România – ţara invitată de onoare a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing
„Partea română trimite în China o delegaţie de peste 50 de persoane, standardele sunt ridicate şi acoperirea este una vastă, reunind elitele din domeniu publicării, tehnologiei, culturii şi a altor cercuri intelectuale, fiind una dintre cele mai mari delegaţii din ultimii ani; al treilea aspect este cooperarea. În cadrul târgului, asociaţiile editurilor din România vor discuta cu asociaţiile de edituri din China pentru a consolida cooperarea”…
România şi‑a prezentat programul de ţară invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing
Institutul Cultural Român a reprezentat România în cadrul conferinţei de presă organizate de China National Publication Import and Export (Group) Corporation, cu ocazia lansării întregului program al Târgului Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF). Alături de reprezentanţi ai statului chinez, ai autorităţilor locale şi ai organizatorilor, ICR a expus programul stabilit prin Centrul Cărţii şi reprezentanţa ICR Beijing în faţa a aproximativ 50 de jurnalişti de la principalele canale media şi din zona bloggingului. La conferinţă au participat Zhao Haiyun, ministrul adjunct al Departamentului pentru Promovare, Wang Yefei, directorul adjunct din cadrul Municipalităţii Beijing, Departamentul de Promovare, Lin Li Ying, vicepreşedintele China National Publications Import& Export (Group) Corporation, şi Miruna Olteanu, director Direcţia Comunicare şi Promovare din cadrul ICR.
„Ţara noastră este interesată de promovarea culturii şi literaturii cu scopul de a aprofunda relaţiile cu alte popoare. Anul acesta aniversăm 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze şi 70 de ani de relaţii bilaterale cu numeroase state. Comerţul de carte se dezvoltă încontinuu, alături de alte ramuri ale economiei (…). La BIBF participă aproximativ 1.000 de edituri străine din 95 de ţări şi regiuni care îşi prezintă oferta de carte. Astfel, în timpul BIBF, numărul de evenimente, de contacte noi sunt mai multe decât în anii precedenţi”, a declarat ministrul adjunct al Departamentului pentru Promovare, Zhao Haiyun.
„Ne bucurăm că anul acesta România este invitatul de onoare al Târgului, într‑o perioadă caracterizată de globalizare. Schimbările sunt la toate nivelurile, inclusiv la educaţie, şi ne bucurăm să promovăm şi noi astfel de schimbări şi le încurajăm. BIBF se bucură de recunoaştere internaţională şi este apreciat de mulţi participanţi străini. În cadrul BIBF se desfăşoară în paralel şi alte activităţi culturale: festivalul de carte, ediţie specială pentru copii. Alegerea României ca ţară invitată de onoare s‑a făcut şi în contextul aniversării a 70 de ani de relaţii bilaterale. Evenimentele coordonate de România sunt multe, România fiind şi ea inclusă în programul nostru de relansare a relaţiilor cu alte state, denumit O centură, un drum şi care se vrea un nou drum al mătăsii”, a mai spus Zhao Haiyun.
Directorul adjunct din cadrul Municipalităţii Beijing, Departamentul de Promovare, Wang Yefei, a precizat: „(…) Criteriile de organizare şi de selectare sunt din ce în ce mai riguroase pentru că ridicăm standardele. Cu toate acestea, vorbim despre zeci de mii de cărţi aduse de edituri din străinătate şi ne bucurăm că România este ţară invitată de onoare, pentru că oferă o mare selecţie de volume la standul său, dar şi lansări şi alte evenimente culturale. (…) BIBF a ajuns la rangul Târgului de la Londra, cu participarea grupurilor editoriale din Europa şi America, acestea fiind din ce în ce mai interesate de piaţa noastră. Ediţia din 2019 este cea mai mare de până acum şi vorbim de o creştere atât la nivelul suprafeţei de expoziţie, cât şi la nivelul numărului de participanţi, plus activităţi conexe”.
