Educație

Iulian Boldea: Un eveniment cultural de excepţie la UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureş

Centrul de Cercetări Filologice, Istorice și Culturale, Facultatea de Ştiinţe şi Litere „Petru Maior” şi Şcoala Doctorală de Litere, Ştiinţe Umaniste şi Aplicate au organizat la Biblioteca de Științe și Litere din cadrul UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureş un eveniment important: conferința „Frumuseţea va salva lumea”, urmată de lecturi publice. Evenimentul cultural îi are ca protagoniști pe doi prestigioşi scriitori contemporani, Aura Christi și Balázs F. Attila, care au purtat un dialog cu publicul cititor.

Aura Christi (n. 12 ianuarie 1967, Chișinău) este poet, romancier, eseist și român. Poemele sale au fost traduse și publicate în Germania, Franța, Belgia, Italia, Suedia, Federația Rusă, S.U.A, Bulgaria, Albania, China ș.a. Tema recurentă a cărților sale este exilul geografic și încercarea de a‑și afla o patrie în poezie. Scriitoarea a publicat în țară și în străinătate circa 60 de cărți și a întreprins turnee, recitaluri publice și conferințe ca invitat la festivaluri, simpozioane, saloane de carte, congrese în Israel, Grecia, Republica Moldova, Republica Populară Chineză, Federația Rusă, Italia, Spania, Republica Macedonia, Bulgaria, Franța, Germania ș.a. Este redactor‑șef al revistei Contemporanul. Ideea europeană, care apare sub egida Academiei Române. Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. A primit peste 20 de premii și distincții în România și în străinătate, între care Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1996, Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor și al Editurii Vinea, 1997 etc.

Balázs F. Attila (n. 15 ianuarie 1954, Târgu Mureș) este un poet, prozator, redactor, editor și traducător. Este directorul editurii AB ART din Budapesta. A publicat 36 de cărți în 15 țări. A tradus 35 de cărți din limbile română, spaniolă, portugheză etc. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, din Ungaria, din Slovacia, al PEN Clubului maghiar, al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă din Paris. Membru de onoare al Academiei de Ştiinţă şi Artă din Chişinău. Numeroase premii: Marele Premiu „Lucian Blaga” (2011), Marele Premiu Opera Omnia „Tudor Arghezi” (2014), Honorary Degree of Doctor of Literature, Suiyang, China, 2018, Award World English Writer’s Union, India, 2019, 2019 Premiul Lukijan Mušicki, Belgrad, 2019, International prize Dardanica, Brussel/ Prishtina, 2019, Premiul pentru poezie a AESAL 2020.

La acest eveniment, intitulat sugestiv „Frumuseţea va salva lumea”, şi la lecturile publice au participat numeroși membri ai comunităţii academice, studenți, cititori, iubitori ai literaturii care au avut posibilitatea de a descoperi, prin intermediul celor doi scriitori, modul tulburător în care frumosul locuiește în fiecare dintre noi.

 

Amalia Vasilescu
Frumusețea va salva lumea
 

Biblioteca de Științe și Litere din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureş a găzduit conferința intitulată „Frumuseţea va salva lumea”, urmată de lecturi publice. Evenimentul cultural a fost organizat de Centrul de Cercetări Filologice, Istorice și Culturale, Facultatea de Ştiinţe şi Litere „Petru Maior” şi Şcoala Doctorală de Litere, Ştiinţe Umaniste şi Aplicate, moderat de prof. univ. dr. Iulian Boldea. Invitați au fost doi prestigioşi scriitori contemporani, Aura Christi și Balázs F. Attila, care au purtat un dialog cu publicul cititor. (…)

„Tema abordată este foarte importantă, foarte complexă, este o provocare lansată de unul din titanii literaturii universale, Fiodor Mihailovici Dostoievski, printr‑un personaj atipic, de marcă, Lev Nicolaevici Mîşkin”, a menționat Aura Christi. Scriitoarea a marcat estetica paradoxalei „frumuseţi teribile” care îl obsedează pe Prinţul Mîşkin din romanul Idiotul. El reprezintă idealul dostoievskian al „omului absolut minunat”. Prințul Mîskin, un om considerat idiot pentru caracterul său atât de nobil și de pur, practic nu era deloc idiot, în sensul tradițional al cuvântului. Într‑o lume în care guvernează vanitatea, ura, lăcomia, minciuna și toate efectele secundare ale existenței omului pe pământ, prințul Mișkin părea o anomalie.

