Medicina bazată pe dovezi – concepte, abordări şi consecinţe pentru medic şi pacient
Medicina bazată pe dovezi, iniţiată de Prof. Gordon Guyatt şi Prof. David Sackett (din Hamilton, Canada, 1969), reprezintă un concept apărut în 1990. Acest concept defineşte triada sinergică a performanţei medicului prin experienţa sa clinică acumulată îmbinată cu rezultatele cercetării ştiinţifice medicale, cu dorinţele, doleanţele şi speranţele pacientului. În ultimii treizeci de ani domeniul medicinii bazate pe dovezi a făcut mari progrese prin demonstrarea relevanţei sale deosebite pentru asistenţa medicală publică. Astfel, medicina bazată pe dovezi la nivelul populaţiei a căpătat autoritate şi prestigiu ca urmare a sinergiei dintre cele trei componente ale sale, susţine invitatul Conferinţelor DALLES ale Academiei Române – Acad. Victor Voicu, Preşedintele Secţiei de ştiinţe medicale a Academiei Române, Profesor de farmacologie clinică, toxicologie şi psihofarmacologie U.M.F. „Carol Davila” Bucureşti.
Dintre lucrările recente publicate de Acad. Victor Voicu ca autor şi/ sau coordonator, menţionăm: Maria Dorobanţu, Giusepe Mancia, Guido Grasi, Victor Voicu, „Hypertension and Heart Failure: Epidemiology, Mechanisms and Treatment”, Editura Springer, 2019, sub tipar Ediţia a II‑a, 2023; Victor Voicu, Costin Cernescu, Irinel Popescu, „Pandemia Covid‑19 în România. Aspecte clinice şi epidemiologice”, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2020; Victor Voicu, Irinel Popescu, „Pandemia Covid‑19 în România. Aspecte clinice şi farmacoterapeutice”, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2021; Victor Voicu, „Sechele post‑COVID‑19 sau boala post‑COVID‑19 prelungită (Sindromul post‑COVID)”, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2021.
Acad. Victor Voicu. Ales membru corespondent din străinătate al Academiei Naţionale Franceze de Medicină, academicianul Victor Voicu este medic farmacolog, Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale din Academia Română, ales, de două ori, secretar general al Academiei Române. (2011‑2019) În aprilie 2019 a fost ales de Adunarea generală vicepreşedinte al Academiei Române. (2019‑2022) Alegerea acad. Victor Voicu în Academia Naţională Franceză de Medicină vine să încununeze o carieră profesională de excepţie, de medic farmacolog. Astfel a fost recunoscută contribuţia sa în dezvoltarea şcolii româneşti de farmacologie, precum şi implicarea în viaţa academică medicală din ţară şi din străinătate. Cu prilejul acestei ceremonii, acad. Victor Voicu a omagiat şcoala românească de medicină şi a recunoscut statutul de model al ştiinţelor medicale franceze: „Este o onoare pentru mine ca om, ca om de ştiinţă, ca medic, ca reprezentant al şcolii medicale româneşti, este o onoare această recunoaştere. Şcoala medicală franceză a stat la originile formării şcolii medicale româneşti aproape două secole. Carol Davila a înfiinţat învăţământul medical superior românesc în 1857. Deci, e vorba de aproape 200 de ani. Marile şcoli pe specialităţi sau format tot în Franţa, bacteriologia, virusologia, neurologia şi altele, toate sau fomat în marile clinici. Actualmente, mulţi dintre cei care sunt performanţi în medicina românească sunt formaţi în Franţa. Noi avem o mare recunoştinţă pentru şcoala medicală franceză şi, implicit, onoarea care ni se acordă este un semn că sunt apreciaţi cei care sau format în aceşti ani. De acum încolo, voi munci în continuare cât mă va lăsa Creatorul”.
Academicianul Victor Voicu este doctor în medicină, membru corespondent al Academiei Române din 1991 şi titular din 2001. Este profesor universitar de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Psihofarmacologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi Preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică. E membru al Federaţiei Internaţionale de Ştiinţe Farmaceutice, al Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, al Societăţii Americane de Chimie, al Colegiului American de Farmacologie Clinică. În 2005 a primit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi al Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad. A făcut cercetări ştiinţifice în domeniile compuşilor organofosforici şi antidotismului acestora, farmacologia radioprotectorilor chimici, farmacologia experimentală şi clinică a antihipertensivelor şi antiaritmicelor, psihofarmacologia psihotomimeticelor şi drogurilor de abuz. Este coordonator de studii de bioechivalenţă şi studii clinice de fază I. Academicianul Victor Voicu este autorul a peste 20 de volume monografice, 300 de lucrări ştiinţifice publicate şi comunicate şi deţine aproape 30 de brevete de invenţie.
În data de 1 decembrie 2017, de Ziua Naţională a României, acad. Victor Voicu a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, în semn de „înaltă apreciere pentru prodigioasa carieră academică, reprezentând excelenţa ştiinţifică şi culturală românească, pentru promovarea imaginii ţării noastre în mediile ştiinţifice internaţionale”.
Victor Voicu