Actualități - Comunicate

Cultura sub semnul pandemiei

ICR CHIŞINĂU. Evenimentele ICR, prezentate în cadrul emisiunii „Ora de cultură”. Seria de emisiuni „Ora de cultură” dedicată evenimentelor culturale, activităţii ICR şi, în particular, a ICR Chişinău, organizate în colaborare cu Radio Jurnal FM, a început luni, 1 martie. În condiţiile izolării, emisiunile sunt dedicate unor personalităţi din diverse domenii culturale, evenimentelor istorice şi culturale (dicţionar cultural), sunt prezentate apariţiile editoriale şi publicaţiile ICR, proiectele de succes ale reprezentanţelor legate de teatru, film, artă contemporană, expoziţii, patrimoniul material şi imaterial al României şi Republicii Moldova. Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, ora 14.05, la Radio Jurnal FM, durata unei emisiuni este de 55 minute, transmisă integral, fără pauze. „Ora de cultură” are următoarele rubrici: „ICR ‑ în lume” (informaţii despre activitatea ICR în străinătate, noutăţi, proiecte etc); „ICR „Mihai Eminescu” de la Chişinău” (activitatea institutului din săptămâna respectivă; proiecte de viitor, invitaţi etc); Dicţionar cultural (personalităţi, evenimente naţionale şi internaţionale, fenomene culturale); „Dialog cultural” (invitaţi – organizatori de evenimente culturale, artişti, oameni de cultură); „Patrimoniul material şi imaterial al României şi Republicii Moldova”.

ICR MADRID. Instituţii şi personalităţi din România, amintite în Spania. Personalităţi de marcă ale culturii şi civilizaţiei româneşti, a unor lucrări sau opere de artă importante, precum şi a unor evenimente reprezentative pentru România sunt prezentate, şi în luna martie, pe reţelele de socializare ale reprezentanţei din Spania. Miercuri, 17 martie, sunt comemoraţi 80 de ani de la moartea lui Nicolae Titulescu, joi, 18 martie, sunt marcaţi 115 ani de la primul zbor cu mijloace independente din istorie ale lui Traian Vuia, şi marţi, 30 martie, proiectul continuă cu sărbătorirea a 75 de ani de la înfiinţarea Operei de Stat din Timişoara.

ICR NEW YORK. Regizorul Andrei Şerban, la „Conferinţele Leon Feraru”. Seria programului „Conferinţele Leon Feraru” continuă, pe reţelele de socializare ale reprezentanţei, miercuri, 24 martie, cu un dialog între regizorul Andrei Şerban, unul dintre cei mai importanţi directori de scenă ai ultimelor decenii, şi Dorian Branea, directorul ICR New York. În cadrul evenimentului, se discută despre constrângerile morale şi estetice ale teatrului contemporan. Programul onorează memoria scriitorului, diplomatului şi universitarului Leon Feraru (1887‑1962), profesor la Universitatea Columbia şi întemeietor al diplomaţiei culturale româneşti, ca efort de promovare consecvent, profesionist, în Statele Unite.

Muzeografii Călin Timoc şi Ciprian Glăvan, prelegeri în cadrul programului „Istoria României într‑un obiect”. Programul „Istoria României într‑un obiect” continuă, pe reţelele de socializare ale reprezentanţei, luni, 1 martie, cu o prelegere susţinută de Călin Timoc despre inscripţia monumentului dedicat lui M Fronto de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, şi luni, 22 martie, cu prelegerea susţinută de Ciprian Glăvan despre diploma de ridicare a Timişoarei la rangul de oraş liber regesc. „Istoria României într‑un obiect” urmăreşte familiarizarea publicului american cu istoria României, reprezentată, de fiecare dată, printr‑un obiect unic, cu puternice şi multiple implicaţii, prin care se poate reconstitui o întreagă perioadă istorică. După ce, pe parcursul anului 2020, ICR New York a colaborat în realizarea acestui proiect cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, cu Muzeul de istorie a Moldovei de la Iaşi şi cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, noul sezon debutează cu o colaborare cu Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara.

Muzicienii Marian Tănău, Sujin Lim, Michael Chen şi Jeremy Crosmer, la „Seratele Enescu Online”. Programul „Seratele Enescu Online” prezintă joi, 11 martie, un recital susţinut de muzicienii Marian Tănău (vioară), Sujin Lim (vioară), Michael Chen (violă), Jeremy Crosmer (violoncel), pe reţelele de socializare ale ICR New York. Programul presupune distribuirea, în mediul virtual, a unei suite de conţinuturi muzicale exclusive, create special pentru reprezentanţă, de către unii dintre cei mai valoroşi muzicieni şi ansambluri româneşti şi internaţionale. „Seratele Enescu Online” este un program permanent al ICR New York, care urmăreşte promovarea muzicii româneşti prin intermediul unor recitaluri de cea mai bună calitate, acoperind o gamă largă de stiluri şi genuri, susţinute de muzicieni români sau de origine română, americani şi internaţionali.

Poeta Mădălina Coman, la seria dedicată vocilor feminine româneşti în America de Nord. Seria a II‑a a programului „Voci feminine româneşti în America de Nord”/„Romanian Women Voices in North America” continuă, pe canalele de comunicare ale ICR New York, marţi, 16 martie, cu o lectură susţinută de poeta Mădălina Coman. Noua serie cuprinde o suită de lecturi în limba engleză de aproximativ 10 minute, de orice gen (poezie, proză, jurnal, teatru), care să ofere un răspuns personal, autentic la marile transformări care se petrec în SUA şi în lume. Spre deosebire de celălalt program literar al nostru, „Viaţa de la capăt. Scriitorii imaginează lumea după pandemie”, reacţiile sublimate în literatură nu vizează aici doar şocul pandemiei, fără îndoială puternic, ci şi emoţiile inspirate de incertitudinile economice iscate de criza medicală, conflictele rasiale, reajustări ale relaţiilor de gen în lumea contemporană, necesitatea unui raport mai raţional cu mediul înconjurător. Lecturile sunt înregistrate de fiecare dintre scriitoarele participante, sub forma unor materiale video.

Institutul Cultural Român – calendarul diplomației culturale

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button