Noutăți editorialeNoutăți

Acad. Nicolae Breban: „Liiceanu e diversionist. Dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc”

A fost o placere sa realizez emisiunea cu marele scriitor, academicianul Nicolae Breban. Domnia sa a combatut cu pasiune dejectiile inimaginabilenicolae-breban-antena-3 despre Romania si poporul roman lansate de HR Patapievici si gasca basista. Nu-l cred nici o secunda capabil pe Breban de vreun gest violent. Dar cred ca din neatentia uriasului ar putea calca vreun carcalac fara sa vrea… Si sa se aleaga astfel cu un protest al celor care protejeaza gandacii de bucatarie.

Academicianul Nicolae Breban spune, într-un comunicat, că Gabriel Liiceanu a publicat “un denunţ calomnios” la adresa sa, precizând că nu a spus nimic despre acesta la Academia Română şi întrebându-se dacă “prin asemenea diversiuni” vrea Liiceanu să îşi pregătească intrarea în Academie.

“Aflu cu surprindere că dl G. Liiceanu a publicat un denunţ calomnios, în care afirmă că, într-o şedinţă a Secţiei de Literatură şi Lingvistică a Academiei Române, eu i-aş fi menţionat numele şi aş fi afirmat că el, G. Liiceanu, <ar trebui împuşcat>”, spune Nicolae Breban, într-un comunicat remis luni seară.

Acesta întăreşte ceea ce a declarat, sâmbătă dimineaţă, pentru agenţia MEDIAFAX, respectiv faptul că la Academia Română a repetat pe scurt ceea ce a spus într-o emisiune la Antena 3.

“La emisiunea <Punctul de întâlnire> din data de 10 mai 2015, am afirmat că, dacă dl Patapievici ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria şi identitatea poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat. Insist, polonezii, nu eu. A fost o comparaţie pentru a sublinia ideea că dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Voiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte ferm. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Eu îi dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească”, spune Nicolae Breban.

El spune că Gabriel Liiceanu a răstălmăcit afirmaţiile sale şi i-a lezat astfel imaginea.

“N-am spus nimic de dl Liiceanu, care nu a participat la acea şedinţă a Academiei Române. Cu toate acestea, el minte cu neruşinare, inventând, răstălmăcind grosolan afirmaţiile mele şi lezându-mi astfel imaginea publică”, mai spune Nicolae Breban.

Nicolae Breban afirmă că “antiromânismul agresiv” al lui Horia-Roman Patapievici este “cunoscut publicului larg”.

Totodată, Breban prezintă în comunicatul de presă câteva citate din textele lui Horia-Roman Patapievici, printre care: “Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării”; “Un popor cu substanţa tarată. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare… guri vulgare, trăsături rudimentare”; “Românii nu pot alcătui un popor fiindcă valorează cât o turmă”, “Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…” (H. R. Patapievici, “Politice”, ediţia 1996, pagina 64).

“Uzând de un fals de logică şi forţând grosolan valoarea eseistului Patapievici, dl Liiceanu îl pune pe acest calomniator al limbii şi naţiunii române alături de mari scriitori europeni, crezând că în acest fel, prin asemenea enormităţi, pot fi justificate aceste scabrozităţi, precum şi altele, ale dlui Patapievici. Oare prin asemenea diversiuni şi provocări mediatice grosolane vrea cumva dl Liiceanu – autorul volumului ?Dragul meu turnător? – să-şi pregătească intrarea în Academia Română?”, se întreabă, în finalul comunicatului său, Nicolae Breban.

În fapt, Nicolae Breban sugerează că disputa dintre el, care este membru titular al Academiei Române din anul 2009, şi Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, care nu fac parte din cel mai înalt for cultural din România, ar avea şi un alt substrat.

