Contemporanul nr. 06 Iunie 2024
Contemporanul nr. 06 Iunie 2024
În loc de editorial
Nicolae Breban • Manuscrisul Buneivestiri / 3
Eram într‑o comisie de anchetă. Iar pe masă se afla manuscrisul Buneivestiri, confiscat la vamă de la un editor suedez.
Le‑am spus că am dat şi nişte interviuri, că Coeckelberghs m‑a îndemnat să dau nişte interviuri în presa de acolo, că el voia să rămân în Suedia, să‑mi fac deja un nume acolo. Ca disident era cel mai rapid mod de a‑ţi face nume.
Evenimente • Academia Română
„Copiii și tehnologia digitală: între panici morale și optimism tehnofil” / 4
„Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu este o lucrare fundamentală a culturii române și un reper nu doar intelectual, ci și ideologic. Publicată în 1924 (vol. 1) și 1925 (vol. 2), ea dezvoltă o teorie și o analiză ale fenomenului de sincronizare.
„Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu / 4
„De la cartela perforată la inteligența artificială: izbânzi și paradigme” / 4
Aniversări
Ştefan Borbély • Rodica Marian • 80 / 5
Dacă o cauți pe Rodica Marian în curtea cu flori din centrul Clujului, unde locuiește, sau, mai nou, în casa nouă pe care și‑a construit‑o la Oradea, unde merge ocazional, se poate ușor întâmpla să afli că se află în Panama, Columbia sau Thailanda.
Din arhivele demnităţii naţionale
Ioan‑Aurel Pop • Istoricul Constantin Cantacuzino Stolnicul / 6
Temele de bază ale istoriei antice sunt prezentare în mod corect și realist. Statutul daco‑geților, cucerirea romană, romanizarea, retragerea stăpânirii (autorităților) romane la sud de Dunăre, continuitatea daco‑romană, numele corect al românilor, unitatea românească generată de unitatea Daciei, descălecatul lui Radu Negru Vodă etc. sunt teme recurente.
Agenda academică
„Adevărul actorului. Firescul, haina actorului român” / 7
Liviu Lucaci demonstrează că parcursul unui actor, de la un pasionat de teatru la un profesionist al scenei, presupune muncă neîntreruptă, asumarea unor principii de lucru.
„Citatul, autocitatul și colajul în compoziția muzicală” / 7
Cronica literară
Constantina Raveca Buleu • Pledoarie pentru autenticitate în era digitală / 8
Între o ramă eschatologică și una entuziast‑experimentală, dezbaterea referitoare la limitele Inteligenței Artificiale și la iminenta criză generată de aceasta a apelat deseori la argumente compensatorii.
Opere fundamentale
Olimpiu Nușfelean • Melodia sfâșietoare a senectuții / 9
Sunt îndrăgostit, așa cum nu am crezut că e posibil să iubești. […] Sunt nebun; O să mă împușc dacă va mai continua așa. Am fost la ei la o serată; e fermecătoare în tot.
„Pentru ultima oară îmi spun: «Dacă mai trec trei zile în care nu fac nimic spre folosul oamenilor, mă omor.» Ajută‑mă, Doamne!”
Agenda culturală
Daniel Săuca • Festivalul internațional „Primăvara Poeziei • A Költészet Tavasza • Spring of Poetry” / 10
Sub semnul Poeziei s‑au desfășurat mai multe evenimente la Zalău, în județul Sălaj, și în Cluj‑Napoca, susținute de poeți și artiști din România, Ungaria, Italia, Scoția (Marea Britanie), Cipru, Croația, Cuba și Austria.
Credință și cultură
† PS Timotei Prahoveanul • Pe urmele sihaștrilor din pustiul Iordanului / 11
Beduinii i‑au spus starețului de la Hozeva, în preajma morții Sfântului Ioan Iacob, că, în multe nopți, chilia lui ardea. Însă nu s‑au găsit urme de foc, căci era o altfel de flacără.
Când citim viața Cuvioasei Maria Egipteanca, scrisă la începutul veacului al VII‑lea de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, înțelegem lucrarea lui Dumnezeu în istorie.
Istorie literară
Daniel Cristea‑Enache • Recitind Maitreyi / 12
Romanul unei tensiuni și al unei drame erotice a fost, așadar, încă de la apariție, o carte norocoasă.
Deși a fost în juriul care a premiat manuscrisul romanului și, la opt ani de la publicarea cărții, ar fi avut timp suficient de reflecție asupra ei, Călinescu pare a încurca aici instanța personajului‑narator cu cea a autorului și face celui dintâi obiecții rezervate celui de‑al doilea.
Aniversări
Marius Miheț • V. Fanache • 90 / 13
Ca un star de cinema din deceniile manierelor înalte, atent la detalii, V. Fanache păstra emoția civilizației în vremuri când puțini știau să aprecieze.
Astăzi, ar fi fost un personaj tragic acuzat de misoginism și de alte incorectitudini, pentru că ironia era parte din ființa lui.
