Actualități - Comunicate

Dreptul la replică

În Contemporanul nr. 4/2023, a fost publicat eseul polemic Promovarea culturii române la Londra. De la Zevedei Barbu la expoziția cu produse bio și naturiste, semnat de prozatorul și eseistul Mirel Taloș.

La rubrica Dreptul la replică publicăm – exact cum a fost trimis – textul cu nr. 108/25/17.04.2024 semnat de dna Ioana Apostolescu, director Direcția Promovare și Comunicare a Institutului Cultural Român.

Contemporanul

 

Puțină decență

Acesta este un drept la replică și, în buna tradiție a lui Caragiale, va fi scurt.

În numărul din aprilie al revistei Contempora­nul a apărut un articol semnat Romancier, eseist – Mirel Taloș, fost vicepreședinte al ICR, care, după o frumoasă incursiune în biografia și opera lui Zevedei Barbu, pune, în contrast, imaginea personalității pomenite, dimpreună cu cele ale lui Dinu Lipatti, Dumitru Cristian Amzăr, Lucian Blaga ori Eugen Ionescu, cu cea deplorabilă a ICR de azi. Cităm: „ICR de la Londra (cu care România s‑a făcut de râs, împreună cu instituțiile de rigoare)”, „escapadă bizară”, „devine cultură te miri ce zugrăveli (n.m. – devin, că‑s mai multe), instalații sanitare sau happeninguri nici măcar ritualice (n.m. – ce‑o fi vrut să spună autorul?)”, registrul „pseudocultural sau pseudointelectual”, „am fost scoși complet din cultură de lipsa discernământului cultural și intelectual” etc. etc.

Despre ce este vorba? Care e sursa supărării domnului Taloș? O născocită expoziție de produse bio românești, cu vânzare, la sediul instituției londoneze.

Este dreptul oricui să aibă păreri, să acuze și să dezvăluie matrapazlâcuri. Cu condiția să fie și onest.

ICR Londra, „cu care România s‑a făcut de râs” a avut un frumos succes la ediția de anul acesta a London Book Fair, unde a organizat standul țării noastre. Au fost și patru evenimente conexe, la care au participat următorii artiști și organizatori români: Mădălina Căuneac, Liliana Corobca, Hannah Dawson, Paula Erizanu, Suzannah Lipscomb, Cosmin Perța, Florentin Popa, Alina Purcaru, Maria Stadnicka, Matei Vișniec, Elena Vlădăreanu, Marius Chivu și Bogdan Crețu, editorii Eli Bădică, Alex Ciorogar și Susan Curtis, agentul literar Manol Peykov, artistul Iulian Morar, traducătoarea Gabi Reigh și managerul cultural Milena Deleva. Nu ni se pare că vreunul dintre acești reprezentanți ar fi făcut de râs cultura română. Dimpotrivă, imaginile de la fața locului și participarea publicului (călcâiul lui Ahile al evenimentelor românești) dovedesc contrariul. O dovadă peremptorie poate fi oferită de faptul că locurile de la spectacolul Swords, care a avut loc la Centrul Barbican, au fost suplimentate, publicul fiind mai numeros decât se aprecia.

Acum să ne întoarcem la cuiul lui Pepelea. ICR Londra nu a organizat nicio expoziție de produse bio cu vânzare. De altfel, toate evenimentele sunt postate pe situl www.rcilondon.co.uk, dar si pe www.icr.ro/londra.

În textul dlui Mirel T., personalități ale trecutului sunt pomenite, pentru a sublinia precaritatea reprezentanților actuali. Din nefericire, domnia sa nu are căderea să se adreseze publicului, din motive pe care le vom dezvolta mai jos.

Evenimentele de la Londra au fost cuprinse în planul elaborat de ICR Londra pentru anul 2023, aprobat de Consiliul de conducere al ICR. Nu au fost secrete, s‑au dezbătut și s‑au aprobat în Comitetul director al ICR, au fost cerute părerile mai multor experți din domeniul cultural. E drept că dl Mirel T. nu avea cum să știe ce se petrecea în propria bătătură, cea de vicepreședinte ICR. Dl Mirel T. și‑a depus demisia din postul pe care îl ocupa, pentru simplul motiv că nu venea la ședințe. Senatul României a aflat cu uimire că, din 31 de ședințe ale ICR București, pe 2022, dl Taloș a absentat la toate, iar în 2023 a fost prezent numai la patru. Potrivit ultimei declarații de avere, din iunie 2023, Mirel Taloș a încasat în 2022 suma de 117.287 de lei net, ceea ce înseamnă aproape 10.000 de lei lunar.

Concluzie: numai așa, printr‑o susținută absență, se poate înțelege de ce e domnia sa atât de grijuliu cu cultura română. Caragiale, cel pomenit mai sus, ar zice despre năpăstuita cultură nu că e damă bună, ci doar sinecură fină.

Ioana Apostolescu
Director
Direcția Promovare și Comunicare
Institutul Cultural Român

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button