Actualități - Comunicate

Ziua Internațională a Poeziei

Ziua Internațională a Poeziei, declarată astfel de UNESCO începând cu anul 1999 și stabilită în fiecare an pe 21 martie, a fost omagiată, de astă dată, în București prin evenimentul „Eu sunt o lacrimă târzie din plânsul unei mii de ani…”, organizat de Centrul de excelență în istoria culturii și a civilizației românești – Criterion în parteneriat cu Asociația Tineri pentru Educație și Cultură și cu revista Contemporanul. Ideea Europeană.

Copiii din cadrul Atelierelor organizate de Asociația Tineri pentru Educație și Cultură au recitat poezii din creația lui Miron Costin, Costache Negri, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Magda Isanos, iar tinerii de la Centrul de excelență în istoria culturii și a civilizației românești – Criterion, coordonat de scriitorul Mihai Gheorghiu, au interpretat poezii de Ion Barbu și Tudor Arghezi. Fondul muzical al evenimentului a fost realizat de Andreea Racovițeanu, elevă a Colegiului Național de Arte ,,Dinu Lipatti” din București, care a interpretat mai multe piese muzicale la pian. Elevul Filip Mocanu din Focșani, având profesor coordonator pe doamna Doina Collavini, a asigurat fondul muzical al atelierului desfășurat de copii.

Organizatorii au subliniat importanța realizării acestui eveniment, ajuns anul acesta la a șasea ediție, prin raportare la nevoia tinerei generații de repere reale în stabilirea standardelor culturii către care tinde: ,,Copiii care învață de mici frumusețea creației vor fi creatori de frumos sau, oricum, îl vor recunoaște. Funcția primordială a omului este creația. Ea este cea care dă conținut asemănării lui cu Creatorul. Dacă nu învață de mic să ființeze în bucuria creației, nu doar că nu o va valoriza atunci când va fi mare, dar greu va cunoaște bucuria împlinirilor celor adevărate. Tot de măsura înțelegerii și integrării acestei funcții creatoare depinde și măsura libertății omului și, în esență, diferența dintre omul co‑creator al realității lui și omul ușor de manipulat în realitățile în fond străine sufletului său. Înțelegând și învățând aceasta de mici, copiii de azi vor ajunge tineri pentru care nu va fi o problemă să recunoască virusarea standardelor reale ale unei culturi autentice”.

Poeta Aura Christi a recitat psalmi din romanul în versuri Geniul inimii în fața publicului alcătuit din numeroși tineri îndrăgostiți de poezie și din mulți părinți doritori să transmită copiilor lor o educație centrată pe valori, singura cu adevărat formatoare. Poeta și scriitoarea Aura Christi, redactor-șef al revistei Contemporanul. Ideea Europeană, care apare sub egida Academiei Române, a remarcat că numai prin acest tip de activități constant și temeinic realizate în colaborare cu tânăra generație se poate păstra iubirea față de adevărata cultură și că, din păcate, efortul realizării lor e prea puțin întâlnit pentru nevoia care se resimte în acest sens.

■ Jurnalist, editor

Adrian Preda

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button