Istorie literară
Theodor Codreanu • Pamfil Șeicaru • 130. Maestrul și ucenicul / 14
Scrisorile din exil ale lui Pamfil Șeicaru sunt o mărturie în plus a amplorii și profunzimii gândirii sale de jurnalist, eseist, memorialist, istoric, preocupat de destinul politic, economic, cultural.
Polemice
Constantin Toader • Școala inculturii generale / 15
Din același joben, au mai apărut disciplinele „Comunicare relațională”, „Realitatea din spatele ficțiunii”, „Ora de știut”, „Design thinking – eu fac schimbarea!”, precum și multe altele, pomelnicul fiind foarte lung.
Victor Voicu • 85
Alexandru-Vladimir Ciurea • Victor Voicu și puterea exemplului / 16
Activitatea sa se axează pe domeniul farmacologiei, toxicologiei și psihofarmacologiei clinice, elemente de completă actualitate în Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
Victor Voicu a primit multiple recunoașteri internaționale, una dintre cele mai recente dintre acestea fiind cea de membru inițial corespondent, iar ulterior membru titular al Academiei de Medicină din Franța.
Irinel Popescu • Școala și tradiția Victor Voicu / 17
În cei peste 60 de ani de activitate de cercetare acad. Victor Voicu a format o școală care astăzi îi continuă preocupările și tradiția.
Ștefan N. Constantinescu • Profesorul Victor Voicu – o enigmă / 19
Drept, agil, pătrunzător, reactiv, neobosit, acad. Victor Voicu este pentru mine o enigmă.
Încearcă să reîntregească Patrimoniul Academiei Române. Este ales membru corespondent din străinătate al Academiei Naționale de Medicină a Franței, ca recunoaștere internațională a valorii sale.
Aura Christi • V de la victorie / 20
E un om pentru care cultul prieteniei e o realitate care se respectă şi se onorează. Numele purtat de d‑sa începe cu un V prevestitor, cred eu, de victorie.
Schiță de portret: Victor Voicu
Colaborări de Flavian-Ștefan Rădulescu, Nicolae Breban, L. Gherasim, Ovidiu-Alexandru Băjenaru, Andrei Tică / 21
Un eroism tacit, un model de urmat, cu o voinţă şi un calm existenţial imperturbabil în vremea noastră, cea atât de viciată, departe de modele reale şi de norme înalte.
Agenda academică
Un eveniment de zile mari la clubul academicienilor / 21
Agenda culturală • Debut
Întrebări cât pentru o bibliotecă la liceul teoretic „Eugen Lovinescu”. Grupaj realizat de Camelia Neagu și Adrian Preda / 22
Ridicați‑vă de la masa de scris și mergeți acolo unde e nevoie de noi, editorii, scriitorii, poeții, medicii, savanții. Și, după cum veți vedea, e nevoie mai mult ca altădată.
Efortul profesorilor se cuvine susținut de cei care s‑au autoconstruit prin cărți, cei care le scriu, le înțeleg mecanismele, înțeleg puterea cuvintelor.
Clubul academicienilor
Mihaela Helmis în dialog cu Ioanel Sinescu. Puterea exemplului / 24
E un centru mare şi o clinică majoră, de un recunoscut prestigiu, cea de la Fundeni – un unicat în Europa – nu pentru că nu sunt şi altele; nota bene, sunt altele mari şi prestigioase, dar nu abordează toate cele 13 supraspecialităţi ale urologiei într‑un singur loc.
Corespondenţe din SUA
Mirela Roznoveanu • Pentru cine traduce ICR? / 26
Literatura română de azi are nevoie de sinteze comparabile, în limbile de circulație, ca și istoria, lingvistica limbii române, folclorul.
CENNAC, la interfața dintre cultura noastră și restul lumii, oferă o prezentare online a literaturii române și a literaturii contemporane prin 18 eseuri. Interesante, unele sunt incomplete.
Agenda culturală • Debut
Sara‑Elena Jinga, Daria Tarlapan • Forța de a rezista / 27
Binecuvântează răul care ți se face! Important e să stabilești, cu fermitate, limite; să nu permiți să se abuzeze de fondul tău sufletesc, în esență, luminos.
Important e să rămâi tu însuți în această frumoasă alergare care este viața – un dar fabulos, unic – viața, ale cărei motoare le turezi la maximum, întârziind pe aripa care‑ți este liman, sprijin, alean, protecție, patrie.
Corespondență din Stockholm
Gunnar Ekelöf în versiunea și prezentarea Dorina Brândușa Landén / 28
Ideologii contemporane
Mirel Taloș • Civilizația spectacolului după Mario Vargas Llosa / 29
Agenda culturală
Lucia Ovezea și Noaptea luminilor / 29
Arta de a aborda subiecte mai puțin obișnuite, considerate, uneori‑adeseori, exotice. Arta de a reveni la aceleași personaje peste mai bine de un deceniu.
Pentru câteva ore toamna, care‑a făcut o spărtură în primăvara acestui an, cedează în fața unor suflete aflate în căutarea luminii.
Polemice
Magda Ursache • Fabulosul fabulier / 30
Luminația sfârșește cu întrebarea: „Doamne, Tu știi?” Da, Dumnezeu știe, dar rămâne „greu de gânduri” și așteaptă răbdător să alegem singuri grâul de neghină.
