Debut frumos
Corespondenţă din Ţara Sfântă
Am pătruns destul de bine în anul 2014 şi trebuie să spunem că debutul pentru Israel sub aspect cultural şi artistic a fost frumos. În special, în favoarea originarilor din România, ceea ce înseamnă câteva sute de mii de cetăţeni israelieni sau cetăţeni israelieni şi români care locuiesc în străinătate. Doar din punct de vedere politic treburile nu sunt la fel, tratativele Israelului cu Autoritatea Palestiniană nu prea s-au mişcat cu toate eforturile americane de a determina un acord între „combatanţii” de mai sus; din regiunea Gaza se mai aruncă rachete, israelienii ripostează; uneori se anunţă că se întreprinde câte o încercare de a avansa în tratativele de pace, dar vin extremiştii de dreapta cu un plan nou de colonizări şi strică totul. Mai multe ţări europene ameninţă Israelul cu sancţiuni economice dar deocamdată în Ţara Sfântă se trece cam uşor peste aceste avertismente, fiind acuzat secretarul de stat american că a lansat zvonul „sancţiunilor” ca să-i sperie pe israelienii… nesperiaţi. Dar în Orientul Apropiat nu vom putea vorbi niciodată de linişte şi pace, oricâte eforturi vor face alţii care nu locuiesc pe aceste meleaguri. Lăsăm deci problemele politice în seama celor ce le încurcă şi nu avem nicio speranţă că le vor descurca vreodată.
Mai bine deci ne vedem de problemele noastre „de suflet”. Vreau să reamintesc iubiţilor cititori că sfârşitul anului 2013 a pregătit debutul bun din 2014 pentru emigranţii din Ţara Mioriţei, fiindcă România a numit a nouă ambasadoare, pe Andreea Păstârnac, bine cunoscută în Israel încă de acum un deceniu când a fost ataşată cultural a ambasadei, a stabilit un nou corp diplomatic, a numit consul pe Liviu Campanu, cunoscător al problemelor şi deosebit de ataşat de oameni, iar la Institutul Cultural Român atmosfera de lucru este intensă în sprijinul răspândirii limbii şi culturii române.
Mă mai refer aici la două vizite deosebite, ale preşedintelui României Traian Băsescu şi ministrului de externe Titus Corlăţean, menite să întărească relaţiile economice şi de altă natură între ţările noastre. Ambii politicieni români s-au întâlnit cu reprezentanţi ai originarilor din România şi au subliniat rolul important al organizaţiilor româneşti din Israel în favoarea întăririi prieteniei dintre România şi Israel. De un real folos va fi şi întâlnirea pe teme turistice care va deschide larg schimburile între cele două state. În această atmosferă vie şi prietenoasă un rol important l-a avut ICR Tel Aviv care a organizat câteva întâlniri cu delegaţi din România pe diverse teme importante cum ar fi literatura română, la care au participat zeci de spectatori. Ca în fiecare an, ICR-ul a găzduit la sediul din Tel Aviv şedinţa de debut pentru 2014 a Asociaţiei Scriitorilor de limba română din Israel, cu ocazia căreia s-a lansat noul număr al revistei asociaţiei „Izvoare” cuprinzând proză şi poezie realizată de 40 de scriitori din Israel şi România. Revista a fost sponsorizată de poeta israeliană foarte cunoscută, Bianca Marcovici. La prima şedinţă s-au acordat 3 premii în valoare de 15.000 de şekeli (donaţie a scriitoarei Ada Shaulov Enghelberg, prin premii care poartă numele tatălui ei – Prof. Bercu Enghelberg) doamnei Margareta Brătescu, Zoltan Terner şi Sofia Ghelman.
Ţinem să menţionăm aici că asociaţia a fost vizitată de scriitorul român domiciliat în Australia, Roca George, care prin poeziile lui şi însemnări de călătorie a făcut o bună impresie publicului israelian. Mai menţionăm că scriitorii israelieni de limba română au publicat 30 de titluri noi de cărţi, plătite de scriitori înşişi, afară de unele sponsorizări din fondurile guvernului român. Tot datorită finanţării (pe baza proiectului Universităţii Petre Andrei din Iaşi) au apărut în colecţia „Opera Omnia” 10 cărţi de proză şi poezie ale unora dintre cei mai buni scriitori israelieni.
Între evenimentele mai importante, ţinem să adăugăm festivalul de cinematografie românească precum şi prezenţa unor actori români în Israel prin intermediul unor spectacole ale PRO TV Internaţional şi TV Internaţional.
Ne oprim aici concluzionând că în Ţara Sfântă, în special pentru originarii din România, anul 2014 a debutat frumos.