Institutul Cultural Român: „30 de zile de diplomație publică”
DIRECŢIA PROGRAME INTERNE. Muzică şi patrimoniu, în seria „Intermeridian Online”. Violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga au început proiectul muzical la Castelul Kalnoky de la Micloşoara, Covasna, materialul video fiind prezentat, simultan, pe paginile de Facebook ale Institutului Cultural Român şi Radio România Muzical. Derulat timp de şase săptămâni, până la 1 decembrie 2020, proiectul „Intermeridian Online” a inclus alte cinci recitaluri.
ICR BERLIN. Poeme româneşti, la „#lyrikRegal. În cadrul seriei „#lyrikRegal – antologie digitală de poezie românească”, actriţa Anna Schumacher a recitat poemul Ultima zi la Pompei de Daniela Crăsnaru, traducere în limba germană de Peter Motzan, iar actorul Vlad Chiriac a citit un poem de Mircea Dinescu, tradus în limba germană de Werner Söllner.
ICR BRUXELLES. Peisajul urban în izolare. Filmul „Oraşe în rezumat. Pieţe din Europa şi istoriile lor”, realizat de conf. prof. dr. Cătălin Constantin, prezintă peisajul urban în vremea de azi,. Focusat pe prezentarea pieţelor celebre din capitale cunoscute, alături de pieţe anonime, dar nu mai puţin interesante, materialul video a fost publicat pe pagina Facebook a ICR Bruxelles.
ICR BUDAPESTA (cu filială la SEGHEDIN). Artişti români, la expoziţia internaţională „Design Without Borders”. Radu Abraham, Study/o – Katia Bagosi şi Andrei Revnic, Ágnes Lukács, Ioana Ardelean, Ana Marchetaru şi Delta Craft Project sunt designerii care au reprezentat România la „Design Without Borders”. Evenimentul la care ICR Budapesta a fost partener a avut loc la Muzeul Kiscelli din Budapesta. Patru pelicule la „Zilele filmului românesc la Seghedin”. „Zilele filmului românesc la Seghedin”, care s‑a desfăşurat la Filiala Seghedin a ICR Budapesta, a prezentat patru filme de referinţă, aflate în patrimoniul naţional: „Nunta de piatră”, „Duminică la ora 6”, „Meandre” şi „ S‑a furat o bombă”. Cu acest prilej a fost vernisată şi o expoziţie de afişe ale unor importante filme româneşti din patrimoniul Arhivei Naţionale de Filme.
ICR CHIŞINĂU. Zece ani de activitate a Institutului Cultural Român în Republica Moldova. Unul dintre cei mai importanţi actori culturali din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, a aniversat 10 ani de activitate. La Gala de înmânare a diplomelor de excelenţă, pentru un deceniu de colaborare celor mai importanţi parteneri din Republica Moldova, au participat zeci de personalităţi locale, alături de preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş.
ICR ISTANBUL. Matei Vişniec: „Poezia era şi o formă de rezistenţă în comunism”. „Am găsit în literatură o imensă suprafaţă de libertate”, a povestit autorul Matei Vişniec în materialul video realizat în cadrul proiectului „Kaymak Literar cu scriitori români contemporani” derulat de ICR Istanbul. În cadrul aceluiaşi proiect, au mai fost invitaţi Bogdan Munteanu, Filip Florian, Ana Maria Sandu, Dan Lungu, Vasile Ernu, Ana Maria Sandu, Florin Bican, Marin Mălaicu‑Hondrari.
ICR LISABONA. Arhitectura românească interbelică, expusă în 40 de panouri. Vernisajul „Modernismul Românesc. O contribuţie la istoria arhitecturii europene” a fost marcat pe pagina de Facebook a ICR Lisabona, printr‑o vizită ghidată. Expoziţia, organizată la Galeria ICR Lisabona şi care a constat într‑o selecţie de 40 de panouri cu clădiri, a atras atenţia prin similitudinile dintre arhitectura românească şi cea portugheză din perioada interbelică.
ICR LONDRA. Mari personalităţi româneşti, prezentate internaţional. „Who is Romania”, o serie de filme destinate platformelor social‑media cu scopul de a promova România a fost lansată de ICR Londra. Scrisă şi prezentată de Tessa Dunlop, doctor în istorie şi personalitate media britanică, „Who is Romania” este o producţie video compusă din şapte episoade, în cadrul cărora sunt prezentate personalităţi culturale care au influenţat istoria României.
ICR MADRID. Festivalul de film românesc a debutat în Spania cu proiecţia filmului „Parking”. Startul celei de‑a X‑a ediţie a Festivalului de film românesc s‑a dat la Madrid cu proiecţia filmului „Parking”, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu şi a criticului de film Jara Fernández Meneses. Peliculele incluse în program au fost itinerate în mai multe oraşe din Spania.
ICR NEW YORK. Voci feminine româneşti, în America de Nord. Scriitoare româno‑americane şi româno‑canadiene au fost promovate în spaţiul public american printr‑o serie de evenimente virtuale originale şi exclusive. Proiectul „Voci feminine româneşti în America de Nord” a debutat cu Cristina A. Bejan şi Alta Ifland şi s‑a derulat pe platformele online ale ICR New York.
