»”.

Calde mulțumiri Biroului Prezidiului Academiei Române, care a oferit acestui proiect major – cu bucurie! – egida Academiei Române.

Calde mulțumiri Majetății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, care a acordat – cu deschidere și eleganță, spuneam și alte dăți – Înaltul Patronaj al Familiei Regale celor două ediții speciale ale revistei Contemporanul. Ideea Europeană (nr.10 și nr. 11/ 2022), dedicate Centenarului Încoronării și lansate cu succes și în Țara Canaan.

Calde mulțumiri Asociației Scriitorilor Israeliți de Limba Română din Tel Aviv, condusă exemplar de Dragoș Nelersa, care se roagă intens ca ziua să cuprindă 26 de ore.

Calde mulțumiri minunatei echipe a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care ne-a sprijinit să punem în pagina realității acest proiect.

Bună dimineața, Israel! Shalom, România!

Grupaj realizat de Adrian Preda

Proiect realizat sub egida
Academiei Române

Acest proiect este realizat cu sprijinul
Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Partener de proiect: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română – ASILR
Parteneri media: Muzeul Național al Literaturii Române, APLER/ Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, revista Contemporanul. Ideea Europeană, agentiadecarte.ro, Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română – ASILR, Gazeta Românească, Editura Familia ș.a.

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button