Scriitorul Gabriel Liiceanu i-a adresat, luni, preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad, o scrisoare deschisă, al cărei titlu este “Nu sunt de acord să fiu împuşcat”. Liiceanu îl întreba pe preşedintele Academiei dacă crede că dinlăuntrul “celui mai înalt for de spiritualitate” al României poate fi lansată o “instigaţie la crimă” precum cea a lui Nicolae Breban referitor la împuşcarea lui Liiceanu şi a lui Horia-Roman Patapievici.

Liiceanu făcea referire la faptul că academicianul Nicolae Breban, într-o şedinţă recentă a Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, ar fi spus că Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu ar trebui împuşcaţi.

La rândul său, Horia-Roman Patapievici a reacţionat, într-o declaraţie acordată luni agenţiei MEDIAFAX, spunând că este consternat de faptul că în Academie cineva poate cere împuşcarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural, precizând că aşteaptă explicaţiile preşedintelui forului, Ionel Valentin Vlad, şi ale preşedintelui Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion.

De asemenea, academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, a spus că este o minciună faptul că Nicolae Breban ar fi cerut moartea lui Horia-Roman Patapievici şi a lui Gabriel Liiceanu la o şedinţă a Secţiei de Filologie şi Literatură din Academia Română, precizând că Academia nu este implicată în niciun fel în această chestiune.

Radu Tudor

Sursa: http://radu-tudor.ro/

Comentarii:

nicu elias:

Cu scuzele de rigoare, nu vreau să se simtă nimeni jenat sau jicnit, dar , baza acestor ”binefaceri”spre distrugere sunt puse pe hîrtie sau prin înţelegere tacită cu mulţi ani în urmă. Dacă analizăm obiectiv tot ce s-a întîmplat în cei 25 de ani de la revoluţie şi dacă citim prin analiză fiecare cum s-au pus bazele de formare şi activitatea celor cărora li se spune ISIS, constata cel puţin 50% asemănare cu ceea ce trăim de 25 de ani noi românii. Ceea ce trăim de 25 de ani de zile este aproape viaţa şi traiul celor de prin Palestina cu israelul în coastă şi impunerea forţei de către marile puteri. Nu sărăţi cu blamările, în scurt timp vom simţi totul pe pielea noastră, de cîţiva ani e doar începutul.

România Tânără:

Nu vreau să incit la violențe așa că îmi voi măsura cuvintele:
Din punct de vedere moral,Patapievici ar merita ce i s-a propus pentru jigniri adresate poporului român.
Petru țuțea și Eminescu NU au adus lezare acestui popor ci au observat o realitate dură
Dar mi se pare că aducem jignire tuturor revoluționarilor căzuți când dorim executarea oricăruia chiar dacă ar merita

Obs:

Liiceanu( ,,Apel catre lichele” ?!), Patapievici, alte doua nume din cohorta de cozi de topor care au nenorocit Romania.

carmenOLT:

Sunt de partea lui Breban

Constantin Cornelia:

Liiceanu se pune bine cu cine vine la putere de teama de a nu se ancheta privatizarea Editurii Humanitas pe care a pus mana. Este atat de gretos ca-ti vine sa mananci tone de lamai .

Marinela Ella: liiceanu si patapievici basisti convinsii pina in git-nenorociti de bolsevici precum chiorul???

Virginia Popescu: Liiceanu un basist notoriu caruia nu ii mai merg afacerile de la plecarea sustinatorului lui!

Gabriela Bacara: Scuze, Radu- acest Patapievici este un jeg la fel ca si cuvintele scrise de el!
Bine ai spus tu de carcalaci. Este mizerabil si atacul lui Liiceanu la adresa academicianului Breban. Consider ca are dreptate, ca i-au fost rastalmacite cuvintele; omul
si-a exprimat opinia- este dreptul lui, prevazut in Constitutie si s-a referit de fapt la polonezi, intr-un anumit context.
“El spune că Gabriel Liiceanu a răstălmăcit afirmaţiile sale şi i-a lezat astfel imaginea.

