Modele

Schiţă de portret

Nicolae Breban • 80

Nicolae Breban e o legendă vie a literaturii române. A te forma ca poet în aerul contondent al unei legende e o întâmplare incredibilă şi un imens noroc, de care sper să mă bucur până voi închide ochii de tot.

1. Nicolae Breban este un mare creator, care a reuşit performanţa de a construi o Operă de anvergură europeană, axată pe modele de gradul zero şi pe teme majore ale literaturii dintotdeauna;

2. E un complice de pomină, care se află în posesia artei de a se bucura de un text de gradul zero şi de a-⁠l propaga cu un entuziasm rar în lumea literară românească, de o mediocritate adesea suficientă, veselă şi ostilă, fanariotizată în proporţii ce dau de gândit; excepţiile, evident, nu fac decât să confirme regula;

3. Are cultul prieteniei, rar, tot mai rar întâlnit astăzi; e un prieten aspru şi incomod până la crispare, un complice de o rară generozitate, un prieten care ştie să se bucure de celălalt recunoscându-⁠l, în ciuda susceptibilităţilor sale, înNicolae-Breban-si-Singura-cale-2011 ciuda solipsismului său ori a stângăciilor; spune ce crede – ce catastrofă, Doamne – tot timpul aproape; se hrăneşte din prima sa tinereţe, din prietenia cu Nichita, Matei şi Cezar; acest neamţ care scrie în limba lui Eminescu şi Blaga vorbeşte tot timpul despre prietenii, anii, teoriile şi femeile lui de atunci!; Nicolae Breban este un mare scriitor, respectat, admirat şi foarte iubit la Conte. Cei care îl cunosc, ştiu că prin Breban avem în faţa noastră o pasăre rară, un exemplar mitteleuropean, un condotier al romanului, un Don Quijote care aleargă după himera marii literaturi şi tratează realitatea înconjurătoare cu mefienţă, ca să nu spun ca pe o stafie. E un fenomen al naturii acest mare om, a cărui existenţă şi operă sunt neverosimile. Faţă de un fenomen al naturii te vezi pus în situaţia să adopţi o atitudine corespunzătoare, adică să-⁠l tratezi aşa cum tratezi ploaia, fulgerele sau ninsoarea. În primul rând, te bucuri de ele cât eşti viu, nu-⁠i aşa? Dacă, vorba lui Dosto, te-⁠ai născut din părinţi morţi şi eşti dezobişnuit de viaţa vie, dacă nu ai candoarea de a te bucura când vezi marea sau când asişti la spectacolul primei ninsori, no…, atunci taci din gură sau, dacă se întâmplă să o deschizi, barem nu spune prostii cât casa. Îmi reprim mila faţă de cei care nu ostenesc să mă întrebe: „Cum îl suporţi pe Breban?”. E ca şi când aş fi întrebată: cum suporţi prima ninsoare? Sau: cum suporţi lumina?

4. Are cultul operei şi al rezistenţei. De autorul Buneivestiri mă leagă câteva afinităţi elective, câteva teme majore, o vocaţie puternică şi lupta de douăzeci de ani pentru literatura română, rău cunoscută acasă, în România, rău tratată acasă şi cvasinecunoscută în lume. Nu încetez să mă bucur de vecinătatea acestui maestru al romanului european şi a acestui mare om de o umanitate dostoievskiană, vecinătate de care sunt onorată. Într-⁠o discuţie de două-⁠trei ore cu Nicolae Breban afli cât n-⁠ai afla răstimp de un an de lecturi în bibliotecă. Nicolae Breban e o legendă vie a literaturii române. A te forma ca poet în aerul contondent al unei legende e o întâmplare incredibilă şi un imens noroc, de care sper să mă bucur până voi închide ochii de tot.

Spre deosebire de unii colegi, maestrul Breban niciodată nu mi-⁠a creat impresia că aş creşte în umbra sa. Nu mă simt şi nu m-⁠am simţit umbrită de d-⁠sa. Nicolae Breban e un romancier pursânge. Eu sunt şi sper să rămân ceea ce sunt: un poet pursânge.

5. Iubeşte enorm viaţa; are un simţ ucigător al ironiei, care nu rareori ne face să murim de râs; e un om iubit de Dumnezeu – are totul – un om care şi-⁠a păstrat seninătatea, deşi viaţa a fost necruţătoare cu el; izbuteşte performanţa de a fi mai copilăros decât subsemnata.

În vara acestui an (eram la Fundata), cred că Nicolae a luat o decizie pripită, e drept, într-⁠o problemă minoră. I-⁠am ţinut un discurs despre maturitate. Redusă la tăcere de surâsul său ironic, părea că urma să-⁠i dau lovitura de graţie, aducându-⁠i argumentul – în mintea mea cel puţin – covârşitor:

– Pentru Dumnezeu, la iarnă vei împlini 80 de ani! am exclamat excedată.
– Asta e o calomnie! mi-⁠a răspuns sec, păstrând acelaşi zâmbet de adolescent întârziat, care nu renunţă să schimbe umanitatea. Atenţie, umanitatea – nu omenirea!

Mai e nevoie să adaug că a interzis tribului Conte să-⁠l sărbătorească la aniversare şi că a fugit la Paris?

