Revista revistelor

Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) – Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP)

Tu Nu Citeşti Poezie?
Ediţia a VI-⁠a, Bucureşti, 13-17 mai 2015

Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) şi Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) sunt produse ale unei iniţiative culturale care îşi propune să reintroducă în spaţiul public conceptul de poezie Afis-TNCP-jpgcontemporană vizibilă şi interactivă. În 2015, TNCP este la cea de-⁠a şasea ediţie în care poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagonişti ai unui eveniment inedit în spaţiul românesc post-⁠decembrist, un festival unic ce pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil. FIPB, în 2015 este la cea de-⁠a treia ediţie în care ne propunem să aducem în faţa publicului românesc poeţi veritabili, vizibili, influenţi din spaţiul european, care pot oferi o perspectivă de ansamblu asupra fenomenului poetic contemporan şi care prin interacţiune cu publicul autohton pot sugera o panoramă corectă, la zi, a fenomenului poetic viu.

Principiul după care selectăm autorii străini invitaţi la festival este notorietatea în mediile din care fiecare dintre aceştia provin. Astfel, toţi autorii străini invitaţi la FIPB sunt poeţi cunoscuţi şi influenţi în cultura lor nativă, au volume traduse în mai multe limbi de circulaţie, sunt redactori sau colaboratori ai unor reviste sau platforme culturale de impact. Dincolo de prezentarea propriei poezii, încercăm să invităm la FIPB oameni care contribuie activ în momentul de faţă la restructurarea fenomenului poetic şi care pot, în dezbaterile festivalului, să prezinte un tablou cât mai divers şi mai autentic al fenomenului poetic european.

FIPB şi TNCP, dincolo de miza reintroducerii în spaţiul public a ideii de poezie contemporană vizibilă şi interactivă, sunt două festivaluri simultane care au apărut din necesitate. Bucureştiul este printre singurele capitale europene care nu au avut un Festival de Poezie de mare amploare până în urmă cu şase ani. FIPB şi TNCP au venit să suplinească acest deficit major, care pune poezia ca gen literar, dar şi poeţii, în spaţii periferice de promovare.
Obiectivele principale ale proiectului sunt:

1. Readucerea poeziei în atenţia publicului larg. Pagina de internet a FIPB/TNCP a fost vizualizată de peste 25000 de vizitatori în timpul desfăşurării ediţiilor de până acum, generând numeroase discuţii între utilizatorii de internet şi fiind recomandată de numeroase site-⁠uri şi bloguri. Târgul de carte de poezie organizat în timpul festivalului a fost vizitat de peste 4000 de oameni, atrăgând atenţia asupra FIPB/TNCP.

2. Promovarea editurilor şi a revistelor culturale care publică poezie. Amplasarea standurilor de carte de poezie din toată ţara a făcut din FIPB/TNCP, dincolo de ideea de Festival, cel mai amplu târg dedicat contep38exclusiv poeziei din România.

3. Producerea unui spectacol poetic de amploare. Organizarea profesionistă a lecturilor publice de poezie (cu autori din ţară şi din străinătate, din toate generaţiile), vizualizările de filme, organizarea unor sesiuni de poetry performance au fost activităţi ce au beneficiat de aprecierea publicului, atingând standardele occidentale ale promovării poeziei în spaţiul public. Un element important în acest sens a fost şi oferirea unui onorariu simbolic fiecărui poet ce a susţinut o lectură, arătând în acest fel respectul acordat poeziei şi creatorilor ei. S-⁠a realizat în acest fel familiarizarea publicului cu producţia poetică contemporană şi cu autorii de poezie contemporană.

4. Dezbaterea aspectelor problematice actuale ale poeziei. Organizarea de colocvii şi de mese rotunde internaţionale au incitat numeroase opinii atât din partea invitaţilor cât şi din partea publicului, lucru care s-⁠a dovedit de foarte bun augur, întregind în felul acesta seria actorilor importanţi din domeniul poeziei: Poeţi, Editori, Jurnalişti, Traducători, Critici literari, Profesori universitari.

