Boris Marian: Despre terorism şi lumea de azi
O interesantă întâlnire a fost organizată de doamna Delia Marc, la care a participat cu o intervenţie profesorul Radu Carp de la Facultatea de Ştiinţe Politice. Au urmat discuţii incitante cu membri ai obştii noastre. Pornind de la comemorarea atacului terorist din 11 septembrie 2001, s-au amintit şi dezbătut aspecte ale vieţii în lume şi în România, tendinţa de a domina psihic prin mijloace tehnice moderne a teroriştilor din Orientul Apropiat, slaba informare a publicului atât în lume, dar în special la noi, rolul tot mai puţin activ al educaţiei tinerelor generaţii, recrudescenţa extremismului de dreapta în Europa, în România (încercarea de a se înfiinţa un partid neo-legionar pe baze… legale?!) etc.
Anarhia, falsificarea mesajului religios, ocultarea trecutului mai apropiat şi mai depărtat, duc la creşterea pericolului terorist. Am vizionat apoi un film de excepţie după romanul cunoscutului prozator Jonathan Safran Foer, Extrem de tare şi incredibil de aproape, autor al unui roman la fel de cunoscut cititorilor, Totul e iluminat (Editura Humanitas). Ambele romane au fost ecranizate.
Filmul vizionat acum a fost nominalizat la Oscar, are o distribuţie selectă – Tom Hanks, Max von Sydow, Sandra Bullock, iar în rolul copilului de nouă ani, Thomas Horn, un viitor actor de succes. Filmul redă cu o mare putere de sugestie evenimentul care a cutremurat opinia publică mondială, distrugerea Turnurilor Gemene din New York, în urmă cu 13 ani şi urmările acestui atac. Totul este văzut prin prisma sufletească a unui copil care şi-a pierdut tatăl în acest atac terorist. Dar nu numai. Filmul are un mesaj generos – solidaritatea umană nu poate fi distrusă de nici un act terorist. Ura şi nesăbuinţa acestor monştri născuţi din somnul raţiunii nu poate învinge natura umană. Cu asta am rezumat un film care merită să fie văzut de milioane de spectatori.