Actualități - Comunicate

„Durerea, de la Aristotel şi Descartes la Teoria controlului porţii”

Academia Română a organizat conferinţa „Durerea, de la Aristotel şi Descartes la Teoria controlului porţii”, susţinută de prof. univ. Alexandru Babeş, membru corespondent al Academiei. Evenimentul a avut loc în spaţiul Sălii „Dalles” din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18.

Conferinţa prof. Babeş porneşte de la constatarea că nevoia omului de a atenua durerea este la fel de veche ca specia noastră. Primele încercări de a înţelege durerea au apărut însă abia în Antichitate, odată cu Aristotel, care o consideră o pasiune a sufletului, subliniind astfel dimensiunea sa afectivă. Două mii de ani mai târziu, în secolul al XVII‑lea, filosoful francez René Descartes propune o abordare pur fiziologică a durerii: semnalele care călătoresc de‑a lungul unor fibre nervoase rigide acţionează asupra unui ipotetic centru al durerii din creier, declanşând reflexe menite să protejeze corpul. Acest model relativ simplu prezice o corelaţie directă între gravitatea leziunii tisulare şi intensitatea durerii. Dar observaţiile acumulate în timp contrazic acest model liniar: există, pe de o parte, răni grave neînsoţite de durere, iar, pe de altă parte, mulţi oameni se plâng de dureri în absenţa vreunei vătămări fizice detectabile. Pentru a explica aceste manifestări paradoxale, în anii 1960 a fost propusă celebra Teorie a Controlului Porţii, care a deschis calea către înţelegerea modernă a durerii.

Expunerea prof. Babeş a rezumat acest drum lung şi sinuos de la ideile lui Aristotel la analiza unor molecule‑cheie în identificarea durerii, a căror descoperire a primit Premiul Nobel pentru Medicină şi Fiziologie în anul 2021.

Alexandru Babeş este profesor de neuroştiinţe şi fiziologie la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Laboratorul pe care îl conduce se ocupă de studiul sistemului nervos periferic, al neuronilor senzitivi cu ajutorul cărora simţim durerea şi temperatura ambientală. A publicat peste treizeci de articole ştiinţifice în reviste internaţionale şi este coautor al unor studii apărute în „Nature”, „Nature Medicine”, „Nature Communications”, „Journal of Neuroscience”, „Pain” şi „Journal of Physiology”. Începând din 1995 prof. Babeş a beneficiat de numeroase stagii de cercetare în Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania. A fost bursier al fundaţiei germane Alexander von Humboldt şi a primit din partea acesteia premiul pentru cercetare „Friedrich Wilhelm Bessel” în anul 2019. În 2018 i s‑a acordat premiul „Nicolae Simionescu” al Academiei Române. A fost preşedinte al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice în perioadele 2011–2012 şi 2020–2022.

Sala „Dalles” a fost construită între anii 1930‑1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, şi confiscată abuziv în 1948 de regimul comunist. Începând cu anul 2023, celebra Sală „Dalles” din Bucureşti, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază de un program de conferinţe şi dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundaţia Culturală Dalles. Conferinţele se desfăşoară lunar, joia, începând cu ora 18, în a treia sau a patra săptămână a fiecărei luni. Intrarea publicului este liberă.

Biroul de comunicare al Academiei Române

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

2 comentarii

  1. din expunere rezuta ca dl babes a primit premiul nobel in 2021; sunt multe de spus despre modul asta de prezentari publice bazate pe prostie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button