6. Este un om de o căldură rară, dar şi de o asprime pe potrivă.

7. E pregătit; unii detractori ai lui susţin că a avut noroc, omiţând deliberat faptul că Breban a fost pregătit pentru acel noroc;

8. Posedă arta de a-⁠şi alege duşmanii – iată un semn al forţei!; grupul lui literar – Nichita, Matei (Călinescu), Grigore (Hagiu) şi Cezar (Baltag) – a luptat ani de zile cu Eugen Barbu;

9. Are calitatea de a coborî statuile de pe soclu, aducând clasicii modernităţii printre noi;

10. E unul dintre foarte puţinii oameni dragi mie, care ştie să-⁠mi facă praf şi pulbere spaima de viaţă; când sunt mai puţin decât mine însămi, mie nu de moarte mi-⁠e frică, ci de viaţă; face cei mai buni cartofi prăjiţi din lume.

Total 0 Votes
0

Aura Christi

Aura Christi, poet, romancier, eseist și traducător român. S-a născut la Chişinău (Republica Moldova), la 12 ianuarie 1967. Este absolventă a Liceului teoretic român-francez „Gh. Asachi” din Chişinău (1984) şi a Facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Stat (1990). Debut absolut – 1983.

Cărţi de poezie: De partea cealaltă a umbrei, 1993; Împotriva Mea, 1995; Ceremonia Orbirii, 1996; Valea Regilor, 1996; Nu mă atinge, antologie, 1997, 1999; Ultimul zid, 1999; Crini Imperiali, antologie, 1999; Elegii Nordice, 2002; Cartea ademenirii, antologie, 2003; Ochiul devorator, antologie, 2004; Grădini austere, 2010; Sfera frigului, 2011; Tragicul visător, antologie (2013)

Cărţi de eseuri: Fragmente de fiinţă, 1998; Labirintul exilului, 2000, 2005; Celălalt versant, 2005; Religia viului, 2007; Trei mii de semne, 2007; Exerciţii de destin, 2007; Foamea de a fi, 2010; Nietzsche şi Marea Amiază, 2011; Dostoievski – Nietzsche. Elogiul suferinţei (2013)

Roman: tetralogia Vulturi de noapte: Sculptorul, vol. I, 2001, 2004; Noaptea străinului, vol. II, 2004; Marile jocuri, vol. III, 2006; Zăpada mieilor, vol. IV, 2007; Casa din întuneric, 2008; Cercul sălbatic, 2010

Albume de fotografii comentate: Europa acasă (2010); Planeta Israel (2010); Uriaşul Gorduz (2011)

Traduceri: Anna Ahmatova, Poezie și destin (2001)

Cărți în format electronic (eBook):

Seria de autor Aura Christi, lansată de www.librariapentrutoti.ro și Editura Ideea Europeană: Tragicul visător, poeme (1993 – 2013), antologie (2013); Dostoievski – Nietzsche. Elogiul suferinței, eseu (2013); Mitul viului, eseuri (2013); Cercul sălbatic, roman (2013), Casa din întuneric, roman (2013); Trei mii de semne, jurnal de scriitor (2014)

La prestigioase edituri din străinătate i-au fost publicate volumele de poeme Geflüster/Şoptirea, antologie bilingvă, traducere în germană de Christian W. Schenk, Dionysos Verlag, 1994 (Germania), Elegien aus der Kälte/ Sfera frigului, traducere de Edith Konradt, Pop Verlag, 2008 (Germania), Arkitektura e natës/ Arhitectura nopţii, antologie, traducere în albaneză de Kopi Kyçyku, 2008 (Albania).

A publicat, cu titlul Banchetul de litere, o carte de dialoguri cu personalităţi de seamă ale culturii române. A alcătuit şi a îngrijit numeroase ediţii ca, bunăoară, Romanul Românesc în Colocvii (2001), Breban · 70 (2004), Şocul crizei (2011), Sub semnul Ideii Europene (2011), București în șapte mii de semne (2013) etc.

Premii literare: Premiul pentru poezie al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, 1993; Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1996; Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România şi al Editurii Vinea, 1997; Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor din Moldova, 1998; Premiul pentru poezie „Ion Şiugariu”, 1999; Premiul pentru roman al revistei Tomis şi al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, Sculptorul, 2001; Premiul pentru poezie al revistei Antares, 2003; Premiul pentru roman al revistei Convorbiri literare, Noaptea străinului, 2004; Premiul „Autorul anului”, decernat de Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, 2007; Premiul pentru roman al revistei Poesis, Casa din întuneric, 2008; Premiul „Opera Omnia pentru poezie” acordat în cadrul Festivalului româno-canadian „Roland Gasparic”, 2009

Poemele sale au fost traduse şi publicate în Germania, Franţa, Belgia, Italia, Suedia, Federaţia Rusă, SUA, Bulgaria, Albania. Este redactor-şef al revistei Contemporanul. În 2003, înfiinţează – împreună cu Andrei Potlog, editorul şi fratele Aurei Christi – Fundaţia Culturală Ideea Europeană şi Editura Ideea Europeană; este unul dintre iniţiatorii Asociaţiei EuroPress şi al Editurii EuroPress – instituţii de un real prestigiu naţional, care au menţinut în peisajul literar revista Contemporanul. (2003 – 2010) Este unul dintre fondatorii Asociaţiei Contemporanul. (2010)

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN Clubului Român și al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Mai multe informații: http://aurachristi.ro/

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button