Marta Petreu îl pune să sufle pe Dumnezeu și constată că „gura îi pute”, provocând cititorilor creștini șoc maxim cu efort maximal anticreștin.
(Con)texte
Maria‑Ana Tupan • Spațiul virtual și reconceptualizarea experienței poetice / 31
Doar el, Dumnezeu, poate face totul, plecând de la singurătate și singularitate./ Și doar El, cu un singur cuvânt, poate face poezie.
Cronica plastică
Luiza Barcan • Viziuni artistice complementare / 32
Victoria Ileana Dragomirescu face notă distinctă în peisajul artistic contemporan prin spiritul ei solar, prin vitalitate și vivacitate, dar și prin dragostea față de peisaj.
Radu Gheorghian, grafician și pictor cu o îndelungată experiență de atelier și cu o bogată activitate expozițională, contribuie la alcătuirea discursului vizual.
Cartografii simbolice
Adrian Majuru • Profesiile muzeului / 33
Totul va orbita în jurul acestei ecuații: timpul trăit și timpul profesional. Rezultatul dorit este echilibrul interior.
Muzeul Municipiului București nu este doar o instituție culturală dedicată păstrării, conservării și promovării patrimoniului cultural și istoric al orașului.
Film
Dana Duma • Pur și simplu plăceri cinefile / 34
Aşteptările priveau în primul rând pe Ryan Gosling, nominalizatul la Oscar pentru rolul din unul dintre filmele anului trecut, Barbie, întruchipare a „masculinităţii solare”.
Găsim un iz de ironie şi în împlinirea rapidă a visului fostei regizoare secunde de a i se încredinţa regia principală a unui lungmetraj.
Vremea în schimbare a muzicii clasice
Sorana Mănăilescu în dialog cu Analia Selis. „Iubirea și respectul meu pentru România” / 35
Muzica descrie, muzica spune, pentru că un compozitor, înainte să scrie, a fost inspirat de ceva.
Julián Caeiro a scris o reducție a partiturii simfonice doar pentru pian și voce. Am dat deja câteva concerte și a fost minunat.
Scrisori din Franţa
Victor Ravini • Adevărații comuniști / 36
Era mai puțin riscant de trăit la Chicago, unde auzise lumea că gangsterii se împușcau pe străzi cu mitraliere, decât într‑un orășel cu străzile pline de poznași.
Dacă nu‑mi aduci ce ți‑am spus eu, te dau pe mâna Securității!
Literatura străină între Paris și Stockholm
Sînziana Ravini • Sub vraja Minervei / 37
Când am ajuns în Bergen, orașul celor șapte munți, unde fiordurile sculptează pământul cu apele lor tulburi, pentru a experimenta spectacolul lui Marthe Ramm Fortun la Muzeul Universității, am avut impresia că intru într‑un labirint.
Zeița noastră era vie, printre relicvele istoriei naturale, plimbându‑se, strecurându‑se, citind cu voce tare, acoperământul ei fiind nimic altceva decât propria ei piele.
Cultură, imagine, civilizaţie
Dalina Bădescu • George Tzipoia 80 / 38
Întregul parcurs al expoziției de la Muzeul Național al Literaturii Române ne indică exact acest lucru, care ține de coerența și de autenticitatea lui George Tzipoia.
A vinde o operă este ca și când ai vinde o rugăciune. Valoarea unei opere stă ascunsă în fibra demersului creator.
Teatru
Dana Pocea • Pericle, context și subtext / 39
Furtuna vizează, simbolic vorbind, nu numai imprevizibilitatea în acțiuni și decizii a omului, ci echivalează dramatic și un comportament deseori scăpat de sub controlul rațiunii.
Strategia regizorală a lui Philip Parr mizează programatic, cu luciditate, canonic aș zice, pe estetica brechtiană a distanțării.
Vă dorim lectură plăcută!
Editura Ideea Europeană la 20 de ani
Proiect apărut cu sprijinul financiar din
Fondul recurent al Donatorilor – Academia Română
Revista apare sub egida
Academiei Române
Noutăți editoriale Ideea Europeană (Click aici)
Arhiva revistei Contemporanul (Click aici)
Abonați-vă la revista Contemporanul și beneficiați de reduceri și suplimente gratuite! (click aici)
Vezi toate suplimentele apărute cu revista Contemporanul (click aici)
Revista în format tipărit este distribuită de Editura Maxim Concept
(tel.: 021 317 90 81).
Poate fi cumpărată din următoarele magazine și librării:
InMedio, Relay
Cărturești – Verona București
Pasaj Universitate – București.
Abonamentele se pot face la sediul redacţiei sau prin:
Compania Naţională „Poşta Romană” SA, Acta Legis SRL,
SC Orion Press Impex 2000 SRL, SC Manpres Distribution SRL.
Adresa redacţiei:
Asociaţia Contemporanul
CP-113, OP-22, Sect. 1, Bucureşti, cod 014780
Tel./fax: 4021 212 56 92; 4021 310 66 18.
E-mail: [email protected]; [email protected]