5. Readucerea în atenţia mass-⁠media a importanţei actului poetic. Realizarea a 12 reportaje video, publicarea a peste 200 de anunţuri pe internet legate de evenimentele din cadrul celor patru ediţii anterioare, 8 parteneriate media solide ce au asigurat o bună vizibilitate radio, pe internet şi în presă (atingând astfel un public indirect de peste 24000 de oameni) considerăm că au contribuit cu succes la aducerea în atenţia publică a FIPB/TNCP. Totodată cele peste 30 de bannere, (1/3 m) cu sigla festivalului şi cu poeme selectate din importanţi autori români care nu mai sunt în viaţă, diseminate în tot centrul Bucureştiului au avut impactul mediatic scontat atrăgând câteva sute de iubitori de poezie.

6. Prezentarea unei secţiuni cât mai diverse şi mai generoase din poezia contemporană europeană. La primele patru ediţii TNCP au participat peste 170 de poeţi români contemporani, numărul trecând de 200 odată cu cea de-⁠a cincea ediţie din 2014.

La prima ediţie FIPB, din 2013 au participat Ales Debeljak (Slovenia), Sinisa Socacnin (Serbia), Martin Felder (Elveţia), Lidija Dimkovska (Slovenia), Ivan Dimitrov (Bulgaria), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova). În 2014, lista a fost extinsă, onorându-⁠ne cu participarea Yolanda Castano (Spania), Ana Brnardić Oproiu (Croaţia), Dénes Krusovszky (Ungaria), Peter Rácz (Ungaria), Adam Borzič (Cehia), Marko Pogacar (Croaţia), Andrea Inglese (Italia), Jana Putrle Srdic (Slovenia), Dumitru Crudu (Rep. Moldova), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova), Hose Pablo (Rep. Moldova). La această ediţie am invitat, pe lângă poeţi, reprezentanţi ai unora dintre cele mai prestigioase case de poezie din Europa: Caroline Boidé Brénaud (Maison de la Poésie – Paris, Franţa), André Marquet (Musée Rimbaud – Charleville-⁠Mézières, Franţa), Carlos Wert (Residencia de Estudiantes – Madrid, Spania), Graham Henderson, Simona Nastac, Laurie Barriol (Rimbaud and Verlaine Foundation – Londra, Anglia), Giuseppe Albano (Keats-⁠Shelley House – Roma, Italia), Ruta Elijosaityte (Druskininkai Poetic Fall poetry festival – Lituania), Laura García-⁠Lorca de los Ríos (Fundación Federico García Lorca – Madrid, Spania), alături de un set de poeţi de renume internaţional: Annelisa Alleva (Italia), David Constantine (Anglia), Jane Duran (Cuba), Jean-⁠Michel Espitallier (Franţa), Laura García-⁠Lorca de los Ríos (Spania), Jaroslaw Klejnocki (Polonia), Petar Matovic (Serbia), Aleksander Nawrocki (Polonia), Richard Dalla Rossa (Franţa), Fiona Sampson (Anglia), Sandra Santana (Spania), Aleksy Wróbel (Polonia).

Nume, autori, texte care, suntem siguri, nu vor înşela aşteptările celor cu adevărat interesaţi de poezie.
Prin organizarea acestui amplu eveniment cultural dedicat poeziei organizatorii şi partenerii lor arată deschiderea către fenomenul literar viu şi angajarea sa în crearea unui precedent la înălţimea evenimentelor de acelaşi fel din Uniunea Europeană.

Este timpul să punem miza pe Poezie: FIPB/TNCP

Tu Nu Citeşti Poezie?

Organizator principal: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Bucureşti; Co-⁠organizatori: Filiala Bucureşti Poezie – Uniunea Scriitorilor din România, Institutul Cultural Român, Asociaţia Euro CulturArt, Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Parteneri: Muzeul Municipiului Bucureşti, Teatrul Odeon, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), Contemporanul, Opera Scrisă.ro, Librăria Open Art. Coproducător: Radio România Cultural

 

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button