Un prototip al eroului a fost, nimeni n‑o tăgăduieşte, Iisus Christos, folosit în mod conştient. Cercetătorii au detectat numeroase aluzii evanghelice în roman, de la copiii care aruncă în Mîşkin cu pietre (episodul cu Marie) la dorinţa eroului de a abandona lumea, retrăgându‑se în pustie; de la încredinţarea prinţului că îşi va îndeplini datoria „cinstit şi ferm” la cuvintele lui Ippolit: „Mă despart de un Om” (ecoul celor rostite de Pilat despre Christos: „Ecce homo!”) şi la propoziţia de adio adresată lui Mîşkin de Nastasia Filippovna înainte de plecarea ei cu Rogojin: „Adio, prinţe, pentru prima oară am întâlnit un om adevărat!” Acceptarea lui Christos și jertfa Lui este marea taină a suferinței, spectacolul desăvârșirii prin iertarea celor care o pricinuiesc, suferința, plată a armoniei. Prin iubirea față de Dumnezeu și de aproapele, personajele dostoievskiene au șansa de a‑și purifica și mântui sufletul, fiind o adevărată  lumină care arată calea pentru a ajunge în final la împăcarea cu sine și cu semenii.

Trăim vremuri dificile, războaie, epidemii, înarmarea țărilor, creșterea prețurilor, confuzie, frică, contradicții, ne spune Balázs F. Attila. Scriitorul a menționat cu certitudine că, în ziua de azi, poezia și arta ar putea deveni, încă o dată, arma ideală împotriva urâtului, împotriva deznădejdii. Cu siguranță, poezia a mai salvat lumea și o va salva în continuare.

Formarea gustului pentru frumos nu este deloc ceva secundar și neimportant. Acesta se poate forma și educa citind, în primul rând, literatură de calitate, și mai întâi clasicii, hrănindu‑ne astfel sufletul. (www.zi‑de‑zi.ro)

 

Dana Gurghian
Balázs F. Attila, Cetățean de Onoare al orașului Iernut
 

În incinta Primăriei orașului Iernut, a avut loc o sesiune de lectură publică în care doamna Aura Christi, redactor‑șef al revistei Contemporanul. Ideea europeană”, și poetul Balázs F. Attila, fiu al acestor meleaguri, ne‑au împărtășit câteva din cele mai frumoase scrieri ale lor. Primarul orașului, Ioan Nicoară, i‑a întâmpinat, mulțumindu‑le că au inclus Iernutul pe harta turneului „Frumusețea va salva lumea”, organizat în țară, și a îndemnat publicul iernutean să‑l onoreze și să și‑l asume ca și concetățean pe omul de cultură Balázs F. Attila pentru a răspunde astfel sentimentelor pe care scriitorul le are pentru locurile natale.

În acest cadru festiv, în prezența iubitorilor de lectură și a oficialităților din localitate, i‑a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al orașului Iernut scriitorului, traducătorului, editorului, academicianului Balázs F. Attila, nume care face deja parte din patrimoniul cultural național și universal. Balázs F. Attila se alătură astfel personalităților din domeniul literaturii, artei, istoriei, științei, care se regăsesc pe lista deschisă în anul 1996 cu Ion Vlasiu, sculptor, pictor, scriitor cunoscut. Aici găsim pe cel ce a descoperit celebrele tăblițe de la Tărtăria, arheologul Nicolae Vlassa, născut la Iernut, dar și numele profesorului Mircea Muthu, al scriitorului Cornel Călugăru, alături de personalități ale sportului, teologiei și învățământului iernutean. (…)

În atmosfera plină de admirație, entuziasm, căldură, aplauze, amintiri, atmosferă întreținută cu mult spirit de actorul Rudy Moca, invitații au citit poezii în limba română și maghiară, au evocat momente importante din viața și din călătoriile lor. Mulțumim, Aura Christi, mulțumim, Balázs F. Attila, pentru că ne‑ați permis să vă cunoaștem ca oameni, nu numai ca autori! (www.zi‑de‑zi.ro)

Total 1 Votes
0

Iulian Boldea

Iulian Boldea s-a nascut la 2 martie 1963, in orasul Ludus, judetul Mures. A absolvit Liceul teoretic „Al. Papiu-Ilarian” si Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Debut absolut in anul 1983. Intre anii 1985-1989 a fost redactor al revistei “Echinox”, iar intre 1987-1989 redactor sef-adjunct. A publicat in paginile revistei studii critice, eseuri, cronici literare si poeme. Este profesor universitar in cadrul Universitatii „Petru Maior”, decan al Facultatii de Stiinte si Litere, conducator de doctorat. De asemenea, este redactor al revistei “Vatra”, redactor-sef al revistei “Tarnava” si redactor-sef al revistei Studia Universitatis „Petru Maior”. Philologia. De-a lungul timpului a publicat poezii, studii, eseuri critice si cronici literare in reviste de cultura din tara si din Republica Moldova.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button