ICR PARIS. „Rencontres Musicales Enesco”: marele compozitor român, omagiat. Un concert‑spectacol cu titlul „Compozitorul Georges Enesco, de la Conservatorul din Paris la Opera din Paris” a avut loc la sala „Bernanos”. Soprana Kumi Sakamoto a primit Marele Premiu „George Enescu”, oferit de Institutul Cultural Român de la Paris, pentru cea mai bună interpretare a unei melodii enesciene. Evenimentele au avut loc în cadrul proiectului „Rencontres Musicales Enesco”.
ICR PRAGA. Patru poeţi români răspund distanţării cu videopoeme traduse în limba cehă. „Cât e aproape şi cum e departe?” a fost întrebarea pe care ICR Praga le‑a adresat‑o unor patru poeţi români care au răspuns prin videopoeme, în cadrul proiectului „Poezia distanţărilor cu 4 poeţi români de azi”. Andrew Davidson‑Novosivschei, Silvia Grădinaru, Cosmina Moroşan şi Răzvan Ţupa sunt cei patru invitaţi care au răspuns acestei întrebări, într‑un mod original.
ACCADEMIA DI ROMANIA IN ROMA. Lucări ale artistei Yvonne Hasan, expuse la Galeria Accademia di Romania. Inaugurarea expoziţiei de artă „Yvonne Hasan (1925 ‑ 2016)” a avut loc la Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma. Proiectul dedicat artistei Yvonne Hasan a fost realizat în parteneriat cu Ambasada României în Italia, în colaborare cu Galeria Sector 1 din Bucureşti şi cu patronajul Consiliului pentru Dezvoltare Culturală al Primăria Romei.
ICR STOCKHOLM. „Jurnalul” lui Mihail Sebastian, prezentat în limba suedeză la Göteborg. O prezentare a traducerii în limba suedeză a volumului Jurnal de Mihail Sebastian, apărut în 2019 la Editura suedeză h:strom cu sprijinul programului TPS al ICR, a avut loc la Litteraturhuset, din Göteborg. Evenimentul a constat dintr‑o prezentare a autorului şi a cărţii, realizată de Inger Johansson, traducătoarea volumului, care a fost urmată de o discuţie în limba suedeză la care a participat şi scriitorul Henrik Nilsson, cel care a scris şi prefaţa Jurnalului.
ICR TEL AVIV. „Ultima ţigară a lui Fondane”, de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului din România. Premiera spectacolului „Ultima ţigară a lui Fondane”, regizat de Dorit Nitai‑Neeman, în interpretarea actorilor Yoav Sadowsky şi Martin Blumenfeld, a avut loc pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv. Autorul piesei, Cătălin Mihuleac, a dramatizat povestirea cu acelaşi titlu la solicitarea ICR Tel Aviv, pentru a fi prezentată cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România.
ICR VARŞOVIA. 13 filme româneşti, într‑o secţiune specială dedicată României, la „Opolskie Lamy”. Cea de‑a 18‑a ediţie a Festivalului de Film „Opolskie Lamy”, care s‑a desfăşurat în oraşul polonez Opole, a omagiat cinematografia contemporană din România printr‑o secţiune specială, intitulată „Noua Cinematografie Românească”. Printre filmele proiectate în festival s‑au numărat cele ale regizorilor Anca Damian, Călin Peter Netzer, Radu Jude, Radu Ciorniciuc, Alexander Nanau, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu.
IRCCU VENEŢIA. Jecinci: „România sfârşitului de secol XIX nu era monocromă. Era o sărbătoare, iar eu îi redau culoarea”. 15 fotografii colorizate digital, care surprind imagini din oraşe româneşti de la sfârşitul secolului al XIX‑lea şi din primele trei decenii ale secolului XX, au fost prezentate, în fiecare zi de marţi şi de joi, pe pagina de Facebook şi pe contul de Instagram ale IRCCU Veneţia. Expoziţia online de fotografii colorizate digital de Jecinci, arhitect şi artist 3D, a fost lansată cu Turnul Colţei (Colţii), demolat în 1888. Proiectul s‑a desfăşurat până în luna decembrie.
ICR VIENA. Scriitorul german Ilija Trojanow, la Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara. Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara s‑a desfăşurat, în acest an, în format exclusiv online, cu titlul „Graniţe, evadări, refugii, regăsiri”. ICR Viena, partener al festivalului, a găzduit la sediul său interviul realizat de jurnalista austriacă Jana Volkmann cu scriitorul german născut în Bulgaria, Ilija Trojanow. Dialogul a plecat de la eterna adaptare a scriitorului în exil, dar şi de la nostalgia ce‑i însoţeşte fiecare carte scrisă în noua lume.
* Evenimentele sunt prezentate în urma unei selectării din zecile de proiecte ce s‑au derulat în marea lor parte în luna octombrie, 2020
Consultaţi www.icr.ro/categorii/informari