Modele

Boris Marian: Aniversări Solomon Marcus • 90

Academicianul Solomon Marcus, profesor universitar de analiză matematică, este unul dintre profesorii români recunoscuţi în toată lumea. A scris sute de articole pe tema educaţiei, ba chiar a propus şi soluţii pentru probele din învăţământul românesc. Într-⁠un interviu pentru Gândul, Solomon Marcus a arătat care sunt problemele din sistemul de educaţie românesc şi ce măsuri ar trebui luate pentru învăţământul românesc. Într-⁠un interviu cu Simona Vasilache, savantul a declarat: „De la studenţii mei am învăţat nu mai puţin decât de lBoris-Solomon-Marcusa profesorii mei… Sunt peste 60 de ani de când frecventez clădirea Universităţii din Bucureşti. La sfârşitul anilor ‘50 şi începutul anilor ‘60, sfatul unor înţelepţi (Al. Rosetti, Tudor Vianu, Gr.C. Moisil şi Emil Petrovici) a făcut posibilă organizarea unei colaborări între matematicieni şi lingvişti. Drept urmare, s-⁠a introdus un curs de lingvistică matematică, în cadrul căruia colaboram cu lingvistul Emanuel Vasiliu, care era atunci pasionat de lingvistica structurală a lui Hjelmslev şi de lingvistica descriptivă a lui Z.S.Harris, amândouă constituind un foarte bun antrenament pentru abordarea matematică a limbajului… Ca elev, eram pasionat de literatură, în special de poezie şi de teatru. Dar această pasiune ascundea, în bună măsură, un interes pentru problemele limbajului, de exemplu eram mult mai atras de Arghezi decât de Blaga. Pasiunea pentru matematică a venit mai târziu, la vârsta bacalaureatului, când, luând cunoştinţă de geometriile neeuclidiene, am trăit aceeaşi stare de vertij pe care mi-⁠o produseseră unele poezii de Arghezi, Barbu, Rilke sau Baudelaire”.

Academicianul Solomon Marcus a fost invitatul celei de-⁠a treia conferinţe publice desfăşurate sub egida Conferinţelor Şaguna pe tema Într-⁠o lume halucinantă. Complici şi victime deopotrivă ce a avut loc în prezenţa elevilor şagunişti, la Braşov. În cadrul acestor evenimente, au fost tratate probleme generale ale societăţii româneşti şi a fost prezentată o viziune inovativă în ceea ce priveşte predarea şi sistemul educaţional. Trăim într-⁠o lume traumatică, violentă, semianalfabetă, aflată sub focurile unor mesaje dintre cele mai contradictorii. Întrebându-⁠se până unde e realitatea şi de unde începe ficţiunea?, Solomon Marcus a analizat factorii ce creează confuzie în această lume turbulentă care invită la halucinaţie. Printre aceştia regăsim alimentaţia ca izvor de otravă, sportul ca neproductiva competiţie, divertismentul. O altă problemă se regăseşte în practicile instituţiei familiei care nu înţelege felul în care Internetul a schimbat structura creierului copilului. Prin urmare, aceasta nu poate să ofere elevului ceea ce îi este necesar. Astfel, „apar o serie de aspecte ce facilitează halucinaţia”.

Acesta este Solomon Marcus ca prezenţă civică în societatea actuală. S-⁠a născut la Bacău la 1 martie 1925, într-⁠o familie evreiască, a avut doi fraţi mai mari, Marius Mircu, cunoscut memorialist şi jurnalist în România şi Israel, şi Marcel Marcian, scriitor. Membru titular al Academiei Române din anul 2001, a publicat numeroase studii în domeniul analizei matematice, lingvistică computaţională, pe subiecte de cultură generală, de poetică lingvistică, semiotică, filosofie, istoria ştiinţei, educaţiei.

A publicat peste 50 de volume în România, care au fost traduse în mai multe limbi din Europa şi nu numai, şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1000 de autori. Dintre lucrările sale cităm, între altele, Lingvistica matematică. Modele matematice în lingvistică; Gramatici şi automate finite, Limbaj, logică, filosofie; La semiotique formelle du folklore. Approche linguistico-⁠mathematique; Paradigme universale. Ediţie integrală; Răni deschise. Academicianul Solomon Marcus a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button