Dana Oprica: Corala Armonia
„După ce am isprăvit călătoria pe mare, din Tir am plecat la Ptolemaida,
unde am urat de bine fraţilor şi am stat la ei o zi.”
Pavel la Ptolemaida şi la Cezareea
(Faptele Apostolilor, 21:7)
Recitalul individual a fermecat publicul smuls parcă din realitate şi purtat pe aripi de îngeri în lumea serafimilor şi a heruvimilor. Orice cuvânt în plus e de prisos, orice zicere ar rupe vraja în care am rămas prinşi toţi cei care ne aflam atunci în oraşul din vestul Galileei, pe coasta Mării Mediterane.
Institutul Cultural Român în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a sprijinit, pentru prima dată la un astfel de eveniment, participarea României, reprezentată de Corala Armonia, la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Corală Zimriya, organizat la Acra (Israel), oraş cunoscut în Antichitate cu numele de Ptolemaida, sub care apare şi în Noul Testament.
Coruri reunite din Statele Unite, Israel, Franţa, Grecia, Canada, Portugalia şi România au urcat pe scena Citadelei din Old Acre, care amintea de cavalerii cruciaţi, de Ordinul Templierilor şi Ordinul Cavalerilor Ospitalieri. Acesta din urmă, devenit, mai târziu, Ordinul Cavalerilor de la Malta, este unul dintre cele mai cunoscute ordine militare creştine occidentale din timpul Evului Mediu care îşi asuma protecţia pelerinilor sosiţi în Regatul Latin al Ierusalimului.
Festivalul Zimriya este prezidat de Doamna Colette Avital, originară din România, politician şi diplomat, senator în Parlamentul statului Israel, candidat, în anul 2007, pentru funcţia de preşedinte al statului. Acum zece ani, candidatura Doamnei Colette Avital a reprezentat o dublă premieră în politica israeliană: pentru prima dată, o femeie aspira să devină şef de stat şi pentru prima dată un om politic de origine română îşi fixa o astfel de ţintă.
La Acra am făcut cunoştinţă cu boardul Festivalului: doamna Alisa Gordon, secretar-şef (cu care ţinusem legătura din ţară), doamna Maya Harell, secretar, doamna Ilana Maik, secretar şi domnul Yossi Frost, director. Din discuţii, am aflat că Zimriya, care an de an adună public din toate colţurile lumii, este doar o parte a unui festival amplu dedicat muzicii de orice gen şi am primit invitaţii ca România să participe şi la alte ramuri dedicate muzicii. Organizatorii s-au arătat interesaţi de Festivalul George Enescu, mărturisindu-ne că în septembrie vor veni la Bucureşti pentru a asista la concerte. Cum Festivalul Zimriya se află sub egida Unesco, gazdele au manifestat curiozitatea în legătură cu evenimentele muzicale desfăşurate, în România, sub patronajul acestei instituţii internaţionale.
Deschiderea Festivalului din data de 6 august a fost marcată de prezenţa a şase reprezentanţi ai autorităţilor române în Israel, alături de alţi ambasadori şi personalităţi din mediul politic şi cultural. Artiştii grupului The Golden Gate Quartet au susţinut un recital în faţa unui public care depăşea spaţiul vechii fortăreţe din Acra. Printre oficialităţi s-au numărat: Miri Regev, Ministrul Culturii şi Sportului, Shimon Lankri, Primarul oraşului Acra, David Harari, CEO al Companiei de Dezvoltare a Old Acra, Rami Barber, Director Muzical, Reuven Weitzman, Director General Economic al Primăriei, Albert Ben-Shloosh, CEO al Economic Society, Zouheir Bahloul, membru în Knesset (Parlamentul statului Israel), Moni Yosef, CEO al Centrului de Teatru din Akko, Kayed Koas, Director al HaAbirim Guest House.
Corurile din Grecia, Franţa, Israel şi România au început repetiţiile generale pentru concertul final The Power of Music to Communicate Prayer din seara zilei de 9 august, sub bagheta cunoscutului dirijor, Timothy Brown, director al Clare College, Cambridge, Zürcher Sing Akademie, Zürich şi al corului profesional English Voices. Printre meritele Domniei Sale se numără acela de a fi făcut parte din corurile Westminster Abbey, King’s College, Cambridge şi New College, Oxford. Este unul dintre cei mai solicitaţi dirijori, dovadă stau şi numeroasele proiecte de operă realizate împreună cu directorii de orchestră René Jacobs şi Ivor Bolton, acesta din urmă fiind director muzical al renumitului Teatro Real din Madrid şi director muzical al Orchestrei Simfonice din Basel.
Încă din prima zi, dirijorul Tim Brown a remarcat vocile deosebite ale membrilor Coralei Armonia, despre care avea să afirme că pot face să cadă pietrele monumentalei fortăreţe care rezistase întreagă un mileniu. Organizatorii se auzeau şuşotind pe la colţuri că prezenţa corului bărbătesc din România a fost o binecuvântare cerească.
În seara zilei de 8 august, cei doisprezece membri ai Coralei Armonia, sub conducerea arhid. dr. Ion-Iulian Dumitru, au susţinut recitalul compus din cinci piese româneşti şi cinci piese internaţionale, în Sala Coloanelor din complexul istoric al cavalerilor templieri. Purtând sobrele reverende, Corala a impresionat publicul care a rămas vizibil vrăjit de interpretarea absolut sublimă. Trebuie menţionat faptul că deschiderea recitalului a fost făcută, în limba ebraică şi în limba română, de însăşi Doamna Colette Avital, care a venit special de la Tel Aviv pentru acest moment.
Recitalul individual a fermecat publicul smuls parcă din realitate şi purtat pe aripi de îngeri în lumea serafimilor şi a heruvimilor. Orice cuvânt în plus e de prisos, orice zicere ar rupe vraja în care am rămas prinşi toţi cei care ne aflam atunci în oraşul din vestul Galileei, pe coasta Mării Mediterane.
Ultima zi de repetiţii, 9 august, a însemnat recunoaşterea valorii artiştilor din România. Dirijorul Tim Brown a anunţat, în plen, primind aprobarea frenetică a tuturor profesioniştilor care luau parte la repetiţii, că va schimba derularea concertului final, dând protagonism Coralei Armonia din România. Astfel, cinci piese româneşti interpretate de membrii Coralei au încununat Psalmii 42 şi 92 din repertoriul pregătit de Timothy Brown de-a lungul celor patru zile de repetiţii intense. Corala Armonia a primit aplauze de la publicul internaţional venit să asiste la concertul final The Power of Music to Communicate Prayer de pe scena de teatru în aer liber. România şi-a căpătat, la Acra, statutul de a fi invitată la un recital la scenă deschisă şi anul viitor. Profesionişti, amatori, public român şi străin, prezent în număr mare la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Zimriya, cu sclipiri de bucurie pentru momentele de transexistenţă, de înnoire a spiritului, i-au felicitat pe cei doisprezece componenţi ai Coralei Armonia: arhid. lect. univ. dr. Ion-Iulian Dumitru, preot Bogdan-Florin Chiriluţă, preot Ionuţ-Cristinel Boancheş, preot Valentin Vădănoiu, preot Florian Popa, preot Doru Emanuel Pantazi, preot Corneliu Chivu, preot Bogdan-Tudor Gavrilă, preot Iulian Coman, preot George-Daniel Udrea, preot Ioan-Bogdan Alexiuc şi Marius Marin.
Ne-am despărţit de organizatorii din Israel cu speranţa că ne vom revedea la Bucureşti, la Festivalul George Enescu, la care abia aşteaptă să vină.