Tantzica Calaretu: are limba plina de base, liicean

Calistrat Robu: Dealde LIMBRICEANU..L-AU FACUT PE BASESCU PRESEDINTE…sunt multi securisti printre intelectuali…!

nicu cohen:

Domnule profesor Breban , daca au inceput sa va atace e semn bun ,inseamna ca spuneti ce trebuie spus ! Multa sanatate si nu uitati ca romanii patrioti sint de partea dumneavoastra ! Continuati tot asa ,poporul roman trebuie sa afle adevarul despre lichelele care lucreaza la ponegrirea si subminarea romanismului autentic !

Sobolanu:

Frumos domnule academician si pentru cine nu stie nu ati fost niciodata basist si nu v ati bucurat de privilegiile oferite de base matrafox .domnul liiceanu si patapievici eventual sa se culce sau in cel mai bun caz sa scrie ode fostului conducator in perceptia lor base matrafox !!!!!!!!

Bucy Nasecsu:

Ce-i mai dragut, este ca liisecu se baga in seama singur. Breban, nici macar nu l-a amintit. liisecu,asta, e de genul celor care zic: m-ai vazut ieri trecand prin fata pe la Patria? Pe idiotul asta-l roade invidia.

Publicat acum 6 ore şi 42 minute

rxctps:

Liiceanu se bagă și el în poză.Degeaba…

Curiosu:

Apropo… Pentru cine il tineau sub observatie pe Constantin Noica,agent MI6 recrutat de pictorul Tomaziu si fost legionar, Liiceanu, Plesu si celalti catari de la Paltinis ? Pentru Securitate ? Pentru KGB ? Ca sa stim si noi …

Nasty:

Acest apatrid patapievsky continua traditia familiei cu actiuni antiromanesti iar liiceanu este de fapt licheanu. Problema este cat mai rabdam naparcile astea !?

Czestochowa:

Am urmarit emisiunea respectiva ,si daca as fi fost in apropierea Dumneavoastra Nicolae Breban V/as fi felicitat .In cadrul acestei emisiuni nu a fost jignit nimeni ,a fost o expunere eleganta si inaltatoare.

New:

Nu va faceti probleme stimate domn. Pe dumneavoastra va reprezinta opera. Pe acesti simandicosi “fii ai ploii” umflati si scrobiti artificial ii aprciaza unii de aceeasi teapa.

Dl Goe:

Intr-adevar, Liicheaua minte ca la usa cortului. Si e penibil de patetic, ca de obicei. Se crede buricul pamintului, Licheaua duplicitara… Cine sa vrea sa-l impuste ? Mai bine sa traiasca strimb, cum o si face de pe vremea cind il supraveghea pe Noica…

 

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

4 comentarii

  1. E jenant chiar pentru culturile greu observabile recursul la citatul decontextualizat. Ca intotdeauna in postromânism ne inflamam de la mizeria bibliotecilor, a Infrastructurii Intelectuale din RO. Masile largi populare n-au acces la intreaga gândire a acad. Nicolae Breban, candidat Nobel 2014: http://www.revista22.ro/nobel-pentru-un-scriitor-roman-40567.html
    Iar cartea de la care incepe conflictul orientarilor culturale, Aventurierii politicii românesti, nu e pdf accesibil online: http://www.revista-apostrof.ro/articole.php?id=1576
    https://www.youtube.com/watch?v=rZJ4fPZ9_B8
    http://convorbiri-literare.dntis.ro/URSACHEsep12.htm