„Deşi noi suntem principalii organizatori ai BIBF, avem sprijinul autorităţilor centrale şi locale pentru evenimentul cu cei mai mulţi participanţi din străinătate, 29%, alături de 38% – din China şi 33% – din restul Asiei. Japonia este participantul cu cele mai multe grupuri mari editoriale participante (17), urmată de Coreea (9), SUA (7), Germania (5) şi Anglia (3)”, a subliniat vicepreşedintele China National Publications Import& Export (Group) Corporation, Lin Li Ying. (…)
„Piaţa editorială din România acoperă toată domeniile de interes, de la ştiinţă la beletristică şi literatură universală. Potrivit specialiştilor ICR, aproximativ 80% din publicaţiile prezente pe piaţa românească reprezintă traduceri din literatura străină. Tot ei apreciază că această piaţă este orientată spre dezvoltare, parteneriate şi colaborări. În acest sens, între specialiştii din domeniu s‑a stabilit un parteneriat coordonat de ICR. Este vorba despre Centrul de Cooperare Româno‑Chinez în domeniul Editării Lucrărilor Academice, înfiinţat în anul 2016 de Institutul Cultural Român şi Editura Universităţii Renmin din China, cu sprijinul Administraţiei de Stat a Publicaţiilor, Mass‑media, Radioului, Televiziunii şi Filmului”, a conchis Miruna Olteanu, director Direcţia Comunicare şi Promovare din cadrul Institutului Cultural Român. (ICR)
Ambasadorul Jiang Yu a organizat o recepţie pentru delegaţia română
Ambasadorul Chinei în România, doamna Jiang Yu, a organizat o recepţie pentru delegaţia comunităţii de edituri din România care participă la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing. Peste 30 de persoane, inclusiv vicepreşedintele Institutului Cultural Român, domnul Krizbai Bela Dan, au participat la eveniment. Domnul Tu Jiang, Consilierul Ambasadei, şi dna Zhao Li, Consilierul Cultural al Ambasadei, au fost prezenţi la recepţie.
Ambasadorul Jiang Yu a felicitat România pentru faptul că este ţară invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing şi a spus că România are un patrimoniu cultural profund, acest pământ misterios şi bogat la nivel naţional a dat lumii maeştri culturali precum Enescu şi Eminescu, care sunt ca nişte stele strălucitoare pe cer. În această expoziţie la care participă România există trei aspecte importante: mai întâi de toate, timpul este favorabil. Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi România şi a cea de‑a 15‑a aniversare de la stabilirea parteneriatului amplu de prietenie şi cooperare, acest eveniment creează o atmosferă prietenoasă la sărbătorirea „dublei aniversări”. Partea română a pregătit, de asemenea, o varietate de „hrană spirituală” şi expoziţii culturale bogate pentru cititorii chinezi, ceea ce cu siguranţă aduce cititorilor chinezi poezii din locurile îndepărtate de pe malul Mării Negre; în al doilea rând, este un eveniment la scară largă. Partea română trimite în China o delegaţie de peste 50 de persoane, standardele sunt ridicate şi acoperirea este una vastă, reunind elitele din domeniu publicării, tehnologiei, culturii şi a altor cercuri intelectuale, fiind una dintre cele mai mari delegaţii din ultimii ani; al treilea aspect este cooperarea. În cadrul târgului, asociaţiile editurilor din România discută cu asociaţiile de edituri din China pentru a consolida cooperarea.
Ambasadorul Jiang Yu a spus că cooperarea dintre cele două ţări în domeniul presei şi editurii a înregistrat progrese mari în acest an. O serie de instituţii şi edituri s‑au alăturat iniţiativei „Belt and Road” pentru a construi un organism naţional de cooperare în domeniul editorial şi în mod oficial a fost deschis Centrul de Cooperare Chino‑Română pentru editarea lucrărilor academice. Platformele pentru schimburi şi dialoguri între cercurile editoriale din cele două ţări au devenit mai bogate, iar canalele pentru ca oamenii să se înţeleagă reciproc au devenit mai diversificate – bază pentru învăţarea reciprocă devenind mai solidă. Se speră că cele două părţi vor implementa în mod activ intenţia de cooperare atinsă în domeniul editorial şi vor promova rezultatele timpurii ale proiectelor relevante, astfel încât să deschidă un drum de înţelegere reciprocă între cele două popoare.
Vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Krizbai Bela Dan, a declarat că partea română acordă o importanţă deosebită schimburilor şi cooperării cu partea chineză în domeniul editurii, iar faptul ca România este ţară invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing reflectă acest fapt pe deplin. Industria editorială română aşteaptă cu nerăbdare să realizeze schimburi ample de cooperare cu omologii chinezi prin intermediul cărţilor, explorând oportunităţile de cooperare între China şi România, planificând viitorul cooperării şi promovând schimburile între oameni prin intermediul schimburilor culturale. (…)