Românii de pretutindeni

G. Mosari: Este şi nu-i… vară

Dacă n-⁠aţi auzit ce înseamnă „hamsin”, vă spunem noi: 50 de vânturi fierbinţi care în fiece an sunt prezente în Israel venind din Egipt. De exemplu, eşti în luna mai, dimineţile şi serile este frig, la prânz e călduţ până la cald, dar în unele zile la orele de prânz te topeşti în mijlocul unei călduri ucigătoare, uscată, însoţită uneori de un vânt ce te arde! Ei bine, ziua respectivă de mai, se numeşte zi de hamsin şi adaugă orelor de prânz o căldură sufocantă încât trebuie să stai în încăperi cu aer condiţionat.

Anul 2014, până acum în iunie, nu ne-⁠a oferit prea multe hamsinuri, iar nici vara nu-⁠i asemănătoare cu cele pe care le cunoaştem, e mai frig ca de obicei, iar serile şi nopţile sunt reci, adică n-⁠ai voie să nu foloseşti o haină sau o jachetă. Desigur, bine ar fi cDSC_0368a vorbind de Israel să trebuiască să te referi doar la climă, dar din păcate nu-⁠i chiar aşa, căci aici prima problemă este legată de politică. Se pune întrebarea: cum să se poarte Israelul cu palestinienii ca să ajungă la înţelegere şi să se înfiinţeze două state, pentru fiecare popor câte unul, când în mijlocul tratativelor, palestinienii s-⁠au unit cu organizaţia teroristă „Hamas” care nu recunoaşte Israelul? Statele Unite şi multe ţări europene consideră Israelul vinovat de sistarea discuţiilor cu palestinienii conduşi de Abu Mazen, care „nu-⁠i partener” în concepţia israelienilor de dreapta. Dar tot „oamenii dreptei” fac tot posibilul să strice orice relaţie cu cei ce vor înţelegere, venind cu tot felul de propuneri pentru întărirea colonizărilor, situaţie care se opune politicii tuturor statelor. Contradic­ţiile interne stânga-⁠dreapta sunt aprige, guvernul condus de Bibi Netanyahu este frământat de lupte interne, oamenii se suspectează între ei şi se caută înlăturarea „concurenţilor”. De exemplu, în luna iunie 2014, pentru alegerea noului preşedinte al ţării au fost 6 concurenţi din 7, dar Silvan Shalom s-⁠a retras dintre candidaţi fiind acuzat de viol, pe care, chipurile, l-⁠ar fi săvârşit în urmă cu peste zece ani. Dar cei 6 candidaţi au însemnat de fapt 5, căci cu câteva zile înainte de alegerea noului preşedinte în parlament, şi-⁠a retras candidatura un fost ministru, un politician versat al Israelului, Ben Eliezer, acuzat de primire nedreaptă a sute de mii de dolari. Iar, în final, când – datorită votului – au rămas doi candidaţi pentru baraj, unul a fost obligat să părăsească arena fiind acuzat şi el de viol.

În ultima vreme a început o adevărată campanie împotriva primului ministru şi mai ales a soţiei sale, Sara Netanyahu, pentru că n-⁠au plătit unor salariaţi toate drepturile ce li se cuveneau. Menţionăm că fostul prim ministru care a funcţionat înaintea actualului, a „beneficiat” de 6 dosare penale pentru diverse nereguli şi a fost condamnat la închisoare în unul dintre ele (6 ani, dar a făcut recurs) şi se pare că în prezent sunt „oameni de bine” care îl caută pe actualul şef de guvern spre a-⁠l scoate din viaţa politică, lui personal găsindu-⁠i vina că a comandat o mobilă asemănătoare cu aceea din casa lui particulară, pentru ca pe banii statului să şi-⁠o schimbe cu alta nouă, pe cea veche transferând-⁠o la sediul oficial din Ierusalim.

Cum se vede, în ciuda celor ce se întâmplă, israelienii îşi văd de treburile lor, de aceea ei părăsesc politica şi politicienii sperând ca o minune să aducă linişte deplină în Ţara Sfântă, deşi ştiu că acest deziderat e aproape imposibil de realizat.

Dar să ne vedem de treburile noastre culturale şi artistice ale românilor sau pentru românii originari din Ţara Carpaţilor. Întâi, notăm aici că în luna mai a avut loc o întâlnire a băcăuanilor, la care au participat sute de oameni. Adunarea e tradiţională, în fiecare mai are loc o asemenea reuniune în care oamenii se revăd, îşi amintesc de locurile natale şi vorbesc cu multă nostalgie de oraşul de pe Bistriţa. Desigur, asemenea întâlniri se petrec şi pentru cei care au locuit la Dorohoi, Tecuci sau alte urbii, chiar dacă ritmul nu e anual.