  2. Prozatorul şi Acad. N. Breban are dreptate: “H.R. Patapievici este o haimana!” Atitudinea mea faţă de filozoful Horia-Roman Patapievici am prezentat-o în eseul Agonia UE, publicat pe revista Confluenţe litarare, în 2013, din care redau acest fragment: “Azi, „omul recent” poate să spună: Iubeşte şi fă ce vrei, căci atunci eşti în ordine, ai ieşit doar din liberul arbitru. Poate să spună: Cunoaşte şi fă ce vrei. Sau: Fii om şi fă ce vrei. Dar nu poate să spună, aşa cum a spus H. R. Patapievici despre România, citez: „Privit prin raze X, trupul poporului român abia dacă este o umbră: el nu are cheag, radioagrafia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării”, am închiat citatul.(din cartea de eseuri „Politice”, Ed. Humanitas, Bucureşti, 1996). Sau, tot H.R.P, să spună despre Mihai Eminescu că este, citez: „Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană” (Revista „Rost”, nr.24, 2005). Sau: „Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu” („Politice” de H. R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64). Pentru că, spunând aceasta, „omul-recent” – în persoana lui H.R. Patapievici – devine din tiran o bestie triumfătoare ce acţionează prin cea mai pură formă de agresivitate umană, care trebuie alungată dintre noi. Dacă H.R. Patapievici în cartea sa „Politice” a fost în stare să afirme despre România – ţara verde numită de toţi comentatorii antichităţii Terra Mirabilis – că: „Privit prin raze X, trupul poporului român abia dacă este o umbră: el nu are cheag, radioagrafia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării” – acesta nu mai poate fi considerat om întreg la mine şi la trup, ci doar o creatură monstruoasă, o bestie triumfătoare care nu aparţine de acest pământ şi care trebuie alungată dintre noi. Aici avem de a face cu o altă creatură, nepământeană. Sau, cum bine spunea doctorul militar Toni Victor Moldovan, este vorba de un program de „deprogramare” umană: de „Programul Terra – un program de inginerie genetică PIG – Un atac extraterestru asupra omenirii”. Şi nu de Programul Terra Mirabilis ce ar putea face trecerea din universul tehnologic în evoluţia naturală a ştiinţei viului. Dacă încurcăm cu „bună ştiinţă” aceste programe de inginerie genetică (PIG), vom ajunge la un Conflict al programelor, care vor crea nişte atrocităţi fără precedent în istorie. Din câte am aflat de pe net, există cinci Programe de inginerie genetică (PIG): chinez, indian, european, american şi extraeuropean & ET-X-Y-Z. http://confluente.ro/Jurnal_de_atelier_i_fragment_constantin_milea_sandu_1386622854.html

  3. Eugen Simion:
    Liiceanu să-şi găsească alt subiect de propagandă. Academia nu e implicată în niciun fel

    “Nici vorbă de aşa ceva. În Academia Română nu s-a discutat despre acest lucru. Este o chestie absolut mincinoasă. Domnul Breban a vorbit la televiziune, la Antena 3, a spus că, dacă cineva, un polonez ar fi spus ce a spus domnul Patapievici despre poporul român, probabil că l-ar fi împuşcat (polonezii, n.r.). Asta a fost ce am auzit eu la televizor. La Academie, el nu a vorbit despre acest lucru. A vorbit despre poziţia lui faţă de Institutul Cultural Român. Asta a fost. Propoziţia asta cu împuşcarea, asta este o minciună. Cine scrie chestia asta fabulează. Erau 15-16 oameni, membri ai Academiei care pot confirma, inclusiv un vicepreşedinte al Academiei. Nici vorbă de aşa ceva. Domnul Liiceanu să-şi găsească alt subiect pentru propaganda lui, dar Academia nu este implicată în niciun fel în această chestiune şi acuzaţia adusă domnului Breban cu privire la Academie este inexactă”, a declarat Eugen Simion pentru MEDIAFAX.

    http://www.mediafax.ro/cultura-media/eugen-simion-liiceanu-sa-si-gaseasca-alt-subiect-de-propaganda-academia-nu-e-implicata-in-niciun-fel-14378960

  4. cum cautam si citeam “contempoanul” prin anii 50′ fiind un biet elev de liceu ” insetat de cultura”….trec peste aprecierile lui Nicolae Breban si stau siderat cu gura cascata la “productiile postacilor “printre care insasi … Eugen Simion…
    nu-mi imaginam ca in zilele noastre poate avea loc un astfel de atac “in haita “impotriva unui cat de cat intellectual hai sa-i zicem “de dreapta”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button