Academia Română – 158 de ani de la înființare
Academia Română, cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, a sărbătorit joi, 4 aprilie 2024, în prezența Adunării Generale, 158 de ani de la înființare. Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române. Au luat cuvântul acad. Ioan‑Aurel Pop, președintele Academiei Române, și acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei. Cu acest prilej a fost organizată Ziua porților deschise. În intervalul orar 12‑16 publicul a fost invitat să viziteze, cu ghidaj de specialitate, cele mai reprezentative spații din sediul istoric al Academiei Române și să afle câteva momente importante din istoria de peste un secol și jumătate a venerabilei instituții. Au fost vizitate Aula Academiei, Galeria președinților, Clubul academicienilor, Muzeul Memorial.
Înființată la 1 aprilie 1866, sub numele de Societatea Literară Română, devenită, un an mai târziu, Societatea Academică Română, Academia Română este una dintre primele instituții naționale, fundamentale pentru constituirea statului român modern. Prima sa misiune a fost aceea de a stabili ortografia limbii române, a elabora şi publica dicţionarul şi gramatica limbii române, ca elemente definitorii pentru identitatea națională românească aflată în plină afirmare la mijlocul secolului al XIX‑lea.
Dacă, la început, Societatea Academică a fost alcătuită din 21 de membri, aleşi din toate provinciile româneşti, astăzi, Academia Română este o instituție complexă, cu peste 180 de membri, din țară și din străinătate, personalități marcante din cele mai variate domenii ale artelor și științelor. Structura organizatorică cuprinde 14 secții științifice, care coordonează peste 70 de institute și centre de cercetare, unele dintre acestea de excelență europeană, reunind peste 2000 de cercetători.
De‑a lungul celor 158 de ani de existență, în cadrul Academiei Române au fost elaborate opere fundamentale pentru cultura și știința românească, rezultat al pasiunii și al muncii de cercetare dezvoltate de sute de personalități și zeci de colective științifice. Dintre miile de titluri care pot fi repertoriate, amintim cu acest prilej aniversar: „Dicționarul Tezaur al limbii române”, operă capitală, realizată în decurs de 100 de ani, care cuprinde 175.000 de cuvinte, reunite în 19 volume, cu peste 18.000 de pagini; tratatul „Istoria românilor”, în zece volume; „Dicționarul general al literaturii române”, în opt volume, aflat la cea de‑a doua ediție, nenumărate tratate de fizică, chimie, medicină, agronomie, istoria artei, colecții de documente istorice precum „Documenta Romaniae Historica” sau „Mărturii românești peste hotare”, hărți și atlase lingvistice. Membrii Academiei Române și specialiștii din institutele de cercetare coordonate de Academia Română sunt prezenți și apreciați în lumea științifică internațională, publicând în reviste și la edituri cu un înalt nivel de performanță. Un palmares impresionant, care face din Academia Română cel mai important pol al cercetării teoretice și fundamentale din România, poziție confirmată de clasamentele internaționale, SCImago situând Academia Română pe primul loc în ultimii ani.
Sărbătorind cei 158 de ani de activitate neîntreruptă, Academia Română se reafirmă ca o instituție reper a României, implicată în viața societății românești și preocupată de viitorul acesteia.
Biroul de comunicare al Academiei Române
Dialoguri academice
Relativ recent s‑a deschis un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, realizat de TVR Cultural, în parteneriat cu Academia Română. Amfitrion: academician Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române. Emisiunile sunt difuzate începând cu ora 22:30 și reluate, pe același program, vinerea, la ora 13:30. Prima invitată din noul sezon a fost prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, membru corespondent al Academiei Române.
Medic primar cardiolog şi de medicină internă, cu specializări în ecocardiografie generală şi transesofagiană, prof. dr. Maria Dorobanțu este șefa Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, profesoară universitară emerită a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, fondatoare şi preşedintă de onoare a Societăţii Române de Hipertensiune Arterială.
Autoare a peste 500 de lucrări ştiinţifice şi articole publicate în reviste internaţionale şi în cărţi de specialitate din ţară şi din străinătate, prof. dr. Maria Dorobanțu a dobândit o excepțională recunoaștere internațională, fiind aleasă membră titulară din străinătate a Academiei Naţionale de Medicină din Franţa. Este, de asemenea, membră a Academiei Române de Ştiinţe Medicale și Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Arad.
Domeniile de cercetare ale dr. Maria Dorobanţu sunt: urgenţe cardiovasculare, insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială şi metodele moderne noninvazive de explorare în patologia cardiovasculară.
Emisiunea „Dialoguri academice” este un proiect dezvoltat în cadrul parteneriatului dintre Academia Română și Societatea Română de Televiziune, al cărui scop este să prezinte publicului din România personalitățile marcante din Academia Română, precum și activitatea și performanțele științifice ale institutelor de cercetare coordonate de Academia Română.
Emisiunea „Dialoguri academice” beneficiază de un canal YouTube propriu, unde pot fi urmărite toate edițiile difuzate în cadrul primelor două sezoane: https://www.youtube.com/ playlist?list=PLga_ov2ae 3I2AsCBM8l66gRzdTL1JYWqS.
Producători: Daniel Paraschiv și Adina Toderaşcu
Academia Română – parteneriat științific cu academiile de ramură
Academia Română, cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, a semnat joi, 4 aprilie 2024, un acord de parteneriat științific cu cele trei academii de ramură din România: Academia de Științe Medicale, Academia de Științe Tehnice și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu‑Şişeşti”. Ceremonia a avut loc în Sala de Prezidiu a Academiei Române din Calea Victoriei 125, în prezența membrilor Biroului Prezidiului.
Documentul a fost semnat de acad. Ioan‑Aurel Pop, președintele Academiei Române, de prof.univ.dr. Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale, prof.univ.dr.ing. Valeriu V. Jinescu, reședintele Academiei de Științe Tehnice, și prof.univ.dr. Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Științe Agricole și Silvice.
Parteneriatul vizează crearea unui cadru instituțional de colaborare științifică interdisciplinară în domeniul cercetării teoretice și aplicate, cu scopul extinderii polului de cercetare academică realizată în cadrul celor peste 70 de institute de cercetare ale Academiei Române. România va beneficia, astfel, de o coagulare a experienței și profesionalismului celor mai reputați specialiști. Documentul prevede atât elaborarea și susținerea unor proiecte de cercetare comune, care vizează rezolvarea unor probleme complexe ale țării, cât și structurarea unor strategii durabile, pe domenii.
Semnarea parteneriatului de colaborare științifică marchează astfel, o dată în plus, ziua aniversară a Academiei Române, celebrată în data de 4 aprilie, și reafirmă poziția Academiei Române ca instituție reper, implicată în viața societății românești și preocupată de viitorul acesteia.
Biroul de comunicare al Academiei Române