Boris Marian: Saul Bellow 100
Cu ocazia apariţiei la Editura Polirom a controversatului roman Ravelstein, în 2008, Sorin Antohi a scris o prefaţă de 46 de pagini, adică aproape 20% din volumul tipărit. De ce era nevoie de un asemenea preambul? Personajul principal era un alter – Allan Bloom, prieten cu scriitorul, iar printre personajele negative se remarca Mircea Eliade, sub nume schimbat, coleg cu Bellow la Chicago University. Bellow a fost în România, în 1977, pe când era căsătorit cu Alexandra Bagdasar, fiică a doi oameni de ştiinţă români. Romanul – Iarna decanului nu este cel mai reuşit din creaţia celui care în 1976 a primit Nobelul. Dar opera sa, bogată în reuşite, a meritat distincţia. Bellow a fost un scriitor incomod, de pildă, volumul său de note despre vizita în Israel nu a fost acceptat de unii lideri ai acestei patrii a evreilor.
Dar talentul nu poate fi negat, puterea de înţelegere, de interpretare, cunoaşterea mediului intelectual al Americii sunt punctele sale de forţă. Saul Bellow (10 iunie 1915 – 5 aprilie 2005) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori evrei americani din seolul XX. S-a născut în Lachine, Québec (Canada) într-o familie de evrei, emigraţi din Sankt Petersburg, Rusia. Când avea 9 ani, familia s-a mutat în Chicago, Illinois (SUA), unde Bellow urmează cursurile Universităţii din Chicago, dar renunţă şi îşi ia un B.A. în sociologie şi antropologie la Universitatea Northwestern.
Chicago este şi locul unde se desfăşoară acţiunea multora din scrierile sale. S-a decis să devină scriitor după ce a citit romanul clasic al lui Harriet Becher Stowe Coliba unchiului Tom. Bellow se mută în 1993 din Chicago la Brookline, Massachusetts, unde moare la 5 aprilie 2005, la vârsta de 89 ani. A fost îngropat în cimitirul evreiesc Shir he-harim din Brattleboro, Vermont. Opera sa se defineşte prin efortul de a descifra sensul existenţei umane, ilustrată în mod pregnant de condiţia intelectualului. A fost primul romancier care a câştigat National Book Award de trei ori. În 1975 a obţinut Premiul Pulitzer pentru Darul lui Humboldt, iar în 1976, a câştigat Premiul Nobel pentru literatură, premiul National Medal of Arts, în 1990 National Book Foundation Medal. În România au fost publicate Herzog, traducere Radu Lupan, 1992, Ravelstein, traducere Antoaneta Ralian, 2001,Trăieşte-ţi clipa, traducere Anda Teodorescu, 2002, Darul lui Humboldt, traducere Antoaneta Ralian, 2003, Henderson, regele ploii, traducere Vali Florescu, 2003, Iarna decanului, traducere Antoaneta Ralian, 2005, Aventurile lui Augie March, traducere Nadina Vişan, 2008, Planeta domnului Sammler, traducere Ruxandra Drăgan şi Călin Cotoiu, 2008, Până la Ierusalim şi înapoi, traducere Marcel Ghibernea, 2003; 2008.
A mai publicat Dangling Man (Omul suspendat, 1944), Victima (1947), Aventurile lui Augie March (1953), Mr.Sammler’s Planet (Planeta domnului Sammler, 1970) ş.a. Prin amploarea şi orizontul creaţiei sale, Saul Bellow rămâne un reper al prozei americane şi al literaturii universale.