Actualități - Comunicate

Momentul „Echinox”

Conferinţa profesorului Ion Pop este dedicată revistei Echinox, un reper al literaturii române din secolul XX. Apărută la Cluj‑Napoca în intervalul de destindere ideologică al anilor ’60 şi coordonată pentru o perioadă de prof. Ion Pop, revista Echinox a oferit prilejul reunirii unui grup de filologi care promovau un concept poetic neomodernist, bazat pe estetizarea expresiei. Deşi gruparea literară constituită în jurul revistei nu a avut o doctrină programatică, grupul s‑a detaşat prin rigoarea estetică menţinută în textele publicate, prin accentul pus pe echilibru şi pe dimensiunea transcendentă a universului poetic, prin analiza critică regăsită în paginile tipărite, în dorinţa de a iniţia o construcţie culturală viabilă, care se bucura de o oarecare libertate de creaţie în plin regim comunist.

La mai bine de 50 de ani de la constituire, grupul Echinox manifestă aceeaşi solidaritate la nivel spiritual, neîngrădită de vârstele diferite ale membrilor, bazată pe încrederea în cultură şi în puterea scrisului, care şi‑a pus amprenta pe evoluţia revistei în reflectarea fenomenului literar românesc.

Ion Pop, membru corespondent al Academiei Române, critic literar, poet, scriitor şi traducător. Ion Pop a fost profesor al Facultăţii de Litere, Universitatea „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca începând cu anul 1967. Studiul despre Avangardismul poetic românesc i‑a conferit titlul de doctor în filologie al universităţii, în 1971. A fost asistent asociat la Université de la Sorbonne Nouvelle‑Paris III (1973‑1976) şi director al Centrului Cultural Român de la Paris (1990‑1993). A publicat peste 30 de volume de versuri şi eseuri. Poemele sale au fost traduse în volume, antologii şi reviste literare din Franţa, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Serbia, SUA. Remarcabil cercetător al fenomenului poetic din secolul XX, prof. Ion Pop a realizat studii despre curente şi tendinţe în literatura română din perspectivă europeană, avangarda românească, neomodernismul poetic al anilor ’60 şi poezia anilor ’80. Este autor al unor monografii dedicate poeziei lui Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Ilarie Voronca şi Gellu Naum. Numele său va rămâne definitiv legat de istoria revistei Echinox, al cărei redactor‑şef a fost în perioada 1969‑1973 şi director, între anii 1973‑1983. Profesorul Ion Pop este unul dintre spiritele critice care a asigurat menţinerea exigenţelor esteticului şi a valorilor poetice moderne în paginile revistei. A fost recompensat cu premiul „B. P. Hasdeu” al Academiei Române în anul 1985 şi de cinci ori cu premiul Uniunii Scriitorilor pentru critică literară, scrieri şi publicistică. În anul 2012 a primit Premiul Naţional pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor. În anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional pentru merit în grad de Ofiţer, iar în 2001 Ministerul Culturii din Franţa i‑a conferit ordinul „Les Palmes Académiques”.

„Conexiuni” – Conferinţele Academiei Române. Constituie un proiect menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere ştiinţifice şi culturale autentice pentru naţiunea română şi de a stimula viaţa intelectuală. Conferinţele sunt susţinute de membri ai Academiei Române şi de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarităţii. Prelegerile au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate şi sunt destinate publicului de orice vârstă şi de orice formare intelectuală, umanistă ori ştiinţifică, specialişti afirmaţi sau tineri aflaţi la început de carieră. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar şi chiar liceal, cu scopul de a orienta şi a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacităţii analitice şi manifestarea spiritului creativ. Conferinţele sunt înregistrate şi publicate pe canalul YouTube al Academiei Române (https://bit.ly/3whyCkY), fiind disponibile în regim gratuit. Ele vor face, de asemenea, obiectul unor videobook‑uri editate de Editura Academiei Române şi vor fi distribuite în biblioteci, universităţi, licee şi librării.

Biroul de comunicare al Academiei Române

Ion Pop

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button