În al doilea rând, remarcăm o noutate cinematografică: pe ecranele israeliene rulează filmul românesc „Băiat unic”, o peliculă extrem de bine primită de critici. Până în prezent, filmele româneşti aduse în special de ICR rulau câteva zile la cinematografele din Tel Aviv sau Ierusalim, nu au fost niciodată cuprinse în seria filmelor care rulează obişnuit la câteva cinematografe din cele câteva sute existente în Israel. Excepţie face „Băiatul unic”, Poza-art-3-nr-05-2014-Ierusalim_2un film dramatic, jucat extraordinar, în care o mamă dedicată trup şi suflet singurului copil pe care-⁠l are, luptă prin toate mijloacele să-⁠l salveze de la închisoare după ce fiul s-⁠a făcut vinovat de omorârea unui tânăr într-⁠un accident de circulaţie. Ne-⁠am bucura să vedem şi alte filme româneşti printre cele care-⁠şi semnează prezenţa zilnică la cinematografele din ţară.
De o mare atenţie s-⁠a bucurat vizita ministrului român pentru relaţiile cu străinătatea. Între altele, dumnealui a participat la o expoziţie de cărţi în limba română, care a avut mare succes la Ierusalim.

Dar, considerăm noi, în afara activităţilor curente artistico-⁠literare (concertele unor grupări internaţionale de mare succes, la care au participat câte 50.000 de spectatori), expoziţiile de pictură, întâlniri cu oameni de cultură din România organizate de ICR, o semnificaţie aparte a avut-⁠o în luna iunie vizita în Israel a cunoscutului critic literar Răzvan Voncu, conferenţiar universitar, şi a soţiei sale Simona, tot doctor în istoria literaturii, lector universitar, la invitaţia Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limba Română şi a Editurii Familia din Israel. Fiind vorba de doi oameni de prestigiu din România, care sunt buni prieteni ai Israelului şi au scris despre condeierii din Ţara Sfântă, s-⁠au organizat sub auspiciile ICR două întâlniri cu publicul larg, cu care ocazie s-⁠au făcut lansări de cărţi, s-⁠a vorbit despre succesul volumelor în limba română editate în Israel de „Familia” şi au fost audiate frumoase prelegeri, interesante şi documentate, susţinute de Răzvan Voncu şi soţia acestuia. Astfel, la Tel Aviv a fost lansat volumul autobiografic Tovarăşi de drum al scriitoarei Ada Shaulov – Enghelberg, la Haifa Francisca Stoleru a prezentat noul său volum Dansatoarea de flamenco, Răzvan Voncu a vorbit participanţilor despre „Idei şi curente literare lansate de scriitorii israelieni de limba română”, iar Simona Drăgan a vorbit despre colaborarea scriitorilor români cu cei israelieni de limba română. Organizatorii vizitei soţilor Voncu în Israel au asigurat oaspeţilor câteva excursii în ţară, la Muzeul Holocaustului „Yad Vashem” din Ierusalim, la Zidul Plângerii şi la mormântul lui Isus din Ierusalim, la Yaffo (portul şi oraşul vechi), la Tel Aviv, Haifa, Acco.

Menţionăm că Asociaţia Scrii­torilor din Israel şi-⁠a deschis în ultimul timp un program al ei pe internet care-⁠i face accesul în toată lumea şi a scos o revistă a asociaţiei on-⁠line din care au apărut primele două numere, având redactor şef pe Adrian Grauenfels, membru în biroul de conducere al asociaţiei, poet şi traducător.

Şi ca de obicei, declarând că am scris destul pentru astăzi, nu ne rămâne decât să punem punct.

Total 0 Votes
0

G Mosari

G. Mosari s-a născut la Bacău. A absolvit Facultatea de Drept la Iaşi. În România a fost consilier juridic principal la combinatul textil din fosta regiune Bacău, până în 1977 când a emigrat în Israel. În Israel este avocat şi notar cu birou independen Scrieri În România – a colaborat la ziare şi reviste din fosta regiune Bacău, cu rubrici permanente: ziarul „Steagul roşu”, revista „Plaiurile Bistriţei” şi la publicaţiile Casei de Cultură. Lucrări independente: „Volei pe meleaguri băcăuane” „În numele balonului rotund” „Ţara cere” – scenetă În Israel: Cărţi: Povestiri de buzunar: „Capul calendar”, 1994, „Lumea pe dos” – 1996, „Salutări de departe”- 2000, „Luna pe pământ” – 2001 Tablete: „Cutia cu tablete” – 2002, „Vorbe în pustiu”- 2003, „Tablete internaţionale” – 2010, „Eu sunt cel mai bun” – 2011.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button