Astronomia şi cultura
Academia Română a lansat seria de conferinţe „Conexiuni” – un proiect susţinut de membri ai Academiei Române şi de cercetători din institutele sale, având ca scop tratarea unor teme de larg interes, utile pentru formarea intelectuală şi îmbogăţirea universului cultural al oricărei persoane. Conferinţa Astronomia şi cultura e susţinută de dr. Magda Stavinschi, cercetător onorific la Institutul Astronomic al Academiei Române, care surprinde relaţia dintre astronomie şi cultură, aducând în prim-plan progresele astronomiei în diferite epoci, aşa cum apar ele în cercetările ştiinţifice, în scrierile literare, în studiile istorice, în pictură, în elementele folclorice, în acţiunile politice sau chiar în compoziţii muzicale.
Impresia pe care cerul înstelat a lăsat‑o asupra omenirii în diferite perioade istorice, descrierea apariţiilor spectaculoase ale unor comete, percepute ca semne cereşti prevestitoare, povestea unor eclipse care au marcat evenimente din istorie, inventarea unor fenomene astrale ca prevestiri pentru naşterea sau moartea unor regi ori împăraţi, toate acestea au marcat evoluţia astronomiei în raport cu viziunea oamenilor asupra Universului. Astronomia relaţionează nu doar cu fizica, matematica şi geografia, pe cercetările cărora se bazează, ci şi cu domeniul cultural, arătând că interesul asupra spaţiului cosmic defineşte comunităţile umane. Analizând astronomia din perspectiva legăturii sale cu domeniul cultural, expunerea cercetătorului Magda Stavinschi arată în ce măsură transdisciplinaritatea este o componentă indispensabilă pentru numeroase profesii.
Magda Stavinschi este astronom şi matematician, specialistă în mecanică cerească, astrometrie şi în istoria astronomiei, cercetător onorific la Institutul Astronomic al Academiei Române, al cărui director a fost în perioada 1990‑2005. Este autor a peste 20 de volume de specialitate şi coeditor al colecţiilor „Ştiinţă şi Religie”, „Ştiinţă şi Spiritualitate” de la Editura Curtea Veche. A publicat peste 300 de articole ştiinţifice în prestigioase jurnale de specialitate. Este preşedinte al Institutului pentru Studii Transdisciplinare în Ştiinţă, Spiritualitate, Societate – IT4S, membru al Centrului Internaţional pentru Cercetare Transdisciplinară – CIRET, al Societăţii Internaţionale pentru Ştiinţă şi Religie – ISSR. În perioada 2006‑2009 a fost preşedinte al Comisiei Astronomy education and development a Uniunii Astronomice Internaţionale. A fost distinsă cu Ordre National du Mérite (2005), medalia „70 de ani de la crearea primelor instituţii de cercetare şi 55 de ani de la fondarea Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova” (2016) şi decorată, în anul 2018, cu Medalia de aur a Academiei Internaţionale de Studii Transdisciplinare ATLAS. Este laureată a premiului Academiei Române „Petre Sergescu” pentru istoria ştiinţei şi tehnicii (2018).
„Conexiuni” – Conferinţele Academiei Române – constituie un proiect menit să răspundă uneia dintre principalele sale misiuni, aceea de a oferi repere ştiinţifice şi culturale autentice pentru naţiunea română şi de a stimula viaţa intelectuală. Conferinţele sunt susţinute de membri ai Academiei Române şi de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarităţii. Prelegerile au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate şi sunt destinate publicului de orice vârstă şi de orice formare intelectuală, umanistă ori ştiinţifică, specialişti afirmaţi sau tineri aflaţi la început de carieră. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar şi liceal, cu scopul de a orienta şi a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacităţii analitice şi manifestarea spiritului creativ. Conferinţele sunt înregistrate şi publicate pe canalul YouTube al Academiei Române (https://bit.ly/3whyCkY), fiind disponibile în regim gratuit. Ele vor face, de asemenea, obiectul unor videobook‑uri editate de Editura Academiei Române şi vor fi distribuite în biblioteci, universităţi, licee şi librării.
Biroul de comunicare al Academiei Române
Bicentenarul Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu
Cu ocazia bicentenarului Revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu, Muzeul Naţional al Literaturii Române a pregătit, atât în Bucureşti, cât şi la Târgu Jiu, o serie de evenimente ce marchează acest moment important care a contribuit la definirea identităţii naţionale şi la includerea spaţiului românesc pe traiectoria modernizării. Aceste evenimente se înscriu într‑un proiect mai amplu al MNLR, dedicat unor repere ale identităţii culturale româneşti, proiect realizat cu sprijinul Guvernului României.
Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Academia Română, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Asociaţia Excelsior şi Romfilatelia, a organizat, în Aula Academiei Române, sesiunea ştiinţifică dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia din 1821. În cadrul sesiunii au susţinut prelegeri acad. Ioan‑Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române şi director al Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj‑Napoca, prof. univ. dr. Sevastian Cercel, director al Institutului de Cercetări Socio‑Umane din Craiova, prof. univ. dr. Cristian Ploscaru de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, şi prof. dr. hab. Alin Ciupală.
Tot în cadrul sesiunii ştiinţifice au fost lansate volumele Istoria revoluţiunii de la 1821 de C. D. Aricescu – volum apărut pentru prima oară în 1874, la mai bine de 50 de ani de la evenimente, fiind primul studiu amplu despre revoluţia lui Tudor Vladimirescu şi despre implicaţiile sale –, 200 de ani de la mişcarea lui Tudor Vladimirescu. Antologie de Studii, 1821. Tudor Vladimirescu. Surse redescoperite, precum şi emisiunea filatelică „Tudor Vladimirescu. Bicentenarul revoluţiei de la 1821”, în prezenţa doamnei Cristina Popescu, director general Romfilatelia.
Biroul de Comunicare al MNLR
Magda Stavinschi