Luiza Barcan
Luiza Barcan, critic și istoric de artă, doctor în arte vizuale, expert al Ministerului Culturii în domeniul: Bunuri cu semnificație culturală – artă medievală, secolele XVIII-XIX, jurnalist, expert al Casei de Licitații Vikart. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea, membru fondator și director al Fundației HAR („Habitat și Artă în România”). S-a născut la București în data de 8 octombrie 1964. Absolventă a Liceului de matematică-fizică nr. 4 din București, a Facultății de Limba și Literatura Română de la Universitatea București (1987) și a Facultății de Istoria și Teoria Artei a Universității Naționale de Artă din București. Profesor de limba și literatura-română (1990-1995), redactor, realizator de emisiuni la Televiziunea Română (1995-2013), redactor la Radio România Internațional (2000-2006), colaborator la Radio Trinitas al Patriarhiei Române, din 2014 și până în prezent (realizator al documentarului radiofonic „Zidiri în chipul crucii”). Din 1996 publică cronică plastică, interviuri, reportaje, eseuri, studii de istoria artei, monografii de monumente în paginile Contemporanul, Literatorul, Azi Literar, artPanorama, Museion, Adevărul literar şi artistic, Ianus, Virtualia, Tribuna, Tabor, Povestea vorbei, Buridava, Ramuri, Observator cultural, artMargins a Universităţii „Santa Barbara” din California.
Co-organizator, împreună cu Alexandru Nancu, al programelor Fundaţiei HAR: „Habitat şi Arta in Romania” ,„Arta in drum spre muzeu” (1999 – Râmnicu Vâlcea), „Tradiţie şi Postmodernitate” (2000 – 2005, Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, judeţul Vâlcea) „Stuf 2004” (2004, Murighiol, judeţul Tulcea), „ReSitus – Metode şi tehnici avansate de conservare şi reconstrucţie digitală pentru patrimoniul cultural-istoric imobil (2007, Câmpulung Muscel), Lut/ Adobe 2007, 2008, 2009 (Capul Doloşman/ Cetatea Argamum, judeţul Tulcea).
Din anul 2000 şi până în prezent, curator al programului „Restituiri” care a cuprins expoziţiile: „Seniori ai picturii romaneşti contemporane”, „Invitaţii lui Iosif Sava în 40 de desene ale Rodicăi Ciocârdel Teodorescu”, „Rromani art”, expoziţiile personale de la Constanţa, Tulcea, Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti ale pictoriţei centenare Medi Wechsler Dinu, expoziţia retrospectivă Maria Constantin, expoziţiile retrospective Alexandru Nancu („Teasc pentru memorie” și „Spațiul imaginării”), Bucureşti 2013, expozițiile retrospective Lidia Nancuischi). Curator a peste 30 de expoziţii personale sau de grup, deschise în Bucureşti şi în alte oraşe mari ale ţării. Face parte din colectivul de autori ai dicţionarului on line Un secol de sculptură românească (2013, 2014) și din colectivul de autori ai cărții Centenarul femeilor din arta românească (2018).
Debut literar în revista artPanorama, cu proza Jucătorii de șah (1997). Debut editorial cu volumul Nichita Stănescu. O viziune poetică a timpului (2000, ediţie bibliofilă, coordonata de Mircia Dumitrescu).
Cărți de memorialistică: Artişti plastici la Serata lui Iosif Sava (2003), în format electronic (2005); Spre Răsărit, cu Alexandru (2017).
Cărți de specialitate (cronică plastică, istoria artei): Angoase ale privirii (2004); Monografiile bisericilor de lemn – monument istoric de la Grămeşti, Malaia, Racoviţa- Copăceni, Ciungetu, Brezoi, Mariţa (2000, 2001), împreună cu Alexandru Nancu; Albumul monografic Medi Wechsler Dinu (2010); Albumul monografic „Maria Constantin” (2013); Albumul monografic „Constantin Calafateanu” (2014); Albumul monografic „Lidia Nancuischi” (2018)
Premii și distincții: Premiul pentru critică, acordat de Consiliul Director al Uniunii Artiștilor Plastici din Roâmânia (2017); Diplomă de excelență pentru întreaga activitate, acordată de Filiala Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu ocazia Bienalei „Ion Andreescu” (2018); Premiul III la Festivalul de film documentar scurt „Yperia 2012”, de pe insula Amorgos – Grecia, pentru filmul „Grecii de Brăila” („Greek and Romanian”); Premiul pentru film religios la Festivalul de film documentar scurt „Yperia 2011”, de pe insula Amorgos – Grecia, pentru filmul „Skopelos, insula celor 365 de altare”; 2011 – Medalia Muzeul Brăilei – 130 de ani şi Medalia „Nicolae Iorga – 140 de ani de la naştere”, decernate de Muzeul Brăilei pentru documentarele „Biserici de la Dunăre” (2011).
- Cronică plastică
O lecție de măiestrie
Expoziția de pictură „De la vis la realitate”, semnată de Gheorghe Coman și Mihai Tugearu, Galeria Căminul Artei, septembrie 2024.…
Citește articolul - Cronică plastică
Pictura ca oglindă a lumii celeste
Tânăra pictoriță Roxana Barbu, aflată acum la cea de a treia expoziție personală – după cele din 2021 (Viața, manual…
Citește articolul - Cronică plastică
„Imagini‑eseu”
Expoziția de pictură și grafică Jana Andreescu și Gheorghe Andreescu, Galeriile Academiei Române, august 2024. Spațiul Galariilor Academiei Române din…
Citește articolul - Lecturi - Despre Cărți
Artiști în timpul regimurilor totalitare din România
Materializarea într‑un prim volum de studii a unui proiect cultural inedit, de amploare, și cu o pronunțată intenție recuperatorie, inițiat…
Citește articolul - Cronică plastică
Invitație în grădina minunilor
Expoziția de pictură și sculptură „The Miracle Garden” – Carmen Poenaru și Carmen Chițan la Muzeul de Artă „Casa Simian”…
Citește articolul - Cronică plastică
Pe spirala destinului
Expoziția personală de sculptură și desen a lui Dumitru Radu – Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, iulie, 2024. Pentru sculptorul…
Citește articolul - Cronică plastică
Anatomii muzicale
Expoziție personală de sculptură și desen a lui Dumitru Radu – Muzeul Național al Literaturii Române (23 mai – 8…
Citește articolul - Cronică plastică
Viziuni artistice complementare
Expoziția „Motive și capricii” de Victoria Ileana Dragomirescu și Radu Gheorghian, Galeria Simeza (mai 2024). În pragul marii sărbători pascale…
Citește articolul - Cronică plastică
Sub semnul descoperirii unei vocații
O incursiune critică în creația de început a pictoriței Lucreția Maiorescu nu poate fi realizată fără un minim recurs la…
Citește articolul - Cronică plastică
A recunoaşte – calea spre recunoştinţă
Polisemantismul multor cuvinte din limba noastră oglindeşte tulburător un tip de gândire ce constituie fundamentul legăturii noastre ontologice cu tradiţia